Coro-né blog
een nieuw lied

6
6876

(De titel is geïnspireerd op het Italiaanse balkon koor.
Coro = koor, né = geboren)

op deze pagina plaatsen we dagelijks nieuwe artikelen over de corona crises en hoe daar op een bewuste manier mee om te gaan.

een meditatie door Céleste om je energie te versterken

Online meditaties

Om los te komen, te ontspannen en nieuwe kracht te verzamelen, plaatsen we onze meditaties online. Via deze link kun je ze luisteren:
https://www.werfeling.nl/corona-meditaties/

Nu ook op Spotify. Zoek op Werfeling en je treft er nieuwe meditaties aan.

EEN  NIEUW  GELUID:    https://www.werfeling.nl/werfeling-blog/
Om je focus van de crises naar Creatie te verleggen.

 

Micro targeting

maandag 17 augustus

Amsterdam, ruim 75 jaar geleden. Mijn opa wordt gedwongen om toe te kijken hoe Duitse bezetters tien Nederlanders doodschieten. Een trauma dat hij zijn leven niet meer kan loslaten.

Een trauma dat overgaat op mijn vader en uiteindelijk ook diepe sporen na laat in mijn eigen leven. Meer dan vijftig jaar lang kijk ik naar burgemeesters en minister-presidenten, die benadrukken dat dit nooit meer mag gebeuren.

Vanochtend liep ik naar de Werfeling. Het schoonmaakbedrijf CSU was bezig om de tekst ‘corona komt niet van een vleermuis, vind je eigen waarheid’ van het fietspad weg te halen.

Net daarvoor heb ik de documentaire Shadowgate bekeken. De documentaire van Millie Weaver, die gisteren werd gearresteerd voor het naar buiten brengen hiervan. Een verzetsheldin, als je het mij vraagt.

Staatspropaganda

Dagelijks bekijk ik het corona dashbord. Na een piek op 26 maart zijn er al maanden vrijwel geen ziekenhuisopnames meer. Het sterftecijfer van de griep in 2019 was twee keer zo hoog als van corona.

Hoe kan het dat de wereld dan zo fucked up is over corona? Waarom lopen er mensen met mondkapjes door de stad? Een antwoord vind je in de documentaire Shadowgate.

Want dat, wat de Duitsers als geen ander beheersten, is inmiddels ook de strategie van de machthebbers in de wereld. Manipuleer het nieuws en je hebt de macht.

Wist je dat de Duitsers na de Blitzkrieg in 1941 geen enkele grote slag meer hebben gewonnen? Engeland, Afrika, Rusland, Italië, Normandië, allemaal verloren… Toch domineerden ze nog vier jaar lang Europa. Dat is propaganda…

Big data is het wapen van WOIII

Overheden verzamelen al je gegevens. Daarmee leggen ze dossiers aan van iedere mens op aarde. Wist je dat deze informatie in handen is van commerciële bedrijven? Toegankelijk voor wie betaalt?

De documentaire Shadowgate toont hoe daarmee verkiezingen worden gewonnen, politici, influencers, rechters en whoever, worden gechanteerd om hun belangen te dienen? Nog verdergaand dan we al wisten.

Denk niet dat Hugo of Mark niet in hun databases staan. Of jij…
Micro targeting noemen ze het met algoritmes aanvallen van individuele mensen.

Shocking

De documentaire laat zien hoe overheden hun vuile werk aan commerciële organisaties, zogenaamde contractors, uitbesteden. Hoe de ware macht in de wereld is verdeeld. Het is geen ver van je bed verhaal.

Gele traffic controllers worden in steeds grotere getale ingehuurd, om corona maatregelen af te dwingen. CSU verwijdert anti corona leuzen. Sociale media worden gecensureerd. Ze verdienen er allen dik geld aan.

Domme Nederlanders verkopen hun ziel, door krankzinnige maatregelen af te dwingen. Mijn opa zou ze vast de NSBoa’s noemen. Reclame bedrijven worden ingehuurd om kinderen te chanteren,, jij wilt toch niet verantwoordelijk zijn voor het overlijden van je opa?”

NS betaalde nog geen jaar geleden een schadevergoeding aan de Holocaust slachtoffers voor het Jodentransport. Dezelfde NS verplicht Nederlanders om met een mondkapje in hun trein te zitten. Doe je het niet, dan wordt je door NS-polizei uit de trein gegooid.

Hoe ver laten we het gaan?

Mensen zijn vrij in het kiezen van hun bestemming. Mijn professionele leven draait om het bewust maken van mensen hiervan. Soms vraag ik me af of het de moeite waard is.

Want een gymschoen met een gouden biesje, een tijgerprint jurkje of nog een selfie op je paddle board lijkt voor veel mensen ook een fantastische bestemming.

Wellicht is het laatste redmiddel om uit deze oorlog te komen, een kernbom op de financiële markten.

Of eenvoudiger: gooi je mobiel in de gracht, steek je mondkapje in de fik en vier het leven. Want alles is mogelijk, op deze krankzinnige planeet Aarde.

liefs, wijsheid en gezondheid gewenst.

Snijpunt van lijnen

zaterdag 11 juli

Bijna vier maanden zijn we onderweg. Onder de leeftijd van 70, zijn er in Nederland, sinds de start van de crises, 670 mensen aan corona overleden. In 2018 gingen er dagelijks 120 mensen onder de 70 dood. Nog in Nederland, nog in andere landen rechtvaardigen de cijfers, het in stand houden van een 1,5m regiem.

Rutten oppert een herdenking voor de corona doden?
Dezelfde Rutten herdenkt 25 jaar Sebrenica. Wat, met respect voor de soldaten die daar zaten, één grote miskleun van de Nederlandse regering was. We kijken naar een overheid, die zichzelf eindeloos voor de gek houdt.

Hoe kan het dat overheden niet in staat lijken, hun eigen falen te overstijgen?

waanzin van de grootheid

Het was eind vorige eeuw dat ik een tijd werkte temidden van de ‘rijken’ van Nederland. Daar waar de top van de banken en ‘belangrijke’ bestuurders met elkaar hun zaken deden.

Als relatief ‘gewone directeur’ in loondienst van 35, verbaasde ik me over het gedrag van deze groep mensen. Het leek alsof ze de veiligheid bij elkaar zochten.

Stuk voor stuk, was iedere persoon eenzaam, verstrikt in geld, aandelenkoersen en rechtszaken. Waar ze gingen brachten ze verdriet en frustratie. En eigenlijk was het èèn grote en trieste aangelegenheid.

Niemand sprak elkaar aan op immoreel gedrag en hoe groter je ego, hoe meer je erbij hoorde. Vanuit een onverzadigbare drang naar geld en macht, manipuleerden ze overheden op alle niveaus.

Die cultuur groeide in de afgelopen twintig jaar verder uit, tot de ‘waterhoofd’ democratie van deze tijd. Een bestuurlijk niveau, met een opgeblazen hoofd, volkomen los geraakt van haar eigen lichaam: het volk.

Maar ook het volk gaat niet vrijuit.

gekte van de kleinheid

Zaterdag ochtend, traffic controllers in gele pakken maken zich op, om de overstekers, op het met stoplichten en zebrapaden gereguleerde kruispunt, in goede banen te leiden. Want als je tegen de richting in oversteekt kunnen er grote problemen ontstaan. Welke….?

Drie jonge meiden van de frietboer vinden het onverantwoord dat hun baas de winkel weer normaal wil openen. Terwijl de regen stroomt, staan hun klanten buiten. In gesprek met hen, lijkt de angst voor de besmettingen in Amerika, hun grootste bron van zorgen. Hoezo…?

België verplicht mondkapjes in de winkels. Van aantallen doden en ic bedden, is de dreiging nu verlegd naar besmettingsaantallen. Mensen maken zich druk om een repressie-app op hun telefoon.

De kleine individuele mensen verliest zich steeds verder in de gekte. Maar een telefoon kun je weggooien. Friet kun je ergens anders halen en mondkapjes kun je ook niet opzetten.

Het lichaam van de maatschappij, wij de mensheid, lijken steeds verder los van te raken van ons hoofd.

Aan alle kanten lijkt de mensheid zich voor te bereiden op een volgende stap.

het valt toch allemaal wel mee?

In dezelfde jaren negentig, was ik voor ons bedrijf in Hong Kong en in China. Het was een jaar voor de overdracht van Hong Kong, door Engeland aan China. De situatie toen doet me denken, aan waar wij ons nu bevinden.

De Chinese overheid deed haar ding, de gewone Chinees deed zijn ding. In alles was er een ‘witte’ en een ‘zwarte’ geldstroom. Twee werelden leefden langs elkaar. De connectie tussen beiden bestond uit corruptie en machtsmisbruik.

Nu twintig jaar later, is big brother in China en Hong Kong een feit. Wie onvoldoende ‘sociale punten’ heeft, kan niet meer reizen. Iedereen wist toen al dat het vroeg of laat mis zou gaan. Het ging mis.

Veel mensen hebben een onheilspellend gevoel bij wat er nu gebeurt. Maar ook veel mensen doen dat gevoel af, als een complot emotie.

ter herinnering: Achteraf bleken overheden bij Vietnam, Golfoorlog 1 en Golfoorlog 2, de wereld op grote schaal te hebben voorgelogen. Meer dan de helft van de Amerikanen gelooft niet meer in het officiële verhaal van nine eleven.

nu alles bij elkaar komt

Stap voor stap lijken de ‘lijnen’ bij elkaar te komen. De weerstanden groeien en de protesten worden heviger. Het gedrag van autoriteiten wordt agressiever en het onbegrip wordt groter.

Toch lijkt de tsunamie van verandering, de kust nog niet te hebben bereikt. Met iedere week die voorbij gaat, voegen overheden nieuwe energie toe aan de golf.

Wanneer je kijkt vanuit een te klein perspectief, dan lijkt dit misschien beangstigend. Maar misschien is er wel iets anders gaande.

de grootste conspiracy is van de ziel

In ons Aardse theater, vergeten mensen gemakkelijk dat we zielen zijn die hier iets komen ontwikkelen. Iedere dag worden kinderen geboren, met een passie en verlangen om een bijdrage te leveren aan de groei van mens en Aarde.

