WeChat en het sociale krediet

0
512

In 2020 hoopt de Chinese overheid het WeChat sociale kredietsysteem in gebruik te nemen. Ok, zul je wellicht denken, vast een soort Chinese whatsapp.

Dat vraagt een beetje uitleg. WeChat is een door de Chinese overheid gemaakte, combinatie van facebook, whatsapp, ideal, instagram, twitter en linkedin. Het wordt inmiddels door meer dan 1 miljard Chinezen gebruikt, voor gemiddeld anderhalf uur per dag.

Het systeem staat onder controle van de Chinese overheid. Het brede en massale gebruik, stelt de overheid in staat om nauwgezet het gedrag van haar inwoners te monitoren.

Het sociale kredietsysteem gaat verder. Hierbij worden er aan WeChat gebruikers punten uitgedeeld en ingenomen, afhankelijk van de contacten die men heeft, de berichten die men verstuurt, de boeken die men bestelt en de films die men kijkt. Met andere woorden, men krijgt een soort van bankrekening gebaseerd op hoe fatsoenlijk je gedrag is. Dit gezien vanuit de normen en waarden van de overheid.

Het doet een beetje denken aan een reality geworden Sims game, maar nu gaat het je leven beïnvloeden. Het bepaalt of je wel of niet mag vliegen, of je wel of niet een bankrekening mag openen, wat voor huizen je wel of niet mag bewonen, het stuurt je medische faciliteiten en ga zo maar door.

Oke, dat klinkt best wel tricky zul je denken. Maar dat is China en daar gelden toch andere regels dan hier. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen hoe reëel zoiets hier is. Mocht je daaraan twijfelen dan zullen de berichten over Cambridge en 50 miljoen Facebook gebruikers, je niet gerust stellen.

Het beste wat je kunt doen is er bewustzijn in zetten. Luister naar je verstand en luister

Rien Hagenaars is als eigenaar en begeleider binnen het Uniovision 5DBC concept werkzaam. Vanuit zijn ervaringen en visie schrijft hij artikelen. Het is zijn intentie om, vanuit het perspectief van bewustzijn, situaties en processen inzichtelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.