De kracht van het keelchakra

0
35

Beste lezer

In de serie over de chakra’s van de kosmische mens zijn we vandaag aangeland bij het Keel chakra. Het Keel chakra is voor velen een bekende. Het behoort tot een van de zeven chakra’s, in de oude telling, van de Aarde mens. De twee kernbegrippen waar het hier om draait zijn creatie en communicatie.

Wanneer je mensen zou vragen wanneer ze zich gelukkig voelen, dan is dat vaak in de momenten dat het leven voor ze stroomt. In de momenten dat de dingen als vanzelf lijken te gaan, ideeën spontaan komen en het je lukt om dingen voor elkaar te krijgen. De samenwerking met anderen ervaar je als plezierig en inspirerend. Een staat van zijn die ook wel wordt aangeduid met het begrip ‘flow’.

Wist je dat deze ervaring zich aandient, wanneer je als mens bent afgestemd vanuit het keelchakra? Jawel, het ervaren van flow is een ervaring die optreedt wanneer je bent afgestemd vanuit het keelchakra. Dus je hoeft er geen marathons voor te lopen, ijsbaden te trotseren of jezelf onder te dompelen in een bad met cacao drank. Nee, gewoon afstemmen vanuit het keelchakra en de modus van creatie.

Mooi, dan heb je die alvast binnen. Maar nu wat verder de diepte in. Want al is het dan zo oud en aangenaam om in te verblijven, het is niet iets wat zo gemakkelijk gaat. Kijk maar naar de mensen om je heen of bij jezelf. Heb jij vaak het gevoel dat alles voor je stroomt en je heerlijk aan het creëren bent?

Dus het is blijkbaar toch moeilijker dan je denkt. Laten we dan beginnen met het aspect communicatie. In de eerste plaats, de naam zegt het al, bevindt het keelchakra zich bij onze keel. Daar waar ook ons fysieke spraakcentrum zich bevindt. Spreken is iets wat we van heel jong tot heel oud doen. Wat begint met de eerste huil van de baby eindigt bij het laatste vaarwel aan het eind van het leven.

Communiceren reikt hier verder dan het uitspreken van dingen. Schrijven bijvoorbeeld is ook een vorm van communiceren. Ook ergens uitdrukking aangeven met een muziekinstrument of een kunstwerk behoort tot dit domein. Je ziet, de relatie met creatie wordt al zichtbaar. Maar eerst nog even terug naar het aspect communiceren.

Wanneer het gaat over communiceren draait het om het naar buiten kunnen brengen van iets wat zich in ons binnenste afspeelt. Je zou kunnen zeggen dat je hier iets van je gevoelswereld naar buiten brengt. Het lastige is dat die innerlijke wereld nogal actief is. Dus er valt heel veel te vertellen.

Dat zie je al vaak bij jonge kinderen gebeuren. Pappa, waar gaat de zon ’s nachts naar toe. Mamma, wie vindt jij het leukst in Bridgerton? Houd nou even je mond, ik ben bezig. Iets wat we allemaal wel kennen. Aan de ene kant is er in de mens een oneindig verlangen om dingen uit te spreken en aan de andere kant is er in de mens een oneindig verlangen naar rust. Ergens in dat veld ontwikkelen we als mens onze communicatieve vaardigheden.

Wanneer je wat ouder wordt, wordt het nog ingewikkelder. Want niet alles wat je in de binnenwereld ziet, voelt, ervaart laat zich zomaar vrijuit naar buiten brengen. Zeker wanneer dingen gevoeliger liggen, is het vrijuit communiceren iets wat best last tot zelfs gevaarlijk kan zijn. Er zijn zelfs nu in 2022 veel landen waar je niet vrijuit kunt communiceren wat in je leeft. Zelfs in Nederland hebben we kunnen zien dat je als partijvoorzitter niet zomaar vrijuit kunt spreken.

Daardoor hebben mensen, jong en oud last van verstoorde communicatie patronen. Logisch, want in een wereld die voor het grootste deel leeft vanuit de onbewuste wil, is ‘free speach’ zeer ongemakkelijk. Iets wat ik persoonlijk, als een geboren Amsterdammer uit 1964, zelfs over de jaren heen, steeds verder heb zien verslechteren.

Vreemd genoeg hebben we met de afname van het vrijuit spreken wel een toename gezien van manieren om onszelf uit te drukken. Een enorme verschuiving van mondeling communiceren naar online communiceren. In de beginjaren van deze eeuw heb ik als directeur van een bedrijf ooit voorgesteld om de hele mailserver weg te doen. Dat was toen al een onhaalbaar idee.