We leven in een tijdsvenster, waarin we als mensheid de overstap maken van onbewust naar bewust. Waardoor ons denken in dienst komt te staan van ons hart. Nu is dat nog vaak andersom.

Dit is een stap die mensen enkel individueel kunnen zetten, omdat het gaat over de eigen vrijheid. Met andere woorden, het gebeurt via een persoonlijke confrontatie.

Voor wie gewend is om de confrontatie met zichzelf aan te gaan, is de stap naar het hart niet zo groot. Maar hoe meer je de confrontatie met jezelf uitstelt, des te groter wordt het gat om te overbruggen.

Dus durf mensen te confronteren. Want daarmee bied je ze de gelegenheid om de stap in zichzelf te zetten. Diep van binnen, weet iedere ziel die in deze tijd op Aarde is, dat we met elkaar onderweg zijn naar het hart.

Compassie is de sleutel

Compassie wil zeggen dat je kunt zien wat de ander nodig heeft. Dat je bereid bent een hand uit te steken. En misschien wel het belangrijkste, dat je de verantwoordelijkheid voor die stap bij die ander kunt laten.

Ik ben benieuwd wat de komende weken ons gaan brengen.
Liefde, wijsheid en gezondheid gewenst.

Confrontatie met het hart

zaterdag 27 juni

Zondagmiddag Malieveld 21 juni: een cirkel van zittende mensen, omringd door een cordon, in het zwart gehulde, politie agenten. Wie was daar voor wie?

Was de me er, om de Nederlanders te beschermen tegen het hart van deze demonstratie voor vrijheid? neen, want we kunnen voor ons zelf zorgen.

Waren deze mensen er om de Nederlanders te laten zien dat het hart de uitweg uit de crises is? neen, want dat wisten we al.

Waren deze mensen er om zichtbaar te maken dat agressie naar het hart onmenselijk is? ja, want anders stonden ze er er niet.

de weg naar het hart gaat door de laag van macht en onmacht

De polariteit die bij deze fase hoort, laat zich steeds meer zien. De op een tweede golf gerichte autoriteiten, versus de op vrijheid gerichte bevolking.

De rechtszaak tegen de Corona wetswijzigingen, waarin inhoudelijke argumentatie wordt bestreden met procesmatige trucs, zoals het last minute wijzigen van de rechter.

De beeldvorming langs de publieke kanalen, versus de beeldvorming langs de vrije aanbieders. Wie de ontwikkelingen volgt, kan iedere dag nieuwe voorbeelden zien.

geld is energie met een begrenzing

Om geld te krijgen zul je ‘vrije tijd’ moeten omzetten in ‘onvrije tijd’, ook wel werken genoemd.

Geld speelt daarom een belangrijke rol in deze fase van de crises. Wie het geld heeft, kan mensen voor zich laten werken.

De politieagenten stonden daar voor hun werk / geld. De demonstranten zaten daar in hun vrije tijd, voor de vrijheid.

Precies hierin ligt de wijsheid besloten:
Aan heel Nederland lieten ze zien: kies je voor je geld of voor je hart?

liefde is confronterend

De vaccin deal met Hugo de Jonge is een oude handelstruc. Schotel iemand met macht een aantrekkelijke deal voor. Eenmaal getekend kan hij enkel nog terug door in de onmacht te gaan. Daarvoor is veel liefde nodig.

In de afgelopen paar dagen werden Lufthansa en KLM gered met samen 12 miljard euro. De mp kondigde een tekort van 70 miljard aan. Gemeente Utrecht meldde een kostenpost even groot als haar hele geldvoorraad. De financiële tsunamie komt dichter bij de kust.

Over de hele wereld worden schulden gemaakt en ‘uitstel van betaling’ regelingen getroffen. Waardoor heel veel vrije tijd/energie wordt omgezet in gebonden tijd/energie. Waar mensen dus lang voor zullen moeten werken.

Nog overheden, nog bedrijven gaan de confrontatie hiermee aan. Is het liefdevol om onze kinderen op te zadelen met schulden? Omdat we kozen voor biologische wapenindustrie en bezuinigingen op de zorg. Durven we tegen onszelf te zeggen, dat we hebben gekozen voor geld in plaats van voor geluk?

Het hart zou schulden kwijtschelden, in plaats van schulden te maken.

de confrontatie met je eigen hart

In de afgelopen periode heb ik niemand gesproken die blij was met een mondkapje. Ook heb ik niemand gesproken, die overtuigd was van het nut ervan. De enige reden om het te gebruiken lijkt dat het in bepaalde situaties moet van de overheid.

Dat brengt je bij persoonlijke confrontaties. Is het liefdevol naar jezelf om een mondkapje op te zetten? Doe je het voor je lijf, doe je het voor je geld, doe je het voor het gemak, doe je het voor de macht?

Is het liefdevol naar jezelf om een demonstrant voor de vrijheid te arresteren? Doe je het voor je baan, doe je het voor het geld, doe je het voor de macht?

Is het liefdevol naar jezelf om in deze tijd, een niet betaalde rekening uit handen te geven aan een incassobureau? Doe je het voor je baas, doe je het voor het geld, doe je het vanuit onmacht?

Is het liefdevol naar jezelf om in je werk andere principes te hanteren, dan je in je privé leven hanteert?

de tweede golf is die van het hart

De meest cruciale fase in de hele crises is nu aangebroken. Dat is de overgang van de tijd waarin het denken alles bepalend was, naar de tijd waarin het hart leidend wordt.

Heel veel mensen hebben deze keuze al gemaakt. Misschien nog niet zichtbaar boven water. Maar de eerste golf van het geld, lijkt te worden gevolgd door de nog grotere tweede golf van het hart.

Durf te vertrouwen. Want misschien is dit hele proces van verandering, wel bedoeld om de bangsten op deze planeet, mee te nemen naar hun hart.

Dat vraagt om de ultieme confrontatie.
Lief zijn voor de ander en jezelf tegelijk.

Wijsheid, liefde en gezondheid gewenst.

Voor de leeuwen

zaterdag 6 juni

2020 is beslist een wonderbaarlijk jaar. Want dacht je dat WO3 ten einde was, doe dan je riem nog maar een tandje strakker. De weg naar het hart is niet geplaveid met goede voornemens.

Hoe ziet de weg naar het hart er eigenlijk uit? De eerste stap is de bewustwording van je bestaansrecht. Dat gaat gepaard met het loskomen van de angst. Dit is wat er zich afspeelde in de corona crises tot nu toe. We hebben hiervoor ongeveer drie maanden nodig gehad.

Daarna volgt stap 2: het leren omgaan met je emoties. Deze week hebben we die fase haar entree wereldwijd zien doen.

Of het nou gaat om de demonstratie op de Dam, Halsema en Grapperhaus die elkaar verraden, de wereldwijde anti fascisme demonstraties of Rutte die Zwarte Piet als afleiding gebruikt. De inhoud maakt niet werkelijk uit.

Dit zijn de weken waarin wereldwijd emoties worden ontladen. (Dat is overigens nog iets anders dan bewust met je emoties omgaan.) Het voordeel van emoties is dat de ‘emmer’ vanzelf leeg raakt, waarna stap 3 in beeld komt.

stap 3 draait om de bewustwording van het denken

Bewustwording van het denken gaat over het leren zien, waartoe het denken van de mens wel en niet in staat is. Daarbij is het belangrijk je te realiseren dat denken gaat over ‘rationele logica’. Dat heeft niets met gevoel en intuïtie te maken.

Het denken gaat bijvoorbeeld over wetenschappelijk bewijs. Zo zijn de prognose modellen van het RIVM, bij uitstek resultaten van het denken. Ook het corona dashbord en GGD algoritmes, zijn voorbeelden van het denken.

We hebben in de afgelopen maanden kunnen zien hoe het denken een enorme chaos heeft veroorzaakt. Alhoewel het niet gezegd lijkt te mogen worden, hebben de Zweden waarschijnlijk meer bewustzijn in hun denken.

Misschien wel het mooiste product van het denken is het mondkapje in de trein. Vrijwel alle wetenschappers zijn het erover eens dat het niet nuttig is, maar de denkers van de NS en de veiligheidsregio hebben toch argumenten gevonden, om het wel te doen.

Het denken leidt meestal tot dualiteit. Wel of geen maatregelen, wel of geen boetes, wel of geen racisme. Ieder heeft zijn argumenten en probeert daarmee de ander van zijn/haar gelijk te overtuigen.

Op de piek van het denken vind je ook de confrontatie rijk-arm.

De tsunamie van financiële chaos lijkt zich onderwater al te vormen. Het IMF heeft deze week weer 700 miljard toegevoegd aan steun. (samen met het eerste pakket is dat 26 miljoen manjaren werk) En de vloedgolf gaat ‘de kust’ vast niet bereiken, voor het einde van de emotie fase.

Daarna komen we in de eindfase van WO3

De moeilijkste en meest kwetsbare stap in de beweging van de mensheid naar het hart, ligt in de laatste stap. Wanneer de overgang wordt gemaakt van de denkende modus naar die van het hart.

Want pas op dat niveau is de mensheid in staat om werkelijk bewustzijn te zetten in hetgeen er is gebeurd. Kunnen kijken naar hetgeen er is aangericht. Het kunnen helen en vergeven van ontstane wonden. Pas dan is het mogelijk om onszelf als mensheid te ontdoen van vraagstukken als racisme, hongersnood, corruptie en machtsmisbruik.

Voor de leeuwen

De stap naar het hart kan pas worden gezet, wanneer mensen zich op grote schaal gaan afvragen: ‘wat heb ik nodig ?’.

Dat is iets anders dan de vraag ‘wat heb ik niet nodig’. Daarbij kun je denken aan een salaris van 2 miljoen, zes dure auto’s voor de deur, een biomassa centrale op basis van gekapte bomen. Dat bedoel ik hier dus niet.

De hele lockdown in de eerste fase van Corona was gericht op het beschermen van onze kwetsbaren en ouderen. Dat ging over de vraag wat hebben zij nodig.

De racisme protesten draaien om de vraag wat hebben mensen met een andere huidskleur nodig? Wat Floyd nodig had, is misschien wel duidelijk: vrijheid? Maar ook dat gaat niet over jou.

