Bewust Leiderschap Magazine, editie 23 februari

0
787

In dit nummer:

 • Rien en Céleste: De Europese Lente
 • Portret: Trade runner
 • Column: Brieven aan Europa IV, een briljante strategie
 • Column: Rule Brittania
 • Klimaatbrief: Tijd voor Bewust Leiderschap
 • Media tips
 • Recept van Céleste
 • Mystieke reizen in 2019

De Europese Lente

Het begon in België. Ja je leest het goed, in België.

Waar jonge mensen de straat op gingen, om duidelijk te maken dat zij staan voor hun planeet.

Als een lopend vuur verspreidde het zich over andere landen. Nederland volgde, Duitsland en Denemarken, totdat heel Europa veranderde in een demonstrerende massa van jongeren.

Een stille veldslag, van een omvang die sinds WOII niet meer in Europa had plaatsgevonden.

De oude macht likt haar wonden. De minister, die het als spijbelen afdeed, is als laatste klimaatvluchteling ondergedoken in een kerk.

Binnen vijf jaar bleek het probleem van klimaatvernietiging opgelost. Een frisse nieuwe wind waait door Europa. Niet langer blazen de giftige pijpen boven het Ruhrgebied en de Maasvlakte.

De Europese economie draait als een zonnetje, het vluchtelingenvraagstuk is opgelost en in geen enkele bestuurskamer of ministerie, wordt de koers nog langer bepaald door oude mannen.

Als wij daar met bewustzijnsontwikkeling een miniscuul steentje aan kunnen bijdragen, dan zullen wij tzt tevreden deze planeet verlaten.

In elk geval steunen we de jongeren, die opkomen voor hun toekomst.
Moge ze de Europese lente aankondigen.

Céleste Banning en Rien Hagenaars

In maart zijn er nog enkele plaatsen in Utrecht vrij

lees hier meer of meld je aan

Trade runner, portret van een zakenman

Verkopen zit in zijn bloed, het maakt niet uit waarvan. Zodra hij een mogelijkheid ziet verandert er iets in zijn energie. Dan begint hij te vertellen en voor je het weet heb je ja gezegd. Verbaast dat je al die jaren niet hebt gezien, dat je precies dat nodig had.

Hij grijnst vanuit zijn grote leren fauteuil, in zijn directiekamer. Zijn team draagt hem op handen, al kan hij ook vreselijk irritant zijn. Als de hoofdrolspeler in zijn favoriete film Blade runner, heeft hij zijn naam in de markt veroverd.

Denk niet dat hij geen stress kent, want zijn hart heeft hem al een aantal keren laten vallen.

Maar hij kan het verkopen niet laten. Vaak spreken we over bewustzijnsontwikkeling. Enerzijds vindt hij het onzin, maar als er geen anderen bij zijn geeft hij toe dat zijn succes gebouwd is op de kracht van zijn intuïtie.

We hebben het er al vaak over gehad, maar voor de buitenwereld houdt hij zich vast aan de magie van zijn unieke en onwaarschijnlijk grote talent om te kunnen verkopen. Dat verkoopt beter en heeft hem het imago gegeven van de once in a lifetime supersalesman.

Alhoewel hij de pensioenleeftijd is gepasseerd, wil deze unieke mens geen afscheid nemen van zijn passie. We bespreken de voortgang van zijn topteam. Een nieuwe generatie sales, die inmiddels flink gevorderd is met ons Bewust Leiderschap programma. Hier en daar zetten we de puntjes op de i.

Waarop we samen vertrekken naar een smaakvolle lunch, ergens achteraf.

 

wil jij dat ook met jouw team?

Brieven aan Europa IV


 

Beste Europa

Soms verwonder ik me over de karikaturen die aan je touwtjes trekken. Hoe je topman Tusk, zich afvroeg ‘hoe de speciale plaats in de hel eruitziet voor degenen die de Brexit hebben aangemoedigd, zonder een idee te hebben hoe dat zou moeten gebeuren’. Wat zou de man zelf bezielen, om zo een uitspraak te doen?

Maar misschien is je strategie ook wel briljant. Wanneer je toe bent aan verandering, vraagt het om ruimte voor de mensen die dat kunnen ontwikkelen. De fixerende macht van de oude generaties, werpt haar schaduw nu al over de midlife generatie leiders.

