Bewust Leiderschap Magazine editie 9 november

0
524

In dit nummer:

  • Rien en Celeste over Het volk en haar leiders
  • Heel Holland kookt
  • Feuilleton afl. 9, de weg van niets naar nergens
  • Visie op politiek: Het Slepenet Referendum
  • Column: Het transparantie kanon
  • Het Netwerk Bewust Leiderschap

Het volk en haar leiders


Het meest opvallende in de Catalaanse crises lijkt de vreedzame houding van de mensen die voor de afscheiding zijn, aangevoerd door hun Catalaanse prins van Filletino Puigdemont.

In andere tijden was Barcelona waarschijnlijk al drie keer volledig afgebroken. Maar deze keer geen brandende auto’s en vernielde overheidsgebouwen.

Al kun je je afvragen wat hun intentie is met een afscheiding, het maakt wel heel zichtbaar hoe het gedrag van de bestuurlijke piramide afhankelijk is van macht en regels. Het demonstreert een overheid die handelt vanuit de modus van het denken.

Hoe eenvoudig zou het zijn geweest om gewoon met elkaar in gesprek te treden en naar elkaar te luisteren?

Het herinnert wat aan de tijden van de val van de communistische regimes in Oost Europa, na de val van de muur. Nu hadden de toenmalige dictators ook wel wat om bang voor te zijn. Een vergelijking met de Spaanse Rajoy, lijkt hierin niet op zijn plaats.

Nog moeizamer oogt de reactie van de Europese leiders. Alsof iedereen bang is dat het in eigen land kan gebeuren. De onafhankelijkheidsverklaring van Beieren, Wallonië of natuurlijk onze eigen Friezen. De Brexit zou er een kinderspel bij zijn.

De worsteling tussen volk en leiders, doet een beetje denken aan een ander actueel thema rond daders en slachtoffers.

Wellicht is de gemakkelijkste oplossing voor het hele vraagstuk een nieuwe Facebook groep. Ik stel voor dat we hem noemen #Wetoo

Gewoon lekker naar elkaar appen, reageren en doen alsof het allemaal heel belangrijk is. Zonder dat je echt met je emoties om hoeft te gaan. Kortom het is een beetje onrustig in de Matrix.

Misschien staan we wel op een kantelpunt? Even doorbijten en voor je het weet zitten we met zijn allen in de modus van het hart. We wensen je toe dat je er bewustzijn in kunt zetten.

Celeste en Rien

 

 


Heel Holland kookt

Maria is senior communicatie adviseur bij een grote overheidsorganisatie. Ze adviseert top ambtenaren over hun communicatie met de media en het volk. Ze voelt zich er prima in thuis en fungeert als smeerolie in de politieke raderen.

Omdat het toch wat begon te kriebelen, besloot ze om het pad van Bewust Leiderschap op te gaan. En met het groeien van haar bewustzijn, begon ze zich ook steeds meer te realiseren hoe de kloof tussen overheid en inwoners een eigen dynamiek had.

Aangemoedigd door de discussie over de betrokkenheid van de gewone man bij de politiek, besloot haar organisatie tot een proef met burgerinspraak via het internet. Maria gaf leiding aan het project en tevreden keerde ze terug bij haar opdrachtgever.

De directe communicatie met het volk had relatief snel en eenvoudig, bruikbare informatie opgeleverd.

Tot haar verbazing bleek er nog een volgende stap in het proces. Iedere politieke partij ‘stopte de uitkomst in de eigen kookpot’. En veranderde zo de uitkomst waarmee ze naar buiten traden.

Het gevolg was dezelfde verwarring als voorheen, maar nu op een volgend level. De betrokkenheid was groot, maar vooral bij het eigen ‘kook’ proces. Het bracht Maria een nieuw inzicht. Haar volgende stap is, om de betrokken partijen zich bewust te maken van dit interne ‘kookproces’.

Op de vraag of ze er door ontmoedigd raakt, reageert ze lachend. Het bij elkaar brengen van grote belangengroepen is een geduldig proces. Maar met kleine zetjes op de juiste plaats, kun je zelfs de continentale platen naar elkaar toe bewegen.

Wil je meer weten over Bewust Leiderschap?


Aflevering 9 van ons feuilleton

De weg van niets naar nergens


Schotland

In het Schotse Hoogland beginnen de berichten over een op hol geslagen kapitaalmarkt door te dringen. De koersen van valuta en de aandelenmarkten vliegen omhoog en omlaag. Het ene moment staat het Britse pond veel hoger dan de Euro, om er een paar dagen later diep onder te duiken. De onrust in de wereld lijkt zich door te vertalen naar de mannen bij Caoimhe.

Het is haar duidelijk dat geld voor al deze mannen een cruciale rol in hun leven speelt. Ondertussen heeft ze al een hele reeks aan individuele sessies met ze achter de rug. Waarbij ieder op zijn eigen manier in het verleden, in geld vertstrikt blijkt te hebben gezeten. De een was een gokker, de ander een gevallen miljonair, een derde was verslaafd aan het speculeren op de beurs en zo gaat het door.

Inmiddels is haar helder dat geld de achilleshiel is, waar het gaat om het zetten van een volgende stap in het hanteren van hun kracht. Ze weten hun geheimen goed te verhullen, achter het masker van de redelijk goed betaalde overheidsfunctionarissen.