Wat heb jij wel nodig? Wanneer je jezelf oprecht deze vraag durft te stellen, zul je merken dat de stap naar het hart niet voor ‘de schapen’ is.

Het hart is voor de leeuwen. Die kunnen creëren wat zij nodig hebben en niet meer dan dat. Hoe meer schapen de leeuw in zichzelf ontdekken, des te eerder WO3 ten einde zal zijn.

Liefde, wijsheid en gezondheid gewenst.

Hetzelfde doel

maandag 1 juni 2020

Vandaag 2e pinksterdag is een deel van Nederland weer open gegaan. Het eerste beeld vanmiddag was veel gedoe, met wachtende mensen en bibberige horeca medewerkers met barcodes en briefjes. Het zal er wel bij horen.

Ook ben je vanaf vandaag door de NS verplicht, om in het OV een mondkapje op te doen, om mee te mogen. Anders moet je met de auto of kun je niet meer ver reizen. Over dat het geen nut heeft is vrijwel iedereen het eens, maar het zal er wel bij horen.

We zijn op een pad geduwd waarbij de ene helft van Nederland zich gaat ergeren aan de andere helft. De ene helft die zich afvraagt, waarom dit nog nodig is, want het virus lijkt nauwelijks nog relevant. Versus de anderen die handelen vanuit het willen beschermen van onze ouderen en kwetsbaren.

na de angst komen de emoties

Nu de grootste angst verdwenen is, komen de emoties die we met 6 miljard mensen hebben opgebouwd bloot te liggen. Want, wanneer je over mensen hun grenzen gaat dan leidt dat tot emoties. Doe het met de mensheid en je creëert een enorm veld vol emoties.

De eerste ontlading zie je nu in Amerika. Even los van de aanleiding, die (als hij ‘waar’ is) al vreselijk op zichzelf is, zie je daar al dagen achter elkaar enorme protesten en rellen.

Het spanningsveld wordt op grote schaal ontladen. Wat een nog gevaarlijkere kracht is, wanneer mensen daarin proberen, dit voor hun eigen doelen aan te wenden.

de brave borst

Hier in Nederland lijken we de afhandeling van onze emoties te hebben uitbesteed aan onze regering. Mensen staan braaf in de rij, reserveren netjes voor hun restaurant, reiken mensen pompjes aan om hun handen schoon te maken of doen mondkapjes om in de trein. Ze gaan nog steeds over hun grenzen.

Het wachten is een beetje op een mooie, door de regering geënsceneerde rouwceremonie. Misschien een soort combinatie van een symbolische rouwstoet van 100 auto’s die door alle grote steden rijdt. Waarbij we allemaal klappen en bloemen gooien in het voorbij rijden.

liefde is geen eenrichtingsverkeer

Is ons doel als mensheid niet om gelukkig te zijn? En speelt vrijheid daarin dan ook geen grote rol? Op grote schaal hebben we onze vrijheden ingeleverd.

We accepteren het, omdat de overheid dit van ons vraagt. Maar lief zijn voor een ander betekent niet automatisch dat je lief bent voor jezelf. Voor geluk is het belangrijk dat liefde voor jezelf en liefde voor de ander met elkaar in evenwicht zijn.

De Nederlanders zijn op grote schaal bezig om zich voor anderen op te offeren, terwijl geen van hen daar zelf zoveel belang bij heeft. De echte belanghebbenden zijn degenen die aan de touwtjes trekken.

Want het geeft ze status en houdt ze overeind binnen hun eigen éénrichtings politieke wereld.

Dus kies voor liefde zonder voorwaarden

Dat maakt iedereen gelukkig. Het is goed voor je eigen gezondheid, je immuunsysteem en je gehele welbevinden. Het is goed voor je gezin, je relaties en de hele planeet.

Wat daar voor nodig is? Richt je aandacht op je verlangens. Bijvoorbeeld door voor jezelf de intentie neer te zetten: ik ben gelukkig.
Daarmee creëer je de omstandigheden, die je daar zullen brengen.

En houdt in gedachten dat vrijwel alle mensen hetzelfde doel hebben. Gezondheid, geluk, vrijheid en liefde. Daarvoor hoef je niet tot de rijkste 1% van de wereld te behoren.

Het is zachtste route om de opgebouwde spanningen af te voeren, brengt ons als mensheid zo snel mogelijk naar het hart en bespaart ons idiote theatervoorstellingen, bedacht door de éénrichtingswereld naar de top.

Liefs, wijsheid en gezondheid gewenst.

Vrijheid vraagt materie

zaterdag 23 mei

In de winkel aan de overkant staan jonge mensen de hele dag met mondkapjes op. Zou hun baas deze ook de hele dag dragen?

Jonge BOA’s vechten met jongeren op het strand, omdat hun minister ze dat opdraagt. Baas van een ministerie, dat al jaren aaneen laat zien de eigen regels niet zo nauw te nemen.

Het crisisberaad trekt zich terug en de baas van het RIVM vertelt met een tevreden gezicht bij de NOS, dat ze hun modellen voorbereiden op de tweede golf dit najaar.

Berichten over initiatieven rondom de inzet van Hydroxichloroquine tegen Corona worden met veel mediageweld aangevallen. Europa bereidt zich voor op de invoering van een vaccinatiepaspoort en haar lidstaten bestrijden elkaar met quarantaine maatregelen.

De bezetting is een feit

De hausse van hardlopers aan het begin van de crises is voorbij. Ze staan nu in de rij voor de winkels. Een oude man met boodschappen en een rafelig stukje laken voor zijn mond, zeult door de straat.

Heb je wel eens nagedacht over wat het betekent om een restaurant te runnen met 30% van je tafeltjes? Of hoe het is om als kapper de hele dag gehuld in plastic, je brood te moeten verdienen?

Het eerste wat de Duitsers na de bezetting deden was het plunderen van het land. Met net genoeg om te overleven. Herkenbaar?

Ook de eerste publieke ‘executie’ van een ongehoorzaam bedrijf is daar. Een vleesverwerker die nu twee weken dicht moet. Een slim gekozen voorbeeld, want wie heeft er nu sympathie voor een slachthuis?

Follow the money: Wie zijn degenen die rijk worden aan deze crises? Het zijn de AH’s en Jumbo’s, de Netflixen en Vodafones, de Amazons en Alibaba’s, de pharmaceuten, de Googles, Apples en Microsoften.

Wanneer de rijkste 1% procent meer dan de helft bezit

Het grootste slachtoffer van WO3 is het menselijk lichaam. Voor een klein deel bij de mensen die door het virus ziek zijn geworden of eraan zijn gestorven.

Maar voor een ongelooflijk veel groter deel, zijn het de mensen die zichzelf hebben opgesloten. Met veel minder bewegingsvrijheid en nu ook vreemde aanhangsels als handgels en mondkapjes, is ons lijf de grote verliezer. Mensen die elkaar huggen door een plastic zeil is de nieuwe gekte.

Langdurige angst verlaagt de frequentie van het lichaam en maakt het kwetsbaarder.

De tweede grote groep verliezers zijn al die wereldwijde kleinere ondernemers die hun bedrijf onder hun vingers zien wegglippen. Hun bezittingen verdampen en ze liggen nu aan de beademing door de overheid.

De volgende grote slag zit eraan te komen. Dat is wanneer de mensheid op grote schaal gevaccineerd gaat worden. Waarin een dubbel gevaar schuilt. Enerzijds de risico’s van een ondeugdelijk vaccin. Anderzijds de risico’s dat de mensheid op grote schaal ge-nano-chipped wordt.

Eerst de planeet en dan de mens bezitten

Al duizenden jaren lang ervaart de mensheid een enorme ongelijke verdeling van het bezit. De beroemde econoom Thomas Piketty beschrijft in zijn boeken helder, hoe ieder opeenvolgend economisch model, gemaakt is om de bezitsongelijkheid, maatschappelijk te rechtvaardigen.

Zou de verkeersregelaar in zijn gele pak, die naar iedereen in de verkeerde richting schreeuwt, zich dat realiseren?

We hebben inmiddels het punt bereikt waarop de eigenaren van de grootste bedrijven ter wereld, de meeste gebieden, resources en overheden in hun macht hebben.

Via die structuren hebben ze al een enorme macht over de mensheid. Maar wanneer de mensheid zich tegen hen keert, is hun aantal te gering om deze aanval te weerstaan.

Het enige antwoord is grootschalige technologie, om in een vroeg stadium opstandige mensen te kunnen uitschakelen. Dus de kans dat de Boa’s sneller een wapenstok hebben dan de verzorgers een mondkapje lijkt groot.

De politiek kan ons niet redden

Alhoewel het misselijk makend is, dat een minister van binnenlandse zaken in deze fase het uitstellen van de verkiezingen op de agenda durft te plaatsen, lijkt de Haagse politiek weinig relevant voor het echte vraagstuk.

Om door te dringen tot de kern van de zaak is het belangrijk om de relatie tussen energie en materie te begrijpen. De geest kan namelijk niet zonder lichaam, de baas kan niet zonder medewerkers, de overheid kan niet zonder burgers en de mensheid kan niet zonder Aarde.

Sterker nog, er bestaat een natuurlijke relatie tussen materie en energie. Een harmonieuze verdeling die de continuïteit waarborgt. Wie deze natuurwet negeert zal ervaren dat de materie het laat afweten.

Hoe verhoudt zich dat tot deze tijd?

De twee belangrijkste aspecten van de mensheid in deze tijd zijn het denken en het geld.

Beiden behoren tot de wereld van de energie. Je kunt ze niet vasthouden en toch weten we allemaal dat het er is. (de E uit Einsteins E=MC kwadraat)

We zitten als mensheid op een punt waarbij het rationele denken zichzelf tot aan haar uiterste grens heeft ontwikkeld. Het heeft ons als mens grootschalige ontwikkeling op individueel niveau gebracht. Denk aan het wereldwijde niveau van onderwijs.

De prijs die we met elkaar voor deze grootschalige ontwikkeling hebben moeten betalen, is dat de macht en rijkdom op deze planeet zich steeds verder hebben geconcentreerd bij een kleine groep.

Een onvermijdelijk pad, gezien vanuit het perspectief van menselijke ontwikkeling. Die bouwt op vanuit de eerste modus, door de tweede en derde modus (macht en onmacht), naar die van het hart.

