Bewust Leiderschap Magazine, editie 21 november

0
481

In dit nummer:

  • Rien en Céleste: Misschien is Theresa May wel de krachtigste leider van deze tijd
  • Portret: Politieagente vanuit onvoorwaardelijke liefde
  • Column: Wie leidt Nederland?
  • Column: Veiligheid in ons bewustzijn
  • Media tips
  • Recept van Céleste
  • Mystieke reizen in 2019

Misschien is Theresa May wel de krachtigste leider van deze tijd

Wie zich interesseert voor leiderschap beleeft boeiende tijden. Geen dag gaat er voorbij, zonder dat er wonderbaarlijke gebeurtenissen plaatsvinden.

Nobelprijswinnares Suu Kyi moet haar prijs weer inleveren. Brazilië koos voor een extreem rechtse populist. Angela Merkel houdt er mee op en de Trump’s weten sowieso elke dag de aandacht wel te trekken.

Maar temidden van deze vreemde chaos staat daar Theresa May. Ze leidt misschien wel het meest innovatieve land op onze planeet. En dat doet ze op haar eigen menselijke manier. Een waardige eigentijdse opvolgster van Churchill.

Niet iedereen zal het hiermee eens zijn. Want wie kijkt vanuit de onbewuste wil zal de Brexit zien als een bedreiging, Groot Brittanië zien als verouderd en May als truttig.

Maar laat je hierdoor niet misleiden. Op haar eigen wijze, is ze erin geslaagd om al die Europese leiders het nakijken te geven. Ze luistert, is consequent en heeft een heldere energie.

Wanneer de Europese leiders erin slagen om door hun trotse mannelijke vorm heen te kijken, kunnen ze wellicht zien wat Europa nodig heeft.

En ja, natuurlijk zijn er beren op de weg. Want het is onzeker hoever ze met de Brexit komt. Maar wees niet bang om anders te denken. Want wie in deze tijd zijn hart durft te volgen, die heeft de toekomst.

Dus ben jij een kleine of grote leider en verlang je naar een toekomst die er anders uit ziet? Wees dan niet bang om je hart te volgen. Want ook al is het spannend, het doet je leven en maakt het onmogelijke mogelijk.

Weet je niet hoe? Kom dan eens kennis maken met een van onze organisaties. Want het is onze specialiteit om mensen de magie in hun leven te laten ervaren.

Liefs
Céleste Banning en Rien Hagenaars
15-11-2018

 


Vanaf januari 2019  MEDITATIE AVONDEN in GRONINGEN

lees hier meer of meld je aan

  • geleide meditatie
  • voor ontspanning
  • kennismaking

Om de ervaring van meer rust in jezelf te ontdekken.

 

Politieagente vanuit onvoorwaardelijke liefde

Nog even en dan viert ze haar veertigste verjaardag. We spreken deze keer met een ‘echte’ politie agente, die inmiddels al vele jaren werkt in een van de 112 meldkamers.

Dagelijks spreekt ze met mensen in bedreigende situaties. Waarbij het aan haar en haar collega’s is, om complexe keuzes te maken die soms grote consequenties hebben.

Ze heeft wel een paar ‘lijken in haar mentale achtertuin’, door verkeerde inschattingen. Natuurlijk wordt ze daar tegenwoordig in bijgestaan met geavanceerde technische middelen.

Maar toch, in de kern is het mensenwerk. Want als daar iemand in een noodsituatie belt, is het aan haar om in een fractie van tijd te beslissen, of en hoe de inzet van hulpdiensten zal plaatsvinden.

Ze legt uit hoe ze bij ieder gesprek haar energie naar de andere kant van de lijn stuurt.

Om in te voelen wat daar gebeurt. Waarbij haar eerste intuïtieve impressie een belangrijke aanwijzing is voor de te nemen stappen.

Daarbij weet ze haarfijn uit te leggen, dat wanneer ze te ver invoelt, de kans op het persoonlijk maken van de situatie, snel groter wordt. En dat trekt een zware wissel, op haar als mens.

Om dit werk goed te kunnen doen, is het voor haar belangrijk om ‘zuiver afgestemd’ aanwezig te kunnen zijn. Zodat de informatie die ze voelt, niet vertekend wordt door haar eigen emoties en gedachten.

Het liefst zou ze een werkplek hebben waar de energie stil en verfijnd is. Maar, alhoewel de rest van de organisatie met een zeker respect om haar en haar collega’s heen beweegt, lijkt dat een stap te ver.

De hiërarchisch gebouwde organisatie, met haar steeds ingewikkelder wordende procedures, neigt om haar steeds verder naar de lagen in het menselijk bewustzijn te drukken waar een zuivere afstemming onmogelijk is.