Caoimhe roept de mannen voor een bespreking bijeen in de grote zaal van haar kasteel. Intuïtief opent ze het gesprek door de mannen erop aan te spreken dat de turbulentie in de financiële wereld te wijten is aan de wijze waarop zij invulling hebben gegeven aan hun rol. Boos kijken de mannen haar aan, maar geen van hen waagt het om haar tegen te spreken.

Terwijl ze ziet dat ze de mannen op scherp heeft staan, wijst ze hen erop dat er nog een onzichtbare partij in het spel lijkt te zijn. Een partij die jullie onzichtbaar manipuleert. Het lijkt me hoog tijd dat jullie werkelijk informatie met elkaar gaan uitwisselen. Het begint met het op tafel leggen van jullie geheimen over geld. Daar ligt een aanknopingspunt in dit raadsel.

Aarzelend kijken de stoere kerels elkaar aan, begin jij of begin ik grappen ze naar elkaar. Het is Mike, die als eerste naar voren stapt. Hij begint te vertellen over zijn verslaafdheid aan speculeren op de beurs. Terwijl hij uitlegt over de manier waarop zijn werkgever hem manipuleerde, begint er bij Ron een kwartje te vallen.


Wie kiest voor het ontwikkelen van Bewust Leiderschap kiest voor


Professionele programma’s vanuit Utrecht en Groningen

Visie op politiek:
Het Slepenet Referendum

18 oktober

Met de inname van de zetels door het nieuwe kabinet, heeft het ook haar macht ingenomen.

Met een wonderlijk schot voor de boeg, liet het CDA ons alvast weten dat ze weinig belangstelling heeft voor de mening van het volk. Het Sleepnet referendum werd bij voorbaat af geserveerd.

Nog geen jaar geleden was Mark II nog in in paniek over het verliezen van het contact met de bevolking. Nu een jaar later, zit hij weer stevig in zijn torenkamer en lijkt deze vraag passé. Dat komt omdat we te maken hebben met een generatie leiders, die lijkt te denken dat menselijk gedrag programmeerbaar en controleerbaar is.

Hoe treffend is de vergelijking met de visserij. Daar hebben sleepnetten de zee leeg getrokken. Met als resultaat een onstuitbare opmars van Russische krabben, die het zeeleven aan de Westerse kusten dreigen over te nemen.

Misschien is het wel de stem van het volk, die de politici waarschuwt dat de sleepnetten van veiligheidsdiensten gevaarlijk kunnen zijn. Maar de oude leiders lijken liever niet te luisteren. Immers, net als bij de vissers verdienen ze veel geld met hun vangst, want angst verkoopt.

En dat een groep jonge studenten daar hun nek voor uit durft te steken, is niet hun probleem. Dat is het probleem van de nieuwe generatie.

Bewust Leiderschap gaat over het verbinden van de macht en het volk, net als bij de mens. Het hoofd heeft het hart nodig en andersom ook, ze werken samen. Dus zou het ook interessant kunnen zijn voor een leider om te weten hoe de mensen erover denken?
Wij denken van wel.

 


Column: Het transparantie kanon

Onder het mom van transparantie lijken we elkaar gemakkelijk onder druk te zetten. Er gaat veel aandacht uit naar dat dingen zichtbaar moeten zijn. Het vrijgeven van de JFK stukken, het openbaar maken van bestuurderssalarissen en nevenfuncties, met als klap op de vuurpijl natuurlijk ons sexueel ge-( en soms mis)-drag.

Op zichzelf lijkt het me een fijne ervaring om te leven in een wereld waar geheimen zijn verdwenen. Waar het verleden niet meer iets is wat je moet beschermen, maar iets is waar je van kunt leren en wat je af kunt sluiten.

Toch betoont een stellingname voor transparant gedrag, weinig inzicht in de menselijke realiteit. We leven massaal op onbewuste wijze in een polaire wereld. En dan wordt polariteit al snel dualiteit. Met andere woorden, voor je het weet ben jij goed en zijn zij fout. Eigenlijk hebben we nog geen idee hoe daarmee om te gaan.

Dus leven we als mens in een onveilige wereld. Het is een illusie om te denken dat mensen in een onveilige wereld transparant kunnen of willen zijn. Dat gaat pas werken als vergeving en het hart een rol spelen in onze maatschappij. Dat vergt een maatschappelijke evolutie naar de volgende stap.

En ja, we zijn lekker onderweg, maar wie het transparantie kanon in deze tijd richt op een ander kan zichzelf de vraag stellen hoe liefdevol dat eigenlijk is. Misschien kan diegene zijn energie beter steken in het ontwikkelen van zijn eigen bewustzijn.


Het Netwerk Bewust Leiderschap

Langzaam begint de betekenis van de bijeenkomst op Prinsjesdag, haar weg te vinden in de organisatie van ons netwerk. De vraag over hoe hier mee verder te gaan lijkt zijn weerklank te vinden in de organisatie van de activiteiten voor het volgend jaar.

Er dienen zich een aantal interessante opties aan. Daardoor heeft het heartcore team wat meer tijd nodig om zich te beraden hoe hiermee verder te gaan. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het kerstfeest in volle gang.

Noteer alvast in je agenda:  16 december van 16.30 – 22.30
Nadere informatie volgt snel.

 

Wie oog heeft voor de magie van het leven, opent het potentieel van zijn hart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vier + zestien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.