Veiligheid in ons bewustzijn

0
600

Veiligheid in ons bewustzijn

Dagelijks worden we bestookt met het thema veiligheid. Want of je nu de ontwikkelingen in de wereld volgt, voor de x-e keer je password moet veranderen of op het vliegveld in de rij staat voor de Body-scan, je kunt er niet omheen.

Dat roept de vraag op hoe belangrijk veiligheid eigenlijk is in het menselijk systeem. Daartoe verdelen we het menselijk bewustzijn in verdiepingen van een flatgebouw. Waarbij de eerste verdieping die van de angst en het bestaansrecht is.

Op deze eerste verdieping van ons bewustzijn, zitten onze primaire vecht en vlucht reflexen, overlevingsstrategiën, onze angst en instinct. Kortom, alle onderdelen van het menselijk systeem die voortkomen uit de eerste fase van de evolutie. Eten, drinken, een dak boven ons hoofd en fysieke veiligheid.

In het hele flatgebouw van het menselijk bewustzijn, beslaat deze verdieping slechts twee procent van het totale vloeroppervlak. De rest van het menselijk bewustzijn is bezig met andere zaken.

Hoe kan het dat we maatschappelijk zoveel energie steken in iets, wat slechts twee procent van ons mens-zijn vertegenwoordigt?

Dan is er iets vreemds aan de hand. Want wie kijkt naar zichzelf en naar de mensen in zijn omgeving (we beperken het even tot Nederland), zal zien dat er maar weinig mensen zijn die geen eten/dak/fysieke veiligheid hebben.

Het antwoord laat zich verklaren door de verdieping in het flatgebouw, waar het grootste deel van Nederland zich momenteel in beweegt. Daartoe nemen we de lift naar de vierde verdieping van het denken.

De verdieping van het denken wordt vaak gevoed door angsten, emoties, herinneringen en is vooral bezig om dat te analyseren. Om van daaruit projecties naar de toekomst te maken. Een onbewuste verdieping die steeds weer uitkomt bij het vraagstuk van macht en onmacht.

Het maakt op deze verdieping niet zoveel uit wat je erin stopt. Alles wat hier zit wordt ‘herkauwd’, doordacht, en voorwaarts geprojecteerd. Stop er angst in en het zijn angst scenario’s die eruit komen.

Dus het thema veiligheid is niet een werkelijke bedreiging. Het is een bedachte bedreiging.

Wie zijn computer van bewustzijn voedt met angst, krijgt automatisch een enorme output op het thema veiligheid. Onbewust van dit alles spelen we dit spel mee. Tot we ons beginnen te realiseren dat ook de verdieping van het denken niet veel meer dan vijf procent van het flatgebouw van bewustzijn inneemt.

Veiligheid is nu een issue omdat we de waarde van het denken overschatten. Zodra we een groter deel van het menselijk bewustzijn gaan gebruiken, zul je zien dat het verdwijnt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

twintig − 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.