Initiatieven om tot verandering te komen, lijken tot nu toe verstrikt te raken in het drijfzand van de ego’s. Of het nu gaat om klimaatmaatregelen, kinderpardon of de Italiaanse begroting, steeds weer lijken de meerdere eer en glorie van de betrokkenen, belangrijker dan de inhoud.

Er wordt natuurlijk wel gepraat, onderzocht en overeenkomsten gesloten. Maar ondertussen verandert er niet veel. In een klein landje als Nederland, laat Urgenda zien hoe de politiek tekort schiet, in het beschermen van haar burgers tegen de klimaatverandering.

Volkomen onverwacht was daar ineens het protest van je Belgische jeugd. Ik kan me van de afgelopen vijftig jaar niet veel momenten herinneren, waarop jongeren zich met zoveel kracht wisten uit te spreken voor hun eigen toekomst. Wat me dan ook volkomen terecht lijkt.

Het fascinerende, wanneer je spreekt met jongeren waar dan ook, is hun enorme focus en betrokkenheid waar het gaat om de grote vraagstukken van de wereld. Meer dan de ‘wijfelende’ achterbankgeneratie die hun voor ging, hebben ze de visie en moed om de stap naar een bewustere maatschappij te zetten.

Een revolutie van binnenuit, die in de west flank lijkt te worden ondersteund door een dreigende no-deal Brexit. Het rommelend Italiaanse Zuid front en de Franse gele hesjes drukken de oude macht langzaam in oostelijke richting.

Het is een scenario dat herinneringen oproept aan het ontstaan van de eerste wereldoorlog, maar dan nu vanuit een andere modus. Deze keer niet vanuit de angst, maar nu vanuit het denken. Dat kan leiden tot een omwenteling.

Deze keer niet via geweld op straat, maar een die via een krachtmeting tussen ons verstand en gevoel tot stand komt. En dat zou dan wel weer heel mooi passen, bij de ontwikkeling van de mensheid in deze  tijd. Alsof er in de hemel van Tusk een script ligt, dat je als een draaiboek nauwgezet volgt.


Last Night of the Proms – Rule Brittania

De Last Night of the Proms is de traditionele afsluiting van de Proms, een uitgebreide serie klassieke concerten in de Royal Albert Hall, in LondenEngeland.

Tijdens deze avond wordt een groot aantal “licht klassieke” stukken ten gehore gebracht. Het publiek is feestelijk uitgedost en draagt vlaggen en toeters met zich mee. De Last Night of the Proms vindt veelal plaats op de tweede zaterdag van september.

Er is geen land op de planeet die zo een krachtige traditie kent, zoals deze gevierd door de Britten. Het is een feest om naar te kijken.

En heb je onderstaande nog niet gezien:

Youtube:  GretaThunberg, speech at UN Climate change conference

Een moedige jonge meid confronteert de wereldleiders met hun angst voor waarheid.


 

column: Rule Brittania

Heb jij al medicijnen gehamsterd? Want als er een no-deal Brexit komt, zou je zomaar in de problemen kunnen komen…

Wordt Brexit het sales blackfriday event van 2019? Wanneer je de berichtgeving volgt, lijkt het niet ondenkbaar dat de angst rondom brexit wordt gebruikt, om de omzet dit jaar eens lekker een boost te geven.

Het was een spannend moment, toen Theresa May enkele weken geleden in haar kabinet de stemming over haar deal eerst verloor, om vervolgens de stemming om door te kunnen gaan won. Ondertussen lijkt ze driftig verder te werken aan een manier om voor eind maart tot een overeenkomst te komen.

Vreemd genoeg hebben de Europeanen, de Iers-Britse grens gemaakt tot key-issue in dit proces. Op het eerste gezicht misschien slim, want dan heb je als er shit uit voortkomt die tenminste niet op het vasteland. Maar is de Iers Britse grens, dan werkelijk het meest belangrijke onderwerp in de samenwerking tussen Groot Brittannië en Europa?

Als de historie nu één plek heeft aangewezen, waar je de Britten niet kunt verslaan, dan is dat wel op hun eigen grondgebied.

