Verlicht bejaard

0
269

Verlicht bejaard

Op mijn vraag naar haar mening over het ‘geheime dagboek van Hendrik Jan Groen’ (een vrolijke serie over mensen in het bejaardenhuis) verschijnt er een glimlach op haar gezicht. Scherpzinnig legt ze het verband met de Luizenmoeder.

Het lijkt erop dat veel mensen de pijn, die schuil lijkt te gaan onder het lachen om de gekte van hun eigen leven, nodig hebben om nog enigszins het bestaan te ervaren.

Ja, de gewone televisie maakt nog deel uit van mijn werkelijkheid. En neen, ik ben nog niet dement. Bovendien wordt mijn lichaam dement en niet mijn ziel. Kraakhelder kijkt ze door haar dikke bril.

Ze vertelt hoe ze in de oorlog is opgegroeid en daarna een carrière had in de vakbondswereld. Toch was ik in die fase van mijn leven best onbewust bekwaam.

Toen mijn pensioen in zicht kwam, ben ik op het pad van bewustzijns-ontwikkeling gestapt.

Het was in die tijd ongebruikelijk om als oude vrouw, tussen veel jongere mensen dan ik, te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Enerzijds had ik het voordeel van de ervaring, anderzijds zat mijn rugzak veel voller met shit, ten opzichte van al die jonge ‘gasten’.

Maar ik had er enorm veel plezier in. Terwijl mijn pensioen dichterbij kwam, voelde ik me jaren jonger worden. Alsof met het legen van mijn rugzak, ook het gewicht van de ouderdom van mijn schouders gleed.

Inmiddels is ook dat alweer lang geleden. Maar het betekent niet, dat ik mijn begaafdheid niet gebruik. Regelmatig komt er een vermoeide en mopperende wijkhulp in mijn kamer. En dan zeg ik: meisje zal ik eens even kijken naar je energie; zeg je naam eens?

De belangrijkste reden om mijn bewustzijn te ontwikkelen? Ik dacht dat, als ik na mijn dood toch terug moet kijken op mijn leven, kan ik dat net zo goed in het leven doen. Dan heb ik er in elk geval hier en nu plezier van.

Wat ik dan moet doen als ik dood ben? Dan wordt het pas echt leuk. Want dan kan ik mijn knowhow over onvoorwaardelijke liefde in de stof, toepassen in een niet stoffelijke werkelijkheid. Zo beneden, zo boven, een rebel als ik reist gewoon verder.

Anno 2018 kun je gewoon deelnemen aan Bewust Leiderschap.

Rien Hagenaars is als eigenaar en begeleider binnen het Uniovision 5DBC concept werkzaam. Vanuit zijn ervaringen en visie schrijft hij artikelen. Het is zijn intentie om, vanuit het perspectief van bewustzijn, situaties en processen inzichtelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.