De weg van niets naar nergens, afl 11

0
418

De weg van niets naar nergens, afl 11

Schotland

Eigenlijk viel het opruimen van hun overtuigingen over geld nogal mee. Terwijl de mannen door de donkere gang van het Schotse kasteel lopen, bespreken ze met elkaar hoe opgelucht ze zijn, nu deze vervelende stukken uit hun systeem weg zijn. Een van hen merkt op, dat hij zich afvraagt waarom hij eigenlijk nog met dit werk door zou gaan. Als het leven zo eenvoudig kan zijn.

De leider van de groep ‘fluit’ hem terug. Jongens, laten we ons ervan bewust zijn dat onze opdracht verder reikt dan onze eigen kleine belangen. Instemmend knikken de mannen naar hem, en samen gaan ze naar de grote zaal waar het vuur brand.

De ruimte die is ontstaan, heeft hun vastzittende gedachtes los gemaakt. Waar kunnen we een balansverstoring in het veld teweeg brengen, vraagt een van hen. Terwijl hij geniet van zijn glas Schotse Whiskey, oppert hij om de aandacht te richten op de zwakste schakel, zijnde het geld dat ze voor hun werk betaald krijgen.

Ik stel voor dat nummer vier zijn ontslag indient, tenzij hij een onredelijk hoge salarisverhoging van zijn baas krijgt toegekend. Nummer vier begint al te grijnzen bij de gedachte. Daar kan ik wel wat mee, zegt hij. Oké zegt hun leider, dan zullen we van daaruit bepalen wat onze volgende stap wordt.

Athene

Je bent een slapjanus Thanasis, zegt de jonge vrouw tegen hem. Thanasis hangt half over een toiletpot en is door de schoonmaakster met chloor weer bij kennis gebracht. Ik moet terug naar de vergadering, anders gaan ze me missen stamelt hij. Ken je Orell, vraagt ze hem nogmaals. Nooit van die naam gehoord en snel vlucht hij de toiletten uit.

Thanasis schiet door de gangen terug naar de vergadering met de partijvoorzitter. Daar is weinig veranderd. De partijvoorzitter en zijn baas zitten rustig met elkaar in gesprek. Het kabbelt wat voort en Thanasis voelt hoe zijn gedachten terugkeren naar de jonge vrouw in het toilet. Wie is ze toch en wat wil ze van me, vraagt hij zich af.

We gaan het doen, hoort hij de partijvoorzitter zeggen. Thanasis we gaan je promoveren tot speciaal adviseur op het ministerie van financiën. Verbaast komt hij terug bij zichzelf. Zijn baas schut hem de hand. Gefeliciteerd kerel, we zijn onder de indruk van je prestaties. Ben je klaar voor het grote werk?

Verwonderd door hetgeen hem allemaal is overkomen, stapt Thanasis weer in zijn auto. Schichtig kijkt hij om zich heen. De jonge vrouw is nergens te bekennen. Gelukkig denkt hij, en koerst door de chaos van het verkeer in Athene terug naar zijn eigen kantoor. Daar staart hij stilletjes naar zijn scherm, waarop financiële indexen als wilden op en neer schieten. Is de wereld gek aan het worden, vraagt hij zich af.

Nergens

Een zacht gonzend geluid lijkt hem te omgeven. Alsof alles vloeibaar is, de beelden bewegen om hem heen. Er is sprake van een luchtigheid die vertrouwd voelt. Geen wind, geen geur, geen lawaai alleen een gevoel van lichtheid en helderheid. Een oneindige vrijheid, die een verfijnde vibratie in hem teweeg brengt.

Je bent terug Oosshi, fijn om je bij ons te hebben. Een schim uit de verte komt snel dichterbij. Alsof de gedachten bij hem waren voor de figuur. Hij herkent het gezicht van zijn vader. Wat is er gebeurd, vraagt hij zich af. En zonder dat er geluid voor nodig was, ziet hij zijn gedachten naar zijn vader toe stromen.

De antwoorden op je vragen komen verder weg, dichterbij is er plaats voor verbinding en wederzien. Want we hebben je aanwezigheid gemist. Ga je mee naar het overgangsritueel? Oosshi begint zichzelf weer te realiseren, waardoor de herinneringen in zijn systeem terug komen. Neem me alstublieft eerst mee naar het slot, ik mis nog een schakel. Dat is goed voelt hij. Het beeld verandert en samen kijken ze naar een instortend flatgebouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

drie × 1 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.