Kijk voor de aardigheid een keer naar Rule Brittania, tijdens de last night of the proms en je begrijpt waarom.

Wanneer de Britten straks met of zonder deal, de slag om Brexit gewonnen hebben, reist de vraag wat dit met Europa gaat doen. We kunnen inzetten op korte termijn winst, door de angst tegen een goede prijs te verkopen.

Maar misschien vraagt het wel, om van reactief gedrag de overstap naar proactief gedrag te maken.

To be continued…


Regelmatig vragen deelnemers aan onze buitenlandse trainingen naar de recepten van Céleste. Via ons magazine zal ze regelmatig een van haar recepten verspreiden.
In deze rubriek lees je het recept voor:

Sticky Tofu Rips voor 2 personen

Ingrediënten voor de BBQ saus
500 ml tomatenpasta
3 el sojasaus
3 el azijn
125 ml keukenstroop
2 tl gerookte paprikapoeder
1/2 tl kerriepoeder, uienpoeder, knoflookpoeder & korianderpoeder

Tofu rips:
1 blok tofu
versgemalen peper en zeezout
olie om in te bakken

BBQ saus
meng alle ingredienten

Tofu Rips
Verwarm de oven voor op 225c. Snijd het blok tofu in de lengte in drie lange lappen van 1-1,5 cm dik. Snijd elke lap in de breedte om de paar centimeter tot halverwege in, zodat hij een soort ‘ribben’krijgt. Dep de tofu droog en bestrooi hem met wat zout.

Verhit een ondiep laagje olie in de koekenpan. Bak de tofulappen aan weerszijden tot de randjes knapperig en goudkleurig worden, Giet een deel van de BBQ saus in de ovenschaal. Leg de tofulappen erin en giet de rest van de BBQ saus erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de tofu rips in circa 35 minuten, tot de saus lekker kleverig om de tofu plakt.


KLIMAATBRIEF:  TIJD  VOOR  BEWUST  LEIDERSCHAP

Hieronder hebben we de open brief van de Nederlandse jongeren, ondertekend door 350 wetenschappers opgenomen.

De boodschap is helder en belangrijk. De enige opmerking die wij er graag aan toevoegen, is dat ‘politiek leiderschap’ misschien wel de belangrijkste oorzaak is van de geschetste problemen.

Een nieuwe vorm van leiderschap is nodig om deze verandering te realiseren. Aangezien de politiek doorgaans het bedrijfsleven volgt, lijkt hier voor het bedrijfsleven een belangrijke rol weggelegd.

Bewust leiderschap in het bedrijfsleven, opent de deur naar een nieuw financieel model. Waarin het belang van het hart, het belang van de winst overneemt. Daar ligt de kern van het probleem.

De invoering hiervan vraagt om moed. Want het vraagt om een verandering van gedrag. En om wiens gedrag gaat het dan? Juist, om het gedrag van de werkende mensen.

Dus beste jongeren van Nederland, laat je stem horen. Maar niet alleen op straat tegen de politici, vooral ook tegen je ouders. Opdat ze de moed hebben om hun eigen gehechtheid aan geld en zekerheid los te laten en ruimte te maken voor jullie toekomst.

 

Lees hier de open brief van jong Nederland, ondertekend door 350 wetenschappers:
getiteld ‘Klimaatakkoord: tijd voor bewust leiderschap!’

In Europa gaan jongeren massaal de straat op om meer klimaatambitie te eisen van de overheid. Na België, Duitsland, Zweden en Frankrijk gaan ook in Nederland scholieren de straat op om te staken voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Op basis van de feiten die de klimaatwetenschap verschaft, hebben de actievoerders groot gelijk. Daarom steunen wij als wetenschappers deze actie. Het is inderdaad nu hoog tijd voor ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch te reduceren, en zo de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2°C en bij voorkeur tot 1.5°C. Alleen zo kan worden voorkomen dat klimaatverandering de wereld ingrijpend verandert.

