Referenda zijn de redding van de democratie

0
308

Column: Referenda zijn de redding van de democratie

 

46 miljoen mensen, over 194 landen nemen deel aan Avaaz. Vaak meer dan eens per maand, raadpleegt deze organisatie via het internet haar leden en nodigt ze uit tot steunbetuiging en standpunten in te nemen. Al meer dan tien jaar volgen wij deze organisatie. Het laat zien hoe gemakkelijk en krachtig het instrument van referendum is.

En dan is er de Nederlandse politiek. Het was een moeizame weg om het referendum tot stand te brengen. De politiek leek nauwelijks in staat om met die paar referenda die er zijn geweest om te gaan. En nu lijkt de stem van het volk weer te worden gesmoord.

Het ziet ernaar uit dat de minister van binnenlandse zaken de stappen zet, om dit onderdeel van de democratie te elimineren. Nog geen jaar geleden, zaten diezelfde politici met hun handen in het haar. Waarom is er toch zo een grote kloof tussen het volk en de politiek. Hoe kon het populisme toch zo groot worden?

Het lijkt ons uit te nodigen tot de stap naar bewust leiderschap.

Een intensievere verbinding tussen het volk en haar bestuurders, is nodig om op langere termijn de democratie te redden. Ons hoofd luistert toch ook niet eens per vier jaar naar ons lichaam?

(Zoek je de uitgang van dit vreemde theater?  www.bewustleiderschap.com )

DELEN
Rien Hagenaars is als eigenaar en begeleider binnen het Uniovision 5DBC concept werkzaam. Vanuit zijn ervaringen en visie schrijft hij artikelen. Het is zijn intentie om, vanuit het perspectief van bewustzijn, situaties en processen inzichtelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.