Hoe gaat het nu verder?

Wanneer het denken niet meer in verhouding staat tot het lichaam, blaast het zichzelf op. Net als plankgas rijden in zijn drie; het maakt veel herrie maar gaat niet harder. Na een tijdje gaat de motor (=materie) stuk.

Maatschappelijk laten lichamen het dan afweten. Mensen die ziek worden, bedrijven die instorten, hongersnood, energieverlies en het instorten van de natuur.

Verschijnselen die nu door de crises heel zichtbaar worden. De zieke mensen, de idioterie aan ons lichaam, hongersnoden, de biomassa gekte, de 1,5m samenleving etcetera.

Aan de uiterste grens

De Corona crises speelt zich af aan de uiterste grens van een overspannen boog. De afgelopen honderd jaar is de relatie tussen materie en energie in een enorme onbalans terecht gekomen.

De natuurlijke resources (materie) hebben we geconsumeerd. Tegelijkertijd hebben we enorme hoeveelheden geld (energie) in omloop gebracht. De wereldwijde staatsschulden waren al enorm, de crises doet daar nu nog eens een enorme schep bovenop.

Je zou kunnen zeggen dat we leven in een wereld met een enorm ‘energetisch waterhoofd’, dat het lichaam doet bezwijken.

Herstel de relatie tussen materie en energie

Om bij het hart uit te komen zijn er twee stappen nodig. Het versterken van het ons lichaam en het verkleinen van de energie.

Het versterken van ons lichaam is al een tijdje gaande. Denk aan het snel veranderende eetpatroon van de mensheid en de yoga explosie. Het snel achter ons laten van de virus angst en 1,5m wereld zijn mogelijke korte termijn acties.

Het bewust omgaan met onze emoties hoort ook bij het versterken van ons lichaam. Keer op keer laat de mensheid over zijn grenzen gaan. Denk maar aan de winkelbediende met het mondkapje. Hij ondergaat het maar doet niets met zijn boosheid, frustratie of verdriet.

Het leren relativeren van ons verstand lijkt gemakkelijker. Wie een beetje naar de modellen van het RIVM kijkt, zal zien dat we er verstandelijk eigenlijk helemaal niets van begrijpen.

De deur die dan open gaat is die van het hart.

Het verkleinen van de energie voorraad

De snelste en doeltreffendste manier om dat te doen is geldontwaarding. Enerzijds door het ineen storten van de prijzen, anderzijds door het kwijtschelden of afboeken van leningen.

Alle energie die kunstmatig in het financiële systeem ‘gevangen’ is gezet, komt dan weer vrij. Omdat daarmee ook de macht van de rijkste 1% verdampt, lost het zich dan ook aan die kant op.

Dus hoe meer de rijksten inzetten op het scheppen van meer geld, des te harder werken ze aan de ondergang van hun eigen macht. Het is geen toeval, dat ondanks alle gebeurtenissen de beurskoersen overeind blijven.

Wat kun je zelf doen?

Hoe verder we over onze grenzen gaan, des te pijnlijker is ook de weg terug. Niet vaccineren is gemakkelijker dan een nano-chip uit je lichaam laten verwijderen.

Dus wees lief voor je lichaam. Kies voor een gezonde leefstijl, leer bewust om te gaan met je emoties. Hervat het hardlopen en fietsen. Ga naar buiten in de zon. Ga niet in de rij staan voor een winkel. Durf in alle richtingen te lopen.

Zorg voor jouw materie en dat je er meer van krijgt. Maar steek jezelf daarvoor niet dieper in de schulden, als je dat kunt vermijden. Daarmee vergroot je zomaar je eigen energetisch waterhoofd. Kies voor local shoppen in plaats van bij de multinationals. Kies voor kwaliteit ipv hype.

Wees niet bang voor de dood. Je hebt een leven, je bent het niet.
Alhoewel de staatspropaganda meldt dat het aantal zelfdodingen is gedaald, heb ik afgelopen periode dichtbij van drie keer meer zelfdodingen dan van corona-doden gehoord.

Wijsheid, liefde en gezondheid gewenst.

Éénrichtingsverkeer

zondag 17 mei

Plotseling waren ze daar: massa’s masten en overal regelaars. In één middag veranderde het centrum van Utrecht in een éénrichtings- wandelgebied. Iedereen mag nog maar in één richting door de stegen en over de gracht lopen.

Het was onvermijdelijk en vermijdelijk tegelijk. Onvermijdelijk omdat er heel veel angstige mensen in Nederland zijn. Vermijdelijk omdat het gevaar vooral in onszelf lijkt te schuilen.

Het grappige van dit alles, is dat de hoofdstroom van voetgangers langs de Werfeling wordt geleid. Waardoor sinds vrijdag, het aantal bezoekers van de Werfeling dagelijks groeit.

De crises heeft er bij veel mensen flink ‘ingehakt’.

Nu ook onze opleidingsgroepen weer zijn begonnen en we meer winkelend publiek spreken, zien we de eerste effecten van de crises op mensen.

Aan de buitenkant lijkt de gemiddelde Nederlander zich stoer voor te doen. Maar stel je een iets persoonlijkere vraag, dan komt er veel angst en emotie tevoorschijn.

Overall spreken we weinig mensen die, in directe zin, met het virus te maken hebben gehad. Al heeft iedereen wel ergens een verhaal of het vermoeden wat verschijnselen te hebben gehad.

Het lijkt vooral de constante blootstelling aan angst, waar veel mensen last van hebben. Enerzijds gevoed door de media, anderzijds als gevolg van het in een kleine kring binnen zitten en vooral de impact van 6 miljard mensen in de stress.

Waarbij de gedachte dat je je ouders of grootouders zou kunnen besmetten, misschien wel de grootste invloed heeft.

De effecten van het thuiswerken

De meeste mensen lijken veel online te vergaderen. Volgens velen prettig, waar het gaat om het meer thuis te zijn en meer grip te hebben op je eigen tijd.

Wat we ook horen is dat mensen het erg vermoeiend vinden. Wat niet vreemd is, wanneer je je verdiept in de beweging van menselijke energie. Hoefde je aandacht vroeger hooguit een paar meter te overbruggen, nu is onze energie over heel veel kilometers tegelijk uitgerekt.

Ook de grens tussen privé en professioneel, lijkt met het thuiswerken voor veel mensen problemen te geven. Het niet meer los kunnen komen van je werk is een regelmatig gehoorde klacht.

Van slapen naar ontwaken

Het maakt niet zoveel uit waar je kijkt. Of het nu is naar de wachtrij van 20 mensen voor de Zara, het geschrokken ja-knikken, op de aanwijzing van een verkeersregelaar of het voor deze 6e keer ontsmetten van je handen bij de volgende winkel.

De meeste mensen die we zien, lijken gehoorzaam alles wat ze wordt aangereikt, uit te voeren. Zouden we morgen met onze onderbroek op het hoofd moeten lopen, wees dan niet verbaast wanneer het gebeurt.

Het fijne van al die idioterie is dat de slapenden in één richting worden gewezen: ontwaken. Wakker worden en jezelf de vraag stellen wat je doet. Vroeg of laat komt er een punt, waarop mensen zichzelf af vragen wat er eigenlijk gebeurde?

Door op het pad

Maar WO3 is nog niet over. Langzaam komen mensen dan wel weer de straten op, de impact van de lockdown’s begint nu zichtbaar te worden. Hongersnood begint op te treden in Azië en Afrika, door stilgevallen supply chains. Massa’s mensen zijn hun baan kwijt. Enorme financiële gaten zijn ontstaan en nog steeds staan heel veel sectoren stil.

Ondertussen lijken overheden ook op het éénrichtingspad: naar vaccins en klinken er alweer geluiden over ‘de tweede golf’.

Maar wie voorgaat op het pad van ontwikkeling, mag er ook op vertrouwen, dat wie achter hem/haar loopt wel zal volgen. Vroeg of laat, lopen we de crises weer uit.

Het zijn de wakkeren die voor gaan

Dat betekent dat de tijd is aangebroken om de inzichten om te zetten in nieuwe mogelijkheden. Daar zijn we volop mee bezig.

Tijdens de lockdown weken hebben we met ons bedrijf een flinke transformatie ondergaan. Uniovision onderscheidt zich weer met een nieuw concept. www.hetmagischhart.nl

Van daaruit hebben we drie ‘community platforms’ gebouwd, waarop we deelnemers, ex-deelnemers en geïnteresseerden uitnodigen om samen met ons projecten, publicaties en activiteiten te ontwikkelen.

klik hier voor de personal community
klik hier voor de professional community
klik hier voor de adventure community

Ben je klaar om voor een nieuw avontuur? Bezoek of mail ons hierboven.

Wijsheid, gezondheid en liefde gewenst.

Terug of voorwaarts?

dinsdag 12 mei

Heel Nederland wordt volgeplakt met strepen, pijlen en lijnen. Plastic spatschermen verschijnen her en der en bij elke winkel staan potjes handgel. Binnen bedrijven is de situatie vaak nog chaotischer.

Tegelijkertijd lijken heel veel mensen te ontwaken uit de crises. Minstens een kwart van de Nederlanders lijkt niet meer te geloven, in de verhalen van de main stream media en overheid.

Toch zijn heel veel mensen angstig. Logisch wanneer je weken bent bestookt met bedreigende informatie en niet of nauwelijks anderen hebt ontmoet. De eerste keer is altijd spannend en nu nog extra.

Maar wees niet bang voor je ego, laat de dapperen rustig voor gaan. Die zijn er beter tegen bestand.

De tweede fase van WO3

De eerste fase van WO3 lijken we te hebben gewonnen. Ondanks de blitzkrieg van het virus, overheden en de media zijn de voorgeschotelde doemscenarios niet uitgekomen.

De mensheid is niet vervallen tot plunderingen en grootschalig geweld, maar heeft zich geschikt naar de omstandigheden. Waarbij de meesten dat waarschijnlijk vanuit angst en/of ‘goed vertrouwen’ deden.

Het ‘verzet’ van andersdenkenden is niet gesneuveld, sterker het groeit met de dag. Waar de ‘aanvallers’ geen rekening mee hielden is dat angst werkt als een boomstam onder water.