Maar laat ik eerlijk zijn, de gemakken van via teams online en met beeld communiceren met mijn collega’s, maakt het internationaal opereren weer veel gemakkelijker.

Misschien wel het meest lastige van het keelchakra is om uiting te geven aan de dingen die we intuïtief wel waarnemen, maar niet goed durven uit te spreken. Dat heeft alles te maken met onze overtuigingen. Vaak zie je dan ook dat eenmaal op het pad van bewustzijnsontwikkeling de vrijheid in het communiceren sterk groeit.

Het tweede aspect van het keelchakra is het proces van creatie. Hieronder verstaan we je vermogen om dat wat zich in je innerlijke wereld afspeelt vorm te geven in onze drie dimensionale (fysieke) wereld. Vaak ben je dan bezig om dingen vanuit een hogere dimensie (bijvoorbeeld de vier dimensionale innerlijke wereld van het denken) omlaag te halen.

Eigenlijk is het keelchakra dus het gebied waar je knowhow van de ziel, het innerlijk weten, je intuïtie en externe fijnstoffelijke bronnen samen komen tot iets concreets. Dus bijvoorbeeld het schrijven van een boek, het bedenken van een nieuwe machine, het ontwerpen van je nieuwe tuin.

Creatie is misschien wel het belangrijkste proces in ons hele leven. Dag in dag uit houden we ons bezig met het samentrekken van niet stoffelijke informatie naar iets waarmee we in de stoffelijke wereld een ervaring mee kunnen hebben.

Maar ja, dat maakt je als mens dan wel heel zichtbaar. Wie dingen creëert is voor andere mensen gemakkelijk te zien en herkennen. Bovendien hebben mensen daar een mening over, die mensen dan weer vaak persoonlijk maken. En dat is het punt, waar het net als bij het mondeling communiceren, weer ingewikkeld wordt. Want durf je in je dagelijks leven te laten zien wat je het liefst zou willen maken?

Misschien heb je allang bedacht hoe die saaie of onhandige werkplek, waar je elke dag weer moet zitten, er veel beter uit zou kunnen zien. Maar durf je dan ook de zaag te pakken en de hoeken van je bureau mooi rond af te zagen? Of je beeldscherm vrolijk veelkleurig te beschilderen.

Kortom, het proces van creatie heeft net als het proces van communicatie sterk te lijden onder de ideeën en overtuigingen die we tijdens onze opvoeding hebben opgedaan. En dat brengt me bij misschien wel het meest fascinerende maar ook chaotische onderdeel van dit chakra en haar bijbehorende modus van bewustzijn.

Dat is de indirecte creatie. Wat dat is? Een indirecte creatie is iets wat je graag wilt realiseren, maar vervolgens wil je niet tegen anderen zeggen of aan anderen laten zien wat dat dan is. Dat is het beginpunt van een indirecte creatie. En waar gaat die indirecte creatie zich dan vormen? Juist, in de wereld van de onzichtbare creaties, de vierde dimensie en hoger.

Om, wanneer er zich voldoende spanning heeft opgebouwd, in deze vierde onzichtbare dimensie, te ontladen via iets willekeurigs in de derde stoffelijke dimensie. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar we kennen het allemaal. We noemen het ook wel manipulatie of politieke spelletjes.

De meest opvallende indirecte creatie van de afgelopen jaren was de ‘black live matters’ creatie in het begin van de corona crises. De hele mensheid verlangde naar het uiting kunnen geven aan haar emoties en spanningen, door de lockdown. Tot er met de moord in Amerika een punt van ontlading viel, waarna de hele wereld, te midden van een andere crises, zich wilde inzetten tegen discriminatie.

Maar klein en groot, indirecte creaties ervaren we voortdurend om ons heen. De beste manier om er mee om te gaan is om de dingen die je bezighouden gewoon uit te spreken. Gewoon met je mond, waar anderen je kunnen horen, ongeacht wat ze ermee doen. Praten en luisteren is de weg naar de ervaring van flow. Bewustzijnsontwikkeling is een uitstekende manier om hierin te groeien.

Wil je hier meer over weten, bezoek dan de site hetmagischhart.nl pagina portal. En heb je andere vragen, kom dan gerust eens langs in de Werfeling in Utrecht. Graag tot de volgende keer.