Het gemeenteraad referendum

0
329
21 maart

In Trouw stond deze week een onderzoek naar de tien meest trendy thema’s in de gemeenteraden hun verkiezingsprogramma’s:

  1. Supersnel glasvezel internet
  2. De huuragent, die je gericht kunt aanvragen voor hinderlijke overtredingen
  3. Het door inwoners overnemen van taken van de gemeente
  4. Extra brede fietspaden
  5. Gratis parkeren
  6. Bankjes
  7. Het Mantelzorgcompliment
  8. Zwarte Piet
  9. De natuur begraafplaats
  10. Toerisme stimuleren

Het is een lijst die wellicht de vraag in je doet rijzen, of dit in deze tijd de essentiële thema’s zijn voor gemeentelijke besturen. Want het is een lijst die vooral gericht lijkt op kleine burgerlijke belangen. Daarin komen geen essentiële vraagstukken voor.

Wat te denken van vraagstukken op het gebied van zorg, energievoorziening, omgang, veiligheid, transport en ga zo maar door? Op zich wonderlijk dat deze onderwerpen niet trendy zijn. Want het grootste deel van het gemeentelijk budget lijkt niet te worden geconsumeerd door de bovenstaande top tien.

Betekent dit dan dat gemeenteraden het niet belangrijk genoeg vinden, om met hun burgers hierover uit te wisselen? Of is het misschien een inschatting dat deze trendy thema’s voor hun burgers essentieel zijn?

Deze zelfde 21 maart worden we ook gevraagd om onze stem uit te brengen over het Sleepnet referendum. Het gaat hierbij over de bescherming van onze privacy, wat toch best een essentieel thema lijkt te zijn.

Daar heeft het politieke bedrijf wel een duidelijke mening over. We kunnen niet zonder, onze veiligheid loopt serieus gevaar. Maar ongeacht de uitslag van het referendum, lijkt het onvermijdelijk dat de nieuwe wetgeving er gaat komen.

Dat maakt van de gang naar de stembus op 21 maart, toch wel tot een wonderlijke tocht. Met aan de ene kant, de o zo belangrijke gemeenteraadsverkiezingen en aan de andere kant, het o zo onbelangrijke referendum.

Onze democratie lijkt wat verstrikt te raken in haar eigen systeem. Misschien een leuk idee om eens een referendum te houden over het nut van de gemeenteraadsverkiezingen.

 

 

Rien Hagenaars is als eigenaar en begeleider binnen het Uniovision 5DBC concept werkzaam. Vanuit zijn ervaringen en visie schrijft hij artikelen. Het is zijn intentie om, vanuit het perspectief van bewustzijn, situaties en processen inzichtelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.