Zodra er geen tegenkracht meer is, drijft het menselijk bewustzijn vanzelf omhoog. Na de fase van de angst komt nu eerst de fase van de emoties. Er heeft zich een stuwmeer van verdriet en boosheid opgebouwd.

Bezetting

Ondertussen is in de tweede fase, waarin we nu verkeren, de bezetting een feit geworden. Er worden publiekelijk geen vragen meer gesteld of het anders kan. Waar je ook komt, overal lijken mensen de 1,5m maatschappij aan het realiseren.

Niet omdat de mensen zelf nog zo bang zijn. Neen, de angst zit nu in het bedrijfsleven. Dus voor het overleven en herstellen van de winst zijn we bereid om alles te doen. Al krijgt iedere medewerker een eigen wc-bril en laten we ons temperaturen door de portier.

Het logisch denken heeft nu hier plaatsgemaakt voor het onlogische. Waardoor de mensen die privé los komen van de angst, nu professioneel nog een keer door de mangel worden gehaald.

Wanneer ook deze maatregelen zijn geaccepteerd, lijkt de bezetting volledig.

Met welk doel?

Of je nu kijkt in de mainstream of vrije media, iedereen lijkt het erover eens dat we afstevenen op een wereldwijde vaccinatie. Bill Gates is al fabrieken aan het bouwen en de marketing machine draait volop.

Daarbij lijkt het onwaarschijnlijk dat het vaccin bedoeld is om het Corona virus tegen te gaan. Er zijn nog nooit vaccins tegen rna virussen gevonden, er is geen tijd om afdoende te testen en bovendien hoeft het ook niet te werken.

Want kijkende naar de cijfers, hun verloop en betrouwbaarheid, is tegen dat het vaccin er is, het virus al lang niet meer de relevante factor. Dan blijven er nog maar twee logische redenen over: de winst van de farmacie en het nano-chippen van de mensheid.

De menselijke factor

Het is op zich niet moeilijk om het tij te keren. Wanneer de mens er wat bewustzijn in zou zetten, dan was de lockdown in Nederland binnen drie dagen verdwenen. Maar zo lijkt het plan niet in elkaar te zitten.

Het ziet er naar uit dat deze creatie van een hogere orde is. Waarbij het harmoniseren van de geldstromen op Aarde wel eens het hoogste doel zou kunnen zijn.

Er zijn immers geen miljoenen doden gevallen, nog zijn er volksopstanden uitgebroken.

Een tweede opvallend punt zijn de financiële markten. De koersen zijn weliswaar met circa 30% gedaald maar in 2008 en 2003 was het beiden ruim 60%. Terwijl de situatie nu vele malen ernstiger is dan toen.

Het ziet er naar uit dat de mensheid een ander plan heeft.

Een harmonisering van het geldsysteem

Omdat de financiële markten een door de ‘rijken der aarden’ gecontroleerde onbalans in stand houden, lijkt dit de grootste belemmering voor de mensheid te zijn, om de stap naar het hart te zetten.

Vrijwel iedereen heeft nu geld nodig om te kunnen leven. Wanneer de financiële wereld in zijn geheel zou crashen, zou er een compleet nieuwe situatie ontstaan.

Maar denk je eens in: de wankele Zuid Europese markten, het wegvallen van de vraag in vrijwel de hele horeca, toeristen en retail sector, de uitgestelde pijn die zit verscholen in de vouchers van de vliegtuigbranche en ga zo maar door.

Ondertussen wordt er voor biljarden aan geld geschapen, zonder dat daar nog iets tegenover staat. En toch houden de beurzen redelijk stand?

Een wijze kennis leerde me ooit, dat systemen een punt van totale collapse kennen, waarna ze uiteen vallen. Wanneer de elasticiteit van het financiële systeem te ver is uitgerekt, zal het zichzelf doen instorten.

Waarna er voor de mensheid niets anders rest, dan het opnieuw vorm geven van een nieuw financieel systeem.

Trump takes controll over the Fed

De FED (de Amerikaanse Centrale bank) is evenals de meeste Centrale Banken in handen van die ‘rijkste mensen op Aarde’. Het lijkt erop dat Trump, gebruik makend van zijn noodbevoegdheden, onlangs de macht heeft gegrepen over de FED.

Dat doet hij niet zomaar. Daarmee komt het geld scheppend orgaan van de Verenigde Staten, na meer dan honderd jaar, terug in handen van de overheid.

Handig wanneer het hele systeem crasht. Want dan bepaalt de gekozen volksvertegenwoordiging en niet een groep rijke miljardairs, hoe de toekomst eruit komt te zien.

Een spel op een ander level

Het is een spel dat zich op een ander level afspeelt, dan waar de meeste individuele mensen hun invloed kunnen uitoefenen.

Ondertussen staat ongeveer ieder mens op een kruispunt. Wat ga je doen?
Ga je onderdanig mee in de bezetting en volg je in de vaccinatie. Of ga je op zoek naar je eigen waarheid?

Zodat je, wanneer de echte bevrijding daar is, weet wat je wilt.
Wij kiezen voor dat laatste. Om een bijdrage te kunnen leveren, aan een mensheid die leeft vanuit het hart.

Want onze opleidingsgroepen zijn weer begonnen! Bovendien komen veel mensen bij ons, om meer grip op hun eigen gevoelswereld krijgen!
Nieuwe bedrijfs- en politieke vormen schreeuwen om te worden ontwikkeld! En ook dat kost veel tijd.

Daarom brengen we onze blogs terug naar twee keer per week.

Wil je er meer over weten, kom dan naar de Werfeling in Utrecht. Elke dag zijn we open en bouwen we samen met velen verder.

Liefde, wijsheid en gezondheid gewenst.

Stilte

donderdag 7 mei

Iedere ochtend na een persconferentie gaat er een golf van onrust door het land. Sociale media ontploffen van de meningen, artikelen en reacties. Main stream media gaan weer helemaal los.

Wordt het er beter van? ‘We varen op zicht’ was de uitspraak. Het zicht op iemand anders die het probleem moet oplossen: Bill gates? Hoe, dat kan me niet schelen: Met een vaccin waarvan we nu al weten dat het onzin is?

Het is hoe de mensheid in deze tijd werkt. Iemand anders moet mijn probleem oplossen. Zo een overheid hebben we zelf gekozen. We zien nu 24/7 zelf hoe de overheid projecten verknoeit.

Negativiteit

Lekker negatief stuk zul je wellicht denken. Mooi, want zo is het ook bedoeld. Want negativiteit is een afbrekende kracht. Met als duidelijkste voorbeeld de dood.

Wanneer dat, wat klaar is, wil sterven, is niet het liefdevol om het lijden oneindig te rekken. Dat is precies wat we met elkaar aan het doen zijn. De oude politiek wil graag euthanasie, maar het volk houdt het tegen.

Doordat het gewone volk al die emoties van de stervende politiek afvoert, hoeven ze hun eigen pijn niet te voelen. De ‘oude machtspolitiek’ denkt dat we haar nog nodig hebben en put daar haar laatste kracht uit.

Stilte

Wanneer we stoppen met reageren en gewoon het leven als een gezond mens hervatten, zul je zien dat de oude politiek stil valt. Ze verliest haar houvast en belang.

Waarmee een einde kan komen aan de onderdrukking. Niet van ons maar van haarzelf. De functie van de zelfgemaakte monddoekjes is dus niet het virus, maar om onze neus wat te beschermen tegen de onaangename geur van ontbinding.

Want net als met je stofzuiger: druk een kartonnetje tegen de slang en binnen ‘no time’ is de motor doorgebrand. Waarna de rust weer keert en er iets nieuws kan worden gebouwd.

Stilte is nu de snelste weg uit de lockdown.

Gezondheid, wijsheid en liefde gewenst.

Politieke bevrijdingsdag

dinsdag 5 mei

‘Niet normaal maken wat niet normaal is’, was misschien wel de meest opzienbarende uitspraak van de koning. We moeten de democratie beschermen. Daarmee zet hij een toon die we nog niet gehoord hebben.

(opvallend hoe alle media vanochtend de aandacht verleggen naar het stukje over Wilhelmina, terwijl de sociale media vooral over het eerste gaan).

Wees je ook bewust dat het een uitspraak is die op meerdere manieren kan worden uitgelegd. Maar ‘who cares’, veel mensen putten er hoop uit.

De vooroorlogse politiek

Laat ik eerst wat duidelijkheid scheppen over onbewust en bewust gedrag.
Onbewust wil zeggen dat het gedrag wordt geleid vanuit angst, emoties, herinneringen, macht en onmacht.

Terugkijkend was de hele politieke besluitvorming in de afgelopen twee maanden gebaseerd op onbewust gedrag.

Met wat fascinerende voorbeelden:

 • FVD en PVV eisten, bij start van de crises een volledige lockdown.
 • De regeringspartijen die eerst reageren vanuit angst,
 • om vervolgens verstrikt te raken in controle maatregelen
 • en een paternalistische machtspolitiek voeren
 • Eindeloze discussies over beschermingsmiddelen
 • Bestuurscrises in de ouderenpartij terwijl het land bezig is om de kwetsbare ouderen te beschermen
 • Jengelende Jetten en Kleffe Klaver die geen kritische vraag stellen
 • De kamer gaat met vakantie, terwijl het kabinet in een geheime vergadering, een aanpassing aan de grondwet wil doen.

Kortom, het spreekwoord ‘in slechte tijden leer je mensen kennen’ heeft zichzelf doen gelden. Het hele politieke proces demonstreert een voortdurend gebrek aan inzicht in menselijk gedrag.

Bevrijdingsdag

Een goede kant van de crises, is dat het Nederlandse volk begint te ontwaken. Op grote schaal beginnen mensen zich af te vragen over de verhalen die de overheid ons voorschotelt eigenlijk welk kloppen.

Toch zijn wij het zelf die voor deze politici hebben gekozen. Misschien bij gebrek aan beter. Maar was het Nederlandse volk werkelijk zo bewust geweest, dan hadden we nu niet in een lockdown gezeten.