Dat is geen doemdenken, maar louter gebaseerd op feiten, die wij hieronder nog eens op een rijtje zetten:

 1. De aarde warmt op, wereldwijd is de gemiddelde temperatuur al met ongeveer 1°C gestegen sinds 1900, en zo goed als 100% van de waargenomen opwarming is te wijten aan de toenemende concentraties van CO2 en ander broeikasgassen in de atmosfeer als gevolg van menselijke activiteiten.
 2. Al bij de huidige opwarming van ‘slechts’ 1°C worden we geconfronteerd met toenemende effecten, zoals zeeniveaustijging en koraalsterfte, en sterkere weersextremen, zoals hittegolven, droogtes en overstromingen. Boven de 2°C neemt niet alleen de kwetsbaarheid van vele regio’s, sectors en systemen sterk toe, maar ook kans dat de klimaatopwarming zichzelf gaat versterken, door allerlei terugkoppelingseffecten. De internationale klimaatdoelstelling van 2°C is wetenschappelijk goed onderbouwd.
 3. De huidige wereldwijde jaarlijkse uitstoot is 38 Gt CO2 en neemt nog steeds toe. Het IPCC Klimaatpanel heeft berekend dat om de mondiale klimaatopwarming te beperken tot 2°C, wereldwijd nog maar 1250 Gt CO2 kan worden uitgestoten. Dit betekent dat de netto mondiale uitstoot van CO2 snel moet pieken om daarna sterk af te nemen. Onderzoek laat zien dat hoe later de uitstoot afneemt, hoe sterker deze uitstootvermindering moet zijn om binnen dit mondiale budget van 1250 Gt CO2 te blijven. Om dit budget te realiseren zijn ingrijpende en structurele maatregelen nodig.
 4. Onderzoek laat zien dat de huidige internationale beleidsmaatregelen vooralsnog te kort schieten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Met de huidige voorstellen stevent de wereld af op meer dan 3°C opwarming tegen het eind van deze eeuw.

 5. Klimaatmaatregelen zijn economisch gezien voordeliger dan de kosten van klimaateffecten en adaptatie aan klimaatverandering. Niets doen leidt dus tot hogere kosten dan tijdig adequate maatregelen nemen.
 6. Kennis en technologieën om de klimaatopwarming te beperken tot (ruim onder) 2°C, bestaan al. Het implementeren ervan vraagt in de eerste plaats politieke moed.
 7. Onderzoek laat zien dat klimaatbeleid niet alleen technologisch beleid omvat maar ook sociaal beleid. Het vraagt namelijk om een rechtvaardige verdeling van de kosten en baten, gedragsverandering en nationaal en internationaal energie- en industriebeleid. Rechtvaardige klimaatambities veronderstellen dus ook een aanscherping van het sociaal – en belastingbeleid.
 8. Nederland voldoet niet aan de zelf opgestelde klimaatdoelen, zoals blijkt uit de klimaatzaak van Urgenda. Ook het klimaatakkoord is niet afdoende, het is te vrijblijvend, en legt niet de lasten bij de grootste vervuilers, de industrie. Wij pleiten daarom voor een significante CO2-belasting voor bedrijven, waarvan de revenuen kunnen worden gebruikt om de toenemende lasten voor burgers te verlagen. Het vraagt ook om een gedragsverandering bij burgers. Elk individu telt en kan een positieve impact genereren. Door bijvoorbeeld minder vlees te eten, minder te vliegen en minder energie te verspillen.

Het is hoog tijd voor politiek leiderschap. Ambitieus klimaatbeleid is ‘chefsache’, en overstijgt partijpolitieke belangen. We kunnen ons niet permitteren om nog langer te wachten met noodzakelijke maatregelen. Als politiek leiderschap hand in hand gaat met effectieve maatregelen en gedragsverandering, dan kunnen wij dit probleem tijdig oplossen. Anders zijn juist de jongeren die deze week protesteren voor hun eigen toekomst, de dupe.


Elementals 2019 staat van 18 tot 25 mei op de agenda.
Een zeer krachtig maar ook verfrissend programma voor deelnemers aan Bewust Leiderschap. Ervaar de magie van het Soefisme en nog veel meer. Er zijn nog 2 plekken vrij ….


 

Rien Hagenaars is als eigenaar en begeleider binnen het Uniovision 5DBC concept werkzaam. Vanuit zijn ervaringen en visie schrijft hij artikelen. Het is zijn intentie om, vanuit het perspectief van bewustzijn, situaties en processen inzichtelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.