Het liefst zou ze zien dat de hele organisatie een opleiding Bewust Leiderschap zou volgen. Maar, zoals een verlichte meester betaamt, weet ze dat de organisatie daar nog niet klaar voor is.

Dus zet ze met plezier haar intenties neer en levert op haar unieke wijze een bijzondere bijdrage aan de veiligheid van ons allemaal.

 

column:

Wie leidt Nederland?


 

Veiligheid lijkt voor veel media in deze tijd een belangrijk onderwerp van gesprek. Zo konden we deze week in het programma Nieuwsuur kijken naar een drieluik over de stand van de Nederlandse rechtstaat. En ook de overige media besteden veel aandacht aan het thema veiligheid.

Te midden van dit geweld was er de minister van Defensie, die in een interview gevraagd werd over haar eerdere uitspraak dat we in oorlog zijn. Uitvoerig betoogde ze dat we in een cyberoorlog zijn verwikkeld. Waarbij Russische inlichtingendiensten aanvallen uitvoeren, op belangrijke Nederlandse netwerken.

Dus is het volgens haar goed, dat er in de kabinetsplannen voor de komende jaren eindelijk weer ruimte is voor investeringen in het Nederlandse leger. Ze onderstreepte het belang van deze investeringen met voorbeelden, van hoe onze cybersoldaten successen boeken in deze strijd.

Een pleidooi wat me even deed terugdenken aan de tijd dat ik als dienstplichtig soldaat (1983) op de hei met zand moest gooien, om de aanvallende Russische vijand met chemische middelen te weerstaan.
Een in mijn ogen idioot vijandbeeld, daar de koude oorlog toen al lang afgelopen was.    

Nog geen dertig minuten daarna begon de NOS drieluik over de status van de Nederlandse rechtstaat. Verschillende gezaghebbende vertegenwoordigers schetsten een dramatisch beeld. Daarin zagen we een politie die aan zijn eigen reorganisaties en ICT projecten ten onder dreigt te gaan.

Ook zagen we een openbaar ministerie dat eveneens door capaciteitsproblemen in zwaar weer verkeerde. En dan was er ook nog de rechterlijke macht die, door bezuinigingen, genoodzaakt was om vreemde financiële trucs te gebruiken.

Als geïnteresseerde Nederlandse onderdaan, riep dit bij mij de vraag op hoe het kan dat het ministerie van Defensie geld investeert om een ICT-oorlog te voeren, terwijl het ministerie van Justitie de ‘slag om ICT’ lijkt te verliezen.

Een beetje generaal zou zien dat hij op het ‘verkeerde front’ aan het strijden is.

Maar waar is onze generaal mee bezig? Die zit weer op een ander front, namelijk het verhogen van de AOW leeftijd. Maar of hij met die langer werkende 65-plussers een ICT-oorlog gaat winnen, lijkt een wankele strategie.

Misschien een goed moment om de ‘wie heeft hier een belang bij?’ vraag te stellen. Bovenaan de mogelijke belangenlijst, lijkt dan toch het grote bedrijfsleven te staan. De bedrijven die ICT en beveiligingstechnologie leveren.

En dan begint mij toch een beetje het gevoel te bekruipen dat ik zit te kijken naar het zesde seizoen van de Netflix serie House of Cards. Waar Claire als president haar tanden zet in het bedrijfsleven, die de macht van het Witte Huis heeft overgenomen.

Is Nederland nog steeds een democratie, waarin de bevolking haar leiding kiest? Of is dat ge-reframed tot een mooi verhaal. Misschien dat de volgende NOS drieluik kan gaan over de vraag wie Nederland werkelijk leidt?


Media tips

Netflix: House of Cards – seizoen 6

Toelichting: House of Cards is een van de grote Netflix series, die op thrillerachtige wijze een beeld schetst van de macht in het Amerikaanse Witte Huis. Een serie die de werkelijkheid wel eens dichter zou kunnen benaderen, dan veel mensen lief is.

Seizoen vijf eindigde met president Frank Underwood (Kevin Spacy), die zich terugtrekt om de geheime macht, die in de VS aan de ‘touwtjes’ trekt, binnen te dringen. Vrijwel direct daarna kwam Kevin Spacy terecht in de #metoo affaire. En even leek de serie in de afgrond mee te worden gesleurd.

Maar met seizoen zes zijn ze terug. Robin Wright zet met president Claire Hale de toon. Verrassend en bewust of onbewust misschien wel de ‘pijn van deze tijd’ haarfijn blootleggend.


Column: Veiligheid in ons bewustzijn

Dagelijks worden we bestookt met het thema veiligheid. Want of je nu de ontwikkelingen in de wereld volgt, voor de x-e keer je password moet veranderen of op het vliegveld in de rij staat voor de Body-scan, je kunt er niet omheen.

