Wordt erkenning het nieuwe kerstgevoel?

0
750

column: Wordt erkenning het nieuwe kerstgevoel?

Het is nog maar een paar dagen tot de kerstviering van 2018. Voor veel mensen betekent dat op bezoek bij familie en vrienden. Kortom een periode, waarin je de mensen, die je doorgaans online ontmoet, ineens weer in levende lijve tegenkomt.

Een paar dagen, die de laatste decennia zijn uitgegroeid tot het nationale ontsnappingsmoment. Ontsnapping aan een jaar van hard werken, studeren en/of voor de kinderen zorgen. Omgeven door sfeervolle decoratie, zitten we volgende week aan het kerstdiner.

Dat brengt de vraag op tafel: Wat wordt het kerstgesprek van 2018?

Gaan we het hebben over de vakanties of over de politiek. Zal Theresa May het hoofdgerecht domineren of toch juist Trump?

Maar ja, met opa op de I-pad, je ouders op de app en de Instagram kleinkinderen, lijken er weinig dingen over, die we nog niet aan elkaar hebben verteld. Eigenlijk is alles al geliked en gedeeld…
Dan blijft er nog maar een ding over:

Het zou zomaar kunnen dat kerst 2018 gaat over onze diepere gevoelens.

Hoe fijn zou het zijn, wanneer er tijdens het eerste voorgerecht, tijd zou zijn om werkelijk te luisteren naar wat opa bezig houdt. Niet zijn gebruikelijke ziekenhuisdrama, maar bijvoorbeeld zijn kijk op de diepere betekenis van zijn lange leven.

Om tijdens de tweede gang te kunnen luisteren naar de belangrijkste vraag, die je dochter dit jaar echt heeft bezig gehouden. Of wanneer we deze kerst ruimte zouden maken voor de wijsheid van onze kinderen, zonder het gesprek met een bevestiging of afwijzing terug te leiden naar de wintersportvakantie?

Wat zou er gebeuren wanneer je vader tijdens het hoofdgerecht vertelt over de magie die hij in zijn werk ervaart. Of je moeder, die bij het serveren van de exclusieve vissaus, de stelling zou deponeren dat de rol van Maria eigenlijk de essentie van het kerstverhaal is.

Erkenning zou de kerstbeleving van 2018 kunnen veranderen. Misschien is het wel een mooie opstap naar de gebeurtenissen die ons in 2019 te wachten staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.