Brieven aan Europa – 2 –

0
941

Brieven aan Europa 2


 

Beste Europa

Het is alweer twee maanden terug dat we contact hadden. Het verheugt me om te zien dat er iets binnen je grenzen begint te bewegen. Na een lange tijd van star beleid, lijken er nu toch sprankjes van hoop.

Zo was er de Franse president Macron, die op rondreis ging langs je lidstaten om een nieuwe Europese beweging in gang te zetten. Een nieuwe beweging die mensen uit verschillende politieke hoeken, maar vooral ook uit niet politieke hoeken uitnodigt om met nieuwe ideeën te komen voor de toekomst van Europa.

In zijn eigen land heeft hij een volksraadpleging gehouden, die moet uitmonden in nieuwe ideeën over de toekomst van Europa. Een verrassende wending na de lange reeks van negatieve berichtgeving over je reilen en zeilen.

Je Britse inwoners voelen de weerstand toenemen bij het naderen van het Brexit punt. Het is niet zo vreemd, dat de weerstand groeit naarmate de gevolgen van een keuze zichtbaar worden. Zo werkt het nou eenmaal, weerstand en verlangen gaan altijd hand in hand. Wat denk je, gaan ze of gaan ze niet?

En dan koos onlangs ook de nieuwe Italiaanse regering voor een andere koers. Met hun begrotingsplannen voor o.a. een basisinkomen en lagere pensioenen zetten ze de financiële markten op zijn kop.

Beste Europa,
heeft de warme zomer de harde stukken binnen je grenzen zachter gemaakt?

Misschien helpt het, om nog wat met je mee te denken over een visie naar de toekomst.

Ik stel je een vraag:
Stel je voor dat je ergens in de verte, voor het begin van je leven staat. En je mag kiezen op welk continent je geboren zou willen worden. Dat zou de vraag in je kunnen oproepen wat Europa tot een interessant continent maakt.

Je zou een aantal zaken kunnen bedenken. Het is er relatief veilig, ten opzichte van veel andere plekken in de wereld. Er is een grote vrijheid van meningsuiting en de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen zijn groot.

In vergelijking met andere continenten zijn er duidelijke voordelen en nadelen te benoemen. De realiteit is dat mensen over de hele wereld worden geboren. Dat zal wel niet voor niets zijn. Ook die plekken bieden mogelijkheden, die Europa weer in veel mindere mate kan bieden. Neem bijvoorbeeld de beschikbaarheid van ongerepte natuur.

Heb je er wel eens over nagedacht om je Brusselse bestuurders een visie te laten ontwikkelen, op wat nu eigenlijk de kracht van Europa is?

Het zou een duidelijk statement kunnen zijn voor migranten, maar ook voor je eigen inwoners. Het vraagstuk van populisme zou zomaar kunnen verdwijnen, met het hebben van een duidelijke eigen visie.

De vraag wel of geen Europese xxit, zou zich veel gemakkelijker laten beantwoorden. Wanneer de Europese visie en die van een land met elkaar in lijn liggen, is het veel logischer om samen te werken. Op dit moment lijkt het vooral door financiële argumenten te worden bepaald.

Misschien is het zo wel weer even genoeg. De mogelijkheden zijn groot en komende periode belooft een interessante te worden. Ik wens je toe, beste Europa, dat je je blik voorwaarts weet te houden.

Het werkt net als met het menselijk lichaam. Met je aandacht gericht op je visie, hebben kleine praktische belemmeringen veel minder vat op je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.