Dat roept de vraag op hoe belangrijk veiligheid eigenlijk is in het menselijk systeem. Daartoe verdelen we het menselijk bewustzijn in verdiepingen van een flatgebouw. Waarbij de eerste verdieping die van de angst en het bestaansrecht is.

Op deze eerste verdieping van ons bewustzijn, zitten onze primaire vecht en vlucht reflexen, overlevingsstrategiën, onze angst en instinct. Kortom, alle onderdelen van het menselijk systeem die voortkomen uit de eerste fase van de evolutie. Eten, drinken, een dak boven ons hoofd en fysieke veiligheid.

In het hele flatgebouw van het menselijk bewustzijn, beslaat deze verdieping slechts twee procent van het totale vloeroppervlak. De rest van het menselijk bewustzijn is bezig met andere zaken.

Hoe kan het dat we maatschappelijk zoveel energie steken in iets, wat slechts twee procent van ons mens-zijn vertegenwoordigt?

Dan is er iets vreemds aan de hand. Want wie kijkt naar zichzelf en naar de mensen in zijn omgeving (we beperken het even tot Nederland), zal zien dat er maar weinig mensen zijn die geen eten/dak/fysieke veiligheid hebben.

Het antwoord laat zich verklaren door de verdieping in het flatgebouw, waar het grootste deel van Nederland zich momenteel in beweegt. Daartoe nemen we de lift naar de vierde verdieping van het denken.

De verdieping van het denken wordt vaak gevoed door angsten, emoties, herinneringen en is vooral bezig om dat te analyseren. Om van daaruit projecties naar de toekomst te maken. Een onbewuste verdieping die steeds weer uitkomt bij het vraagstuk van macht en onmacht.

Het maakt op deze verdieping niet zoveel uit wat je erin stopt. Alles wat hier zit wordt ‘herkauwd’, doordacht, en voorwaarts geprojecteerd. Stop er angst in en het zijn angst scenario’s die eruit komen.

Dus het thema veiligheid is niet een werkelijke bedreiging. Het is een bedachte bedreiging.

Wie zijn computer van bewustzijn voedt met angst, krijgt automatisch een enorme output op het thema veiligheid. Onbewust van dit alles spelen we dit spel mee. Tot we ons beginnen te realiseren dat ook de verdieping van het denken niet veel meer dan vijf procent van het flatgebouw van bewustzijn inneemt.

Veiligheid is nu een issue omdat we de waarde van het denken overschatten. Zodra we een groter deel van het menselijk bewustzijn gaan gebruiken, zul je zien dat het verdwijnt.

 


Recepten Uit de keuken van Céleste

Regelmatig vragen deelnemers aan onze buitenlandse trainingen naar de recepten van Céleste. Via ons magazine zal ze regelmatig een van haar recepten verspreiden.
In deze rubriek lees je het recept voor:

een heerlijke broodje Tempeh

Ingrediënten voor twee personen:

1 blok tempeh – 1 pakje conimex sateh marinade – olijfolie – zure koolsalade – puntpaprika – uitjes – courgette – wholemeal folded flatbreads – gemengde sprouts – komkommer – een lekker knoflooksausje

Bereiding

Snij de tempeh in dunne plakjes en marineer deze in de sateh marinade met olijfolie. (let op nooit tempeh met water marineren) Laat dit circa 15 minuten intrekken. Bak de plakjes tempeh daarna in de gemarineerde olie, tot ze lekker bruin zijn. (pas op, het verbrandt gemakkelijk). Laat ze even uitlekken op een stuk keukenrol.

Snij de puntpaprika en courgette en bak ze kort. Snij de uien in dunne ringen. Verwarm de broodjes in de oven en voeg het geheel samen tot een heerlijk gevuld broodje, sausje erover en mmmm….


Mystic Travel:  Een vernieuwde website en Monumentals Florence

In de afgelopen jaren hebben we ons mystieke reisprogramma steeds verder uitgebreid. Daarom vonden we het tijd om de website aan te passen. Ook de foto’s konden een upgrade gebruiken. Bekijk hier het resultaat

Door de steeds groter wordende groep deelnemers aan Monumentals, hebben we besloten een tweede groep Fellows te starten vanaf 2018. We krijgen een nog grotere groep simpelweg niet meer begeleid.

Monumentals 2019 staat van 15 tot 21 juni op de agenda. Deze keer hebben we een intrigerend programma gebouwd in Florence – Italië. Een uitdagende mix van bewustzijn, Leonardo da Vinci en de Katholieke kerk, op een prachtig eigen kasteel. Waar is Maria?

Er zijn al aanmeldingen binnen. Dus heb je belangstelling, wees er dan snel bij


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

twee × 5 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.