Dus we zullen eerst onszelf moeten bevrijden. Dat vraagt om te kijken hoe onbewust of bewust jezelf met deze crises bent omgegaan. Ben jij ook iemand die stickers op straat plakt, vanachter je raam moppert over de mensen op straat of boetes uitdeelt aan de jeugd.

De volgende stap

We leven in een politiek stelsel dat is gebaseerd op structuren uit de eerste helft van de vorige eeuw. We werken in een bedrijfsleven dat is gebouwd op structuren uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Ondertussen is de mensheid in een enorm tempo geïndividualiseerd. De mens is zijn structuren ver vooruit. Vroeg of laat ‘ontploft’ dat. Je zit er nu middenin.

Daarom is het belangrijk om de volgende stap te zetten. Het transformeren van ons politieke systeem naar een vorm die past bij de mens van nu.

We zijn toe aan nieuwe politiek

De mensheid is toe aan een politiek die recht doet aan de beide zijden van de maatschappij. Niet alleen de wereld van technologie en wetenschap. Maar ook aan de wereld van gevoel en menselijkheid.

Een politiek die in staat is om op een bewuste manier leiding te geven aan een volk. Hebben we dan een regering nodig, zul je jezelf wellicht afvragen? Realiseer je dan, dat je lichaam zonder hoofd ook niet zou functioneren.

Het hoofd en de rest van het lichaam hebben elkaar nodig. Nu doen we politiek of die twee een gescheiden leven. Dat is niet normaal en het zal ook nooit normaal worden.

Wie doet er mee?

We kunnen als Nederlanders wachten totdat de oude politiek zichzelf transformeert. We kunnen ook in actie komen. Wellicht is de tijd daar om nieuwe partijen op te richten.

Aangezien we vast niet de enigen zijn die hier zo over denken, vragen we je uit om te reageren als je dat ook zo ziet.

Laten we met elkaar creeren. Dat is misschien wel de meest krachtige en bewuste vorm, om deze en toekomstige corona crises uit de wereld te leiden.

mail naar info@werfeling.nl

Gezondheid, liefde en wijsheid gewenst.

De zin van 4 mei

maandag 4 mei

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. Het is de tekst op het oorlogsmonument aan het voormalig Weteringplantsoen in Amsterdam.

Nu 75 jaar later zitten we in WO3. Het lijkt niet gezegd te mogen worden, maar hier staat het.

De hele wereld is in oorlog met een virus dat, inmiddels zeer waarschijnlijk, gemaakt is in een lab voor biologische wapens te Wuhan. Ook de Amerikaanse president was daar heel duidelijk over.

Maar denk niet dat hij zijn handen kan wassen in onschuld. Want ook de Amerikanen investeren net als alle andere landen, (dus ook Nederland), in biologische wapens.

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

Geboren in gevangenschap

Vol trots vertelde hij over de in gevangenschap geboren Panda beer. Iets wat maar zelden voor schijnt te komen.

Hoe symbolisch, dat mijn oud collega en een van de rijkste mensen van Nederland, nu in zijn uppie naar de geboorte van zijn Chinese Panda zit te kijken. In plaats van een cash cow, heeft hij een levend wezen in gevangenschap gebaard.

Ook de directies van veel grote Nederlandse bedrijven verkopen rustig hun ziel, om nog meer winst te maken. En ondertussen worden we in fase 2 van de WO3, economisch in gevangenschap geplaatst.

Waarna we naar de incasso gaskamers van deze tijd, zullen worden gedeporteerd?

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

Wilhelmina 17 oktober 1942

Een klein citaat uit een van de toespraken van Koningin Wilhelmina:

Door een lichte ongesteldheid, waarna ik rust moest houden, verhinderd kon ik niet eerder het woord tot u richten. Met des te meer genoegen doe ik dit thans.

Opnieuw voel ik mij dezen keer gedrongen enkele oogenblikken met u in eerbied en aandacht stil te staan bij de nagedachtenis van hen, die vielen als slachtoffers van den redeloozen bloeddorst der moffen, zoowel die­genen onder hen van wie ons de namen en de terechtstelling bekend zijn, als de velen, wier afslachting in het verborgen de laaghartige wreedaard voor ons heeft meenen te moeten verzwijgen. Onze hartelijke deelneming gaat uit tot allen, die deze martelaren beweenen.

Vanavond staat ook hij vrijwel in zijn uppie op de Dam. Het was 20 maart dat hij het volk toesprak. En er was de politiek correcte boodschap op zijn verjaardag. Maar waar is het vuur van zijn oma? Is onze koning verstrikt in het koninklijke keurslijf?

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

Je hebt gewoon je muil te houden

Het was de reactie van onze minister president vorig jaar op een verstoring van de dodenherdenking in Vught. Vanavond staat ook hij in zijn uppie op de Dam.

Als hoofd van de regering is hij verantwoordelijk voor de besluitvorming in de crises. Met volle kracht stuurt hij Nederland steeds dieper de crises in. Bemoedigende woorden geeft hij niet, de grondwet heeft hij in een besloten vergadering, kapot gemaakt.

Een jaar later herhaalt hij politiek correct tegen alle Nederlanders: Je hebt gewoon je muil te houden.

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

De zin van 4 mei is voorbij

Het heeft namelijk geen nut om onszelf voor de gek te houden. Je zou het kunnen vergelijken met tijdens de WO2 te luisteren naar de Duitsers, die hun gevallen Joden zouden betreuren.

Helaas hebben velen de oorspronkelijke betekenis van de dodenherdenking niet begrepen. Niet erg, nieuwe rondes nieuwe kansen. Maar laten we hier mee ophouden.

Niet vanuit een gebrek aan respect aan hen die in WO2 zijn gestorven. Ook mijn ouders hebben hier zwaar onder geleden. Maar om wakker te worden.

Want ‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.’

Liefde, wijsheid en gezondheid gewenst.

There is no spoon

zaterdag 2 mei

De tijd waarin we nu leven wordt op een prachtige wijze symbolisch weerspiegeld door de filmsaga ‘The Matrix’. Een door robots gecontroleerde wereld, waarin mensen als batterijen zijn opgesloten in kleine huiskamertjes. Hun geest wordt gecontroleerd door programma’s op het internet, genaamd de Matrix.

Een klein deel van de mensheid is hieruit ontwaakt en zoekt naar wegen om de vrijheid terug te krijgen. Een beroemde scene is waar de hoofdpersoon Neo op bezoek gaat bij ‘The Oracle’ en een kind treft dat hem laat ervaren: zie de clip ‘There is no spoon’.

Nu verwacht je natuurlijk: ‘There is no lockdown’

The Oracle zou dan zeggen: sorry kid, you’re not the one.

De letterlijke vertaling van het begrip ‘lockdown’ is vergrendeling. Vergrendelen betekent iets vastzetten of tijdelijk ontoegankelijk maken.

De feitelijke omstandigheid is dat de halve wereldbevolking in huisarrest zit. In Spanje bijvoorbeeld ervaren mensen een fysieke vergrendeling, afgedwongen met helicopters en drones.

In Nederland ervaren mensen vrijwel geen fysieke vergrendeling. Elke dag kan ik vrij naar mijn werk lopen, rond bewegen en zelfs het strand zou me lukken. Alleen die paar aangewezen plekken waar mensen samenkomen, zijn vergrendeld.

Onze lockdown is energetisch

Één blik in de stad, waar nauwelijks mensen komen, maakt zichtbaar dat er ook hier sprake is van een lockdown. Mensen hebben zichzelf geestelijk in een lockdown geplaatst.

Dat is gelukt door mensen met veel online geweld heel erg bang te maken. De mensheid schoot in de modus van angst. Waar vechten of vluchten het gedrag bepalen.

Duidelijk is dat van de hoogste macht tot de karretjes-sprayer bij de super, de Nederlander heeft gekozen om te vluchten. Hamsteren en wegwezen.

Het dreigement is zo groot dat de jeugd, die feitelijk een verwaarloosbaar risico loopt, bang is om hun ouders te besmetten en uit liefde voor hen zichzelf opsluit.

De eerste scheuren in de gevangenismuur

Doordat de bangmakerij met enorme sterftecijfers inmiddels achterhaald is, we halen nog niet eens die van een gewone griep, verschuift het menselijk bewustzijn vanzelf naar de volgende modus.

Dat is de modus van het reageren en de emoties. Zodra de mensheid collectief naar deze laag begint te schuiven, wil de opgebouwde emotionele spanning zich ontladen. Waarna de strijd om de macht zal volgen.

De eerste barsten beginnen zich al aan te dienen. Kijk naar de dappere horeca ondernemers die hun zaken weer gaan openen. Hun eerste angst is weg. Hun emoties zijn uitgebarsten. Dat geeft ze de kracht voor de volgende stap. De modus van macht en onmacht is wat voor hen gaat spelen.

En dat is maar één voorbeeld.

There is no spoon

De kracht van Neo (uit de Matrix) is gebouwd op die van onvoorwaardelijke liefde. Gesymboliseerd in o.a. zijn relatie met mede hoofdrolspeelster Trinity. De liefde voor elkaar trekt ze over hun pad van ontwikkeling.

Lopend door de stad, zie ik op heel veel ramen slingers met hartjes, posters met hartjes hangen. Zijn de mensen die ze ophangen zich bewust, dat ze dat vooral voor zichzelf doen?

Draai ze om, ze zijn voor jezelf bedoeld. Weerspiegelen ze niet het verlangen om weer de liefde voor jezelf, de liefde voor het leven, de liefde voor je relaties te ervaren?

Zodra je dat door hebt, zul je begrijpen ‘there is no spoon’.

The next revolution is the evolution of consciousness

Want het is de liefde voor de liefde, die ons de komende tijd door de emoties en door de strijd heen, naar het hart gaat brengen.

Liefde, wijsheid en gezondheid gewenst.

Wat zou je doen

donderdag 30 april

Als covid een door Chinezen gemaakt virus was?
Als de covid tests niet blijken te werken?
Als de prognoses niet blijken te kloppen?
Als de sterftecijfers worden gemanipuleerd?
Als de intelligente lockdown helemaal niet nodig was?
Als de ic capaciteit ruim voldoende was?
Als de 1,50m een verzinsel was?
Als de vaccins een chip bevatten?
Als de apps er alleen zijn om jou te controleren zijn?
Als de stranden gewoon open konden?
Als de zorghelden nu worden ontslagen?
Als de miljarden van Wopke er helemaal niet zijn?
Als de biljarden van Lagarde er helemaal niet zijn?
Als de prognoses van de economie al net zo slecht zijn?
Als het kabinet ons helemaal niet uit de lockdown wil?

Als je je stamkroeg zou missen?

Zou je lachen, zou je janken of zou je zeggen dat ik een klootzak ben?

voor wie het leven mist even keihard: Blof – wat zou je doen

wijsheid, liefde en gezondheid gewenst.

Je hebt een jas, je bent het niet

woensdag 29 april

Vanochtend kopt het AD Utrecht met: duizenden euro’s boetes voor Koningsdagvierende studenten. De zonovergoten dag is overschaduwd door een boeteregen op het studentencomplex, waar in één klap voor meer dan 6000 euro aan boetes werd uitgedeeld.

Nu woont mijn dochter daar midden in, haar verhaal: Samen met enkele huisgenoten zaten we op het balkon. De sfeer was gemoedelijk, er was muziek en iedereen hield zich redelijk aan de regels. Ineens rende iedereen naar alle kanten weg. Uit alle richtingen kwamen politie wagens en de buurt werd ingesloten.

Ook de dagen ervoor werden we al begluurd en lastig gevallen door boa’s en politieagenten.

Waar doet dit je aan denken?

Studenten die behoren tot de laagste risico groepen, met elkaar wonend in wat studentenflats aan de rand van Utrecht en die al weken thuis zitten. Welke logische reden zou er zijn om deze groep zo aan te vallen?

Het woord wat in mij opkomt is ‘razzia’. In de vorige WO gebruikt om mensen angst aan te jagen. Deze keer niet om mensen af te voeren maar om ze terug hun gevangenis in te jagen.

Overdreven? Wanneer je intelligente jonge mensen op deze wijze onderdrukt, creëer je verwarring. Het menselijk systeem formuleert overlevingsregels die onbewust het gedrag gaan beïnvloeden.

Jonge mensen zijn het meest bedreigend voor autoritaire oude mannen. Hun jeugd geeft ze de moed en hun belangen zijn het grootst. Zij moeten straks de shit van de vorige generaties opruimen. Hun toekomst wordt bezwaard met torenhoge schulden.

De terreur tegen onze jeugd is al een tijd gaande

Al weken horen we bizarre verhalen en dreigementen naar jonge mensen. Van kinderen van twaalf die bekeuringen krijgen, ministers die de jeugd aan spreken op slecht gevaarlijk gedrag. Maar ook voor de crises was dit proces al gaande.

Dus we zijn in huisarrest gekomen om onze zwakkeren en oudjes te beschermen. Ondertussen slopen oude mannen de samenleving met hun prognoses en verhalen die niet kloppen. En dan straffen we de jeugd.

Wat klopt hier niet?

De oude mannen

De uitleg: De oude mannen vonden zichzelf geweldig. Het virus confronteerde ze met de angst voor hun eigen hoogmoed. Die projecteerden ze op de zwakkeren en oudjes.

Vervolgens werden ze door hun eigen prognose spel ingehaald. Nu zitten ze met de frustratie. Die kan alleen naar beneden worden afgewenteld. De jeugd is de pineut.

De piramide van de geest

In een piramide kan de angst van de top maar twee kanten uit. Of de top transformeert haar eigen angst. Of de top schuift de angst naar beneden.

Om de angst te transformeren moet de top naar zichzelf kijken. Dat wil de top niet en verschuilt zich achter haar jas: de jas van minister president.

Dus gaat de angst naar beneden. Daar komen de ministers, waar het spel zich herhaalt. Via de wetenschappelijke adviseurs en ambtenaren belandt de angst bij de burgemeesters en politie commissarissen.

Het spel herhaalt zich naar de agenten, die het op hun beurt doorzetten naar de boa’s. Het laagste niveau in dit piramidespel zijn de jongeren.

Dus moeten zij de prijs betalen voor het gebrek aan verantwoordelijkheid, bij alle bovenliggende lagen. Op korte termijn met boetes en op lange termijn met maatschappelijke schulden, waarvoor ze hun leven zullen moeten werken.

Dus aan al die jasbeschermers

Wordt wakker: Je hebt een jas, je bent hem niet. Of je nu een Boa bent, een politie agent, een ambtenaar, een burgemeester, een commissaris, een minister, een minister president of koning, ieder mens heeft op zijn eigen niveau een persoonlijke verantwoordelijkheid.

Neem je die niet, dan is de laag onder je de klos. Wanneer je dat lang genoeg volhoudt leer je de jeugd om precies datgene te doen, wat je zelf ook niet durft. Zo bouwen we een maatschappij van angsthazen, die geen verantwoordelijkheid durven te nemen voor hun eigen gedrag.

Was er niet iets over 75 jaar uhh, waarvan ook alweer?
Wir haben es nicht gewusst.

Wijsheid, liefde en gezondheid gewenst.

Vondelstraat 1980

dinsdag 28 april

Stel je voor, centrum west in Amsterdam. Meters hoge bergen puin, fietsen, straatmeubilair. Gebarricadeerde kruispunten, brandende vuurtjes en met allerhande materialen uitgeruste Amsterdammers en sympathisanten.

Een veroverd niemandsland, waar dagenlang geen politieagent zich meer in durfde te wagen. Jong of oud, disco of punker, netjes of chaotisch iedereen was er en meer dan ooit betrokken.

De sfeer was rebels en de mensen wisten dat het niet lang zou standhouden. Maar één gevoel sprong boven al die andere uit: vrijheid.

Vrijheid voel je, die kun je niet bedenken

Ik liep daar zelf ook als jongen van zestien, zoveel als ik kon. Want ik voelde dat hier iets unieks gebeurde. Alsof de Matrix heel even uit was geschakeld.

Het duurde niet lang, tot dat de Matrix het weer overnam. Met tanks, militairen en hordes me’ers, werden op zondagochtend zes uur, de barricades geslecht.

Uit school die middag was het enige dat nog restte, een triest gevoel, een beklemmende somberheid en patrouillerende politie eenheden. Er volgende nog vele veldslagen, maar het gevoel van de Vondelstraat kwam nooit meer terug.

Beter de pijn van gebroken verzet, dan de onverschilligheid van angst

Veertig jaar later rijdt een politie auto door hetzelfde Vondelpark en roept de mensen op te vertrekken. Wat mokkend, raapt eenieder zijn spullen bijeen en vertrekt gehoorzaam.

Boa’s vragen om wapenstokken en pepperspray. In Cannes controleren camera’s op de markt, of mensen wel een gezichtsmasker dragen. Om er een agent naar toe te kunnen sturen met een advies (nieuwe woord voor boete) en een masker.

Een kledingwinkel boven ons, die de hele crises gesloten is geweest, ging vandaag weer open. Vijf onwennige jonge mensen met mondkapjes en handpompjes.

Hoezo mondkapjes? Nog geen vijf weken geleden waren het kabinet en al die bijbehorende deskundigen het erover eens, dat mondkapjes de situatie gevaarlijker maakten en beslist niet nodig waren.

We koersen af op een hongerwinter

De wereld is in veertig jaar veranderd. We zijn de relatie tussen ons lichaam en onze geest kwijt geraakt. We voelen niet meer wat er gebeurt.

Daardoor praten we over vrijheid alsof we het begrijpen. Maar er zijn weinig mensen meer, die het gevoel van vrijheid nog in hun lichaam herkennen.

We leven in een online werkelijkheid, net zoals de Matrix. Thuis zittend, op de computer, Netflix en telefoon. Gecontroleerd door app’s, sleepnetten en sattelieten.

Dat ons lichaam frisse lucht, zon, sociale contacten, beweging en bacteriën nodig heeft, boeit de meesten niet meer. Want de meeste mensen denken dat vakantie vrijheid is.

Maak je geen illusie

Want al is er deze hongerwinter eten zat, probeer maar eens een garnaal door je mondkapje heen te wurmen.

We zijn nu zover gekomen, dat we uit onverschilligheid naar ons lichaam en gehoorzaamheid aan de Matrix, onze eigen mond dicht houden.

Denk je er anders over. Misschien een tweet/post/insta/feed dat het tijd is om weer tot leven te komen?

Wijsheid, liefde en gezondheid gewenst.

Starlink

donderdag 23 april

Dinsdagavond werden we geattendeerd op vreemde bewegingen aan de sterrenhemel. Alsof er een web met kleine spinnetjes, in een rap tempo, netjes achter elkaar, langs de hemel kroop.

Bij wat speurwerk op Twitter, bleek dat het ging om het Starlink project. Wat is dat, zullen de meesten zich afvragen. Wij ook. Het blijkt het project van Elon Musk, met zijn bedrijf SpaceX, bezig om een netwerk van 40.000 satellieten in baan om de Aarde te brengen.

Met als doel om hoogwaardig internet te bieden op het platteland van de wereld. We waren getuigen van hun satelliettrein die boven Nederland zichtbaar was.

De laatste Lubach

Wie zondag naar de laatste aflevering van dit seizoen keek, zag hoe hij de informatie rondom complot theorieën, als belachelijk afserveerde. Dit naar aanleiding van branden in zendmasten, uit angst voor 5G straling.

Dus aan de ene kant waren we getuige van de nachtelijke hemel, die wordt vol gepland met satellieten, waarvan nauwelijks iemand iets af weet, noch precies weet, wat ze gaan doen.

Een project van 1.000 miljard, wat Musk met zijn Tesla’s in de verste verten niet zelf kan verdienen. Maar gefinancierd door wie dan wel?

Dit alles gebeurt terwijl de helft van de wereldbevolking in huisarrest zit. Is het dan vreemd, dat mensen zich afvragen wat er aan de hand is?

Tegelijkertijd in het land van corona

Zo langzamerhand is iedereen het wel over eens, dat de aanvankelijke angst voor enorme aantallen corona slachtoffers, zich in de praktijk heeft achterhaald.

Was het door de maatregelen? Wie een beetje langs de alternatieve media gaat, zal zien dat er op elke wetenschappelijke mainstream verklaring, een tegensprekende verklaring te vinden is. Waarbij de alternatieve informatie vaak veel beter wordt onderbouwd.

Omdat de hele wereld vast zit en de menselijke en materiële impact, gigantisch is, lijkt het belangrijk om je daarmee bezig te houden. Toch lijkt het gros van de mensen te vertrouwen op de informatie, die ze van de overheid krijgen.

Nu alles samen

We blijven nog weken lang in de lock down zitten. Een wetenschappelijke onderbouwing is daar niet voor. Maar eenmaal een pad in geslagen, lijken we daar niet vanaf te willen wijken.

Ondertussen wordt de wereldwijde economie afgebroken en worden er allerlei vreemde trucs uitgehaald om biljarden euro’s schuld te creëren.

Terwijl de wereld in een crises zit, wordt stiekem de nachthemel volgepland met 40.000 satellieten, die het platteland van wifi moeten voorzien. Heeft iemand daar een stem in gehad?

De hele geschiedenis is een aaneenschakeling van complotten door overheden. Of je nu kijkt naar de Koude oorlog, de Vietnamoorlog , De Golf 1 en Golf 2 oorlog, de missie in Afghanistan en ga zo maar door.

Stel jezelf dan eens de vraag:

Is het zo vreemd dat mensen in paniek raken over 5G masten?
Is het zo vreemd dat mensen geloven in ‘complotten’?
Is het zo vreemd dat mensen op zoek gaan naar hun eigen waarheid?

Misschien is dit de tijd om op zoek te gaan naar je eigen waarheid.

Of doe net als je voorouders in WO2. Binnen blijven en bang zijn, hopend dat het snel aan je voorbij gaat. Want zij wisten het niet.

We zijn er even tussenuit met de blogs. Volgende week dinsdag zijn we weer terug.

Liefs, gezondheid en wijsheid gewenst.

Duivels dilemma?

dinsdag 21 april

Het is zeven uur. Gespannen zit de hele Nederlandse bevolking in afwachting van de minister president. Zijn opening: een duivels dilemma.

Want de cijfers zijn hoopgevend, we gaan de basisscholen open doen en kinderen mogen buiten spelen. Voorzichtig en onder het toeziend oog van God’s minister van onderwijs.

Verder blijft alles zoals het was om de kwetsbare ouderen in de verpleegtehuizen en de zorg te beschermen.

Wat is hier duivels aan?

Al bij aanvang van de crises was het duidelijk dat kinderen niet veel risico liepen. Daarin is dus niets veranderd. Het is een sigaar uit eigen doos.

Was er voor de crises ook al geen overbelasting van de zorg? Stonden ze voor de gezelligheid op het Malieveld? Hoeveel overbelasting heeft het kabinet er zelf aan toegevoegd, in haar eigen angst voor te weinig bedden?

Het te nemen besluit voldeed niet aan de drie criteria, om het duivels te noemen. Waar loert de duivel dan wel?

Het faillissement van Nederland?

Met elke week die het intelligente huisarrest duurt, zakt de Nederlandse economie verder weg. Laat staan die van de Zuid – Europese landen, laat staan die van de hele wereld.

Het kabinet Rutten laat Nederland achter met een gat, groter dan de financiële crises van 2008 in het kwadraat.

Terwijl de Scandinavische landen en verschillende studies, laten zien dat wel of geen lockdown, het verloop van het virus overal hetzelfde is.

Dus doorgaan op een route waarvan steeds duidelijker wordt dat hij niet klopt, de bosbrand van de economie verder laten aanwakkeren of aan jezelf toegeven dat je misschien wel op een verkeerd spoor zit? Dat is een duivels dilemma.

Management is geen competentie om een land te leiden

Het zit al in de naam: ‘het outbreak management team’. Iedere werkende Nederlander weet het. Management teams vergaderen, komen doorgaans met de verkeerde maatregelen en hebben nauwelijks een positieve invloed op de realiteit.

Zolang je niet in een crises verkeerd, heb je er ook niet zo veel last van. Het kost veel geld, maar het is als hooikoorts. Lastig maar gaat vanzelf voorbij. In het geval van crises zijn ze uitermate gevaarlijk.

Het ontbreken van visie en de moed om van door adviseurs aangereikte regels af te wijken, is waar het gevaar schuilt.

Nu het goede nieuws

De wereld heeft andere leiders nodig. Echte leiders, die begrijpen hoe het menselijk gedrag in elkaar zit. Die een bevolking niet in de angst jagen.

Leiders die mensen kunnen motiveren, gerust stellen, hoop geven en niet bang zijn voor hun ego. Dus ook geen Trumps, die hoe handig het nu even is, zich vooral laat leiden door zijn emoties. Ook geen Wilders of Baudets achtigen, die slaaf zijn aan hun ego.

Neen, volwassen mensen die hun bewustzijn hebben ontwikkeld. Zijn die er dan? Ja, volop. Waar zitten ze? Overal op strategische plekken in de maatschappij. Waar wachten ze op? Het startsein.

Dit is het startsein…

De kleine ondernemers hoeven niet te vrezen. Ondernemen is dingen doen, waarvan je van te voren niet weet of ze zullen werken. Zij vinden creatieve en slimme manieren om te overleven.

De grote klappen gaan vallen in de directie kamers. Waar de grote winsten elke dag verder verdampen. Want zij steunen op de managers, die ze in hun aangeleerd gedrag, direct afsturen op de ondergang.

Het zijn de managers die samen met het kabinet, onbewust de doorgang maken voor het echte nieuwe normaal. Dus elke anderhalve meter maatregel, elk winkelwagentje, dranghek, bekeuring draagt bij aan het vergroten van de doorgang.

Ben je een bewuste leider?

Dan is dit het moment om naar buiten te treden. Laat van je horen, neem de leiding. Of richt een nieuwe partij op.

Ben je een manager? Als je geluk hebt ben je wakker en kies je er nu voor om de overstap van manager naar leider te maken. Hoe? Daarvoor zul je met jezelf aan de slag moeten.

Er zijn genoeg bewuste coaches, begeleiders en trainers die je daarin kunnen helpen. Neen, die vind je niet bij de grote geldmakende opleiders. Die zijn goed in het trainen van managers. Maar bij een van de kleine zelfstandigen, die je vast wel kent.

En denk je dat dit allemaal onzin is? Dan doe je ons een groot plezier, want samen met de achterblijvende managers, creëer je de opening naar echte vernieuwing.

Liefs, gezondheid en wijsheid.

D-day in WO3

zaterdag 18 april

Op 6 juni landden de geallieerden op de kusten van Normandië. Het was het begin van de bevrijding van Europa. Nu 75 jaar laten zijn het weer de Amerikanen die de bevrijding van Europa inluiden.

Heb ik iets gemist, zullen sommigen zich nu afvragen. Blijkbaar wel dan. Want gisteravond heeft de Amerikaanse president laten zien waar leiderschap over gaat.

Zijn land gaat weer open, de gouverneurs (toen de generaals), mogen in het veld de beslissingen maken. Het nieuwe normaal gaat hij niet doen.

Een keuze van het kaliber Roosevelt.

Doden zijn onvermijdelijk

Bij het besluit tot D-day was het duidelijk dat er heel veel doden zouden vallen. Bij het besluit het land weer tot leven te brengen zouden er ook heel veel doden kunnen vallen.

Dat is wat een leider doet: Je gevoel volgen, terwijl je bang bent.

De rijksten en armsten zetten de wereld vast

Het virus heeft heel mooi zichtbaar gemaakt hoe de medische wereld in handen is van twee superrijke en supermachtige partijen. De Chinezen die ongeveer de hele geneesmiddelen markt in hun macht hebben. De Bill Gates clan, die de wereld via vaccinaties en geld in hun macht hebben.

De rijkste 1% van de wereldbevolking, domineert de crises via WHO, main stream media, gekocht wetenschappelijk onderzoek.

Hun tegenpool zijn de armsten. Daarmee bedoel ik niet de financieel armsten. Want de echte armoede vind je bij de mensen die zo bang zijn voor de dood, dat ze niet meer durven te leven.

Dus niet de arme fabriekswerkers in India, de uitgehongerden in Afrika, of de mensen die leven van de voedselbang.

Het zijn de mensen die zo bang zijn voor de dood, dat ze alles aangrijpen om zichzelf te beschermen. Zij zullen als eerste de app’s installeren, zichzelf opsluiten, de kliklijn bellen, willen afdwingen dat anderen hetzelfde doen.

Kijk nog even naar hoe de lockdown in Nederland begon. Het duurde even voor de Nederlandse politiek trok. De hardste schreeuwers om een lockdown waren Baudet en Wilders.

Zij begonnen te reageren toen de bangsten op de sociale media, druk begonnen uit te oefenen. Waarna de main stream media, dit vanuit hun domheid, begonnen te versterken.

Waar staat de regering dan?

Heb je wel eens naar de ogen gekeken van minister de Jonge? Hij is een manager, geen leider. Heeft geen idee hoe je gevoel te volgen wanneer je bang bent. Vasthouden aan adviseurs, is het enige dat je dan kunt.

Of wat dacht je van de angsten van een minister president zonder kinderen of partner. Die heeft nog nooit ervaren hoe je gevoel te volgen, terwijl er iets ergs met je kinderen of partner gebeurt.

Kortom, ik heb het al vaker gezegd. Een manager is geen leider. Hij doet zijn best, maar begrijpt niet echt waar het over gaat. Een oplossing heeft hij niet.

De macht van een leider

Het spreekwoord van de schapen over de dam gaat ook hier op. Let maar op, de komende weken. De wereld kijkt eerst naar Amerika en dan gaan ze schoorvoetend volgen.

Alhoewel de schade van WO3 nu al enorm is, kunnen we ons een hongerwinter besparen. Niet door te wachten op de Amerikanen.
Ook niet door mee te gaan in ‘die Neue Normalität’.

Maar gewoon door je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Door compassie te tonen voor de bangsten en niet mee te gaan in de machtspelletjes van de rijksten.

(De 4 en 5 mei herdenking wordt vast een fascinerend theater.)

Wijsheid, gezondheid en liefde gewenst.
Dinsdag zijn we weer terug.

mocht je je ondertussen vervelen: november 2016 schreef ik dit artikel over Trump in de verkiezingen. https://www.blmagazