Bewust Leiderschap Magazine, editie 20 oktober

0
378

In dit nummer:                     Uniovision Groningen is verhuisd!

  • Rien en Céleste: De macht van kiezen
  • Portret: De onbewuste makelaar
  • Brieven aan Europa
  • Column: Ministerie van Buitenlandse zaken of Ministery of Silly Walks
  • Media tips
  • Recept van Céleste
  • Uniovision Groningen is verhuisd

De macht van kiezen

De geest van dit moment nodigt ons uit om te kiezen. De hoeveelheid mogelijkheden, het onbegrensde verlangen, het ‘ik wil het hier en nu gevoel’ trekt mensen in een ‘kiezersblok’. Ik weet het niet meer, dus kies ik maar niet.

Het resultaat is dat de berg van verlangens en mogelijkheden rustig doorgroeit.

Om het je gemakkelijker te maken start KPN met een proef van gepersonaliseerde televisie reclames. Niet omdat het daardoor gemakkelijker kiezen wordt. Nee, omdat zij dan meer aan hun reclame kunnen verdienen. Wordt het nog moeilijker kiezen…

Hoe langer je wacht, des te intensiever wordt je bestookt met acties om je over te halen om te kiezen. En die stapelen zich weer op de eerdere keuze vragen. Je hoofd raakt voller en het ‘kiezersblok’ wordt sterker.

Nog even en de verleiding om de ander voor je te laten kiezen, wint het van je eigen mening. En zie daar het gewenste resultaat.

De macht om je eigen keuze te maken is langzaam veranderd in een onmacht.

Maar gelukkig, heb jij daar geen last van.
Het was slechts een scene uit de film over het land van Ja.

 

 

Liefs
Céleste Banning en Rien Hagenaars
8-10-2018

 

 

 

Portret:  De onbewuste makelaar

Onlangs heeft hij in één week zes huizen verkocht. Allen gingen ze boven de vraagprijs. Tijd om even rustig te zitten heeft hij niet meer. Het is een gekkenhuis, roept hij vanachter zijn computer.

Ik weet hem toch even achter het scherm weg te trekken en een paar vragen te stellen. Nog maar een paar jaar geleden trof ik hem aan in een stadium van uitzichtloze leegte. Hij verkocht niet eens zes huizen in een kwartaal.

En weer een aantal jaren daarvoor, scheurde hij met zijn cabrio door de buurt. Van de ene bezichtiging naar de volgende.

Het is een vreselijke baan, weet hij me nu te vertellen. Ik denk dat ik gek wordt. Mijn gezin heeft de crisis niet overleefd, tijd om mijn eigen huis op orde te krijgen heb ik niet. Iedere keer denk ik, ik houd hier mee op. Maar dan verandert de markt en voor ik het weet wordt ik weer meegesleurd.

Wat is je belang, vraag ik hem. Hij kijkt me verbaast aan. Mijn belang? geen idee. Daar heb ik geen tijd voor.

Mijn moeder kiest mijn kleren, mijn hond kiest hoe laat ik naar buiten ga. Bovendien kiezen mijn klanten mijn activiteiten en kiest mijn ex kiest mijn geld. En mijn buurman, die kiest de muziek.

Tijd om voor jezelf te kiezen, vraag ik hem voorzichtig? Maar zijn telefoon begint alweer te zoemen. Sorry, ik moet door en hij verdwijnt weer achter zijn scherm.

Ik denk niet dat de Bewust Leiderschap Academy iets voor hem is. Waarschijnlijk is hij onderweg naar zijn tweede burn-out.


 

 

column:

Brieven aan Europa


 

Beste Europa

Het is alweer twee maanden terug dat we contact hadden. Het verheugt me om te zien dat er iets binnen je grenzen begint te bewegen. Na een lange tijd van star beleid, lijken er nu toch sprankjes van hoop.

Zo was er de Franse president Macron, die op rondreis ging langs je lidstaten om een nieuwe Europese beweging in gang te zetten. Een nieuwe beweging die mensen uit verschillende politieke hoeken, maar vooral ook uit niet politieke hoeken uitnodigt om met nieuwe ideeën te komen voor de toekomst van Europa.

In zijn eigen land heeft hij een volksraadpleging gehouden, die moet uitmonden in nieuwe ideeën over de toekomst van Europa. Een verrassende wending na de lange reeks van negatieve berichtgeving over je reilen en zeilen.

Je Britse inwoners voelen de weerstand toenemen bij het naderen van het Brexit punt. Het is niet zo vreemd, dat de weerstand groeit naarmate de gevolgen van een keuze zichtbaar worden. Zo werkt het nou eenmaal, weerstand en verlangen gaan altijd hand in hand. Wat denk je, gaan ze of gaan ze niet?

En dan koos onlangs ook de nieuwe Italiaanse regering voor een andere koers. Met hun begrotingsplannen voor o.a. een basisinkomen en lagere pensioenen zetten ze de financiële markten op zijn kop.

Beste Europa,
heeft de warme zomer de harde stukken binnen je grenzen zachter gemaakt?

Misschien helpt het, om nog wat met je mee te denken over een visie naar de toekomst.

Ik stel je een vraag:
Stel je voor dat je ergens in de verte, voor het begin van je leven staat. En je mag kiezen op welk continent je geboren zou willen worden. Dat zou de vraag in je kunnen oproepen wat Europa tot een interessant continent maakt.

Je zou een aantal zaken kunnen bedenken. Het is er relatief veilig, ten opzichte van veel andere plekken in de wereld. Er is een grote vrijheid van meningsuiting en de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen zijn groot.

In vergelijking met andere continenten zijn er duidelijke voordelen en nadelen te benoemen. De realiteit is dat mensen over de hele wereld worden geboren. Dat zal wel niet voor niets zijn. Ook die plekken bieden mogelijkheden, die Europa weer in veel mindere mate kan bieden. Neem bijvoorbeeld de beschikbaarheid van ongerepte natuur.

Heb je er wel eens over nagedacht om je Brusselse bestuurders een visie te laten ontwikkelen, op wat nu eigenlijk de kracht van Europa is?

Het zou een duidelijk statement kunnen zijn voor migranten, maar ook voor je eigen inwoners. Het vraagstuk van populisme zou zomaar kunnen verdwijnen, met het hebben van een duidelijke eigen visie.

De vraag wel of geen Europese xxit, zou zich veel gemakkelijker laten beantwoorden. Wanneer de Europese visie en die van een land met elkaar in lijn liggen, is het veel logischer om samen te werken. Op dit moment lijkt het vooral door financiële argumenten te worden bepaald.

Misschien is het zo wel weer even genoeg. De mogelijkheden zijn groot en komende periode belooft een interessante te worden. Ik wens je toe, beste Europa, dat je je blik voorwaarts weet te houden.

Het werkt net als met het menselijk lichaam. Met je aandacht gericht op je visie, hebben kleine praktische belemmeringen veel minder vat op je.

 


Media tips

film: The Adjustment Bureau

Toelichting: De ambitieuze David Norris (Matt Damon) staat op het punt een zetel te bemachtigen in de Amerikaanse senaat, maar als hij Elise Sellas (Emily Blunt) ontmoet en een romantische affaire met haar krijgt, verandert zijn leven drastisch. David ontdekt al gauw dat ze gevolgd worden door mannen die in opdracht van het mysterieuze ‘The Adjustment Bureau’ alles op alles zetten om te verhinderen dat ze samen zijn.

Een vrolijke film met een mooie boodschap, interessant vanuit het perspectief van bewust leiderschap en het thema bestemmingen van de ziel.


Column: Ministerie van Buitenlandse zaken of Ministery of Silly Walks?

Bij de liefhebbers van droge Britse humor is het ‘Ministery of Silly Walks’ een begrip. Het was een parodie van de Britse Monty Python op de Britse bureaucratie.

ben je het vergeten?  kijk dan maar even via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=iV2ViNJFZC8

Kijkend naar het ministerie van Buitenlandse zaken, is de parallel al snel getrokken. Minister Blok die als de uitgestreken John Cleese, de vreemdste capriolen maakt om op zijn bestemming uit te komen.

Bijna wekelijks lijkt het ministerie weer een nieuwe Silly Walk te hebben bedacht. Het is verbazingwekkend wat er allemaal mogelijk is.

Ook de meest recente Silly Walk, waarbij militair materieel via een vaag buitenlands bedrijf aan Syrische strijders werd geleverd, lijkt een fraai staaltje van creatieve chaos. Ja natuurlijk, rationeel kun je altijd wel een paar argumenten aanvoeren dat het beslist noodzakelijk was.

Maar wees nou eerlijk, van een afstandje ziet het er toch behoorlijk vreemd uit.
Wordt het niet hoog tijd voor wat meer Bewust Leiderschap op de Nederlandse ministeries?

Voor de prijs van het geleverde materieel, kunnen we een geheel ministerie opleiden. 


Recepten Uit de keuken van Céleste

Regelmatig vragen deelnemers aan onze buitenlandse trainingen naar de recepten van Céleste. Via ons magazine zal ze regelmatig een van haar recepten verspreiden.
In deze rubriek lees je het recept voor:

een heerlijke Groene Salade

Ingrediënten voor vier personen:

2 zakken veldsla – 1 half zakje rucola – puntpaprika – courgette – fetakaas – bos uitjes – tomaat in stukjes – nootjes (sesamzaad / zonnebloempitten)

Bereiding

Roerbak de puntpaprika en courgette kort en kruimel de fetakaas. De nootjes even opbakken. Mix het geheel in een grote kom en voeg er nog een lekkere honing mosterd dressing aan toe en mmmm….


Mystic Travel:  FundamentalsElementalsMonumentals 2019 

Het seizoen 2018 is bijna ten einde. Het was een fantastisch jaar en nog één keer gaan we met Fundamentals, eind oktober naar Zuid Frankrijk. Daarna sluiten we voor even het seizoen. De temperaturen worden te laag en de dagen te kort. Tijd voor een winterstop.

Vanaf april is Fundamentals weer terug op de agenda. Zodra er een groep bijeen is plannen we een datum. Waarbij het Lac Du Paradis onze vaste locatie zal zijn.

Elementals komt in 2019 van 18 tot 24 mei op de agenda. Een vroege editie deze keer, omdat de september agenda met andere zaken bezet zal zijn.

Monumentals 2019 staat van 15 tot 21 juni op de agenda. Een Italiaanse versie!!!

Dus heb je belangstelling, wees er dan snel bij. Voor je het weet zitten ze vol.


Uniovision Groningen is verhuisd

Per 1 oktober is Uniovision verhuisd naar de Mauritsdwarsstraat 4 te Groningen.
(je vindt ons dus niet langer in het van Elmpthuis aan de Herestraat)

Deze verhuizing maakt deel uit van ons langere termijn strategie. Daarin wordt onze vestiging in Utrecht verder uitgebouwd. Dat geeft ons landelijk gezien een betere positie.
Meer hierover kun je lezen op onze site www.5dbc.nl

Natuurlijk blijven we ook in Groningen actief. De roots van Uniovision liggen hier.

Dus we nodigen je van harte uit om onze nieuwe plek te komen bezoeken. Hij ligt vlak bij het station, parkeren kun je in de Oosterpoort parkeergarage en heeft minstens zo een fijne sfeer.

We ontmoeten je er graag.

Rien Hagenaars is als eigenaar en begeleider binnen het Uniovision 5DBC concept werkzaam. Vanuit zijn ervaringen en visie schrijft hij artikelen. Het is zijn intentie om, vanuit het perspectief van bewustzijn, situaties en processen inzichtelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.