Brieven aan Europa III, what happens after Brexit?

0
711

Brieven aan Europa III: What happens after Brexit?

Lieve Europa

2019 lijkt een veelbelovend jaar voor je te worden. Welke inzichten denk je dat de Brexit je gaat brengen?

Het is bijzonder om te zien hoe de Britten stap voor stap naar de uitgang lopen. Zelfs de motie tegen Theresa May, door haar mede partijleden heeft het niet gehaald. Wat ik niet van je begrijp, is dat het hele proces alleen maar vanuit strijd en weerstand wordt bekeken. Alsof er werkelijk niets goed in schuil gaat. Maar zou dat werkelijk zo zijn?

Biedt niet iedere verandering de gelegenheid tot ontwikkeling?

Met de Brexit worden vastgelegde structuren losgemaakt. Structuren die al een aantal decennia geleden zijn bedacht. In een periode waarin de technologische ontwikkeling zo snel gaat, is het toch een verrijking wanneer vastzittende structuren vrij komen?

Soms vraag ik me af of de hele turbulentie rondom de Brexit niet vooral voortkomt uit de angst voor verandering van je zittende regeringen. Op zich begrijpelijk, wanneer je je realiseert dat bijna iedere Europese regering zichzelf, met mislukte interne veranderingen, kapot heeft gereorganiseerd.

Je praat er misschien liever niet over, maar onderdrukt niet iedere Europese regeringsleider zijn eigen onzekerheid? Macron heeft geen idee wie de gele hesjes zijn, de Italiaanse regering koerst maar door met haar afgekeurde begroting.

Rutte schrijft idiote propaganda naar zijn Nederlanders en ga zo maar door.

Gelukkig brengt verandering ook creativiteit voort. Wanneer je de controle kwijt raakt, blijft er niets anders over dan te handelen naar de omstandigheden. Misschien dat je je daarvoor schaamt. Want het is toch wat teleurstellend wanneer een zo ver ontwikkeld werelddeel, deze vorm nodig heeft om een nieuwe richting te vinden.

Op zich zou het zo ook niet hoeven te gaan. Want binnen je grenzen wonen ook wijze meisjes, zoals de vijftienjarige Greta Thunberg. Tijdens haar toespraak op de UN klimaat conferentie in Polen, legde ze haarfijn uit dat de regeringsleiders te bang zijn om de waarheid te spreken.

Aangezien de jeugd binnen je grenzen over zoveel wijsheid en volwassenheid beschikt, vermoed ik beste Europa, dat je de Brexit hebt gecreëerd om de overgang naar een volgende fase te bespoedigen.

Want, zoals de jonge Greta al zei, wanneer de economische groei van enkelen belangrijker is dan de wereld voor alle mensen is het overhoop halen daarvan, misschien wel de beste manier om niet luisterende leiders tot inzicht te brengen.

Hoe fascinerend zou het zijn, wanneer de Brexit samen met de gehele hesjes en de Italianen, de druppel zouden zijn, die de financiële ontsteking, die het gevolg is van de onbegrensde lust naar economische groei, zou doen openbarsten.

Daarmee zou het de deur openen voor de wijsheid van de jeugd, om de harmonie op de planeet weer te herstellen.

Met een groeiend respect voor de genialiteit van je creatie en vol goede moed, treed ik het nieuwe jaar tegemoet. Moge 2019 je voorspoed en wijsheid brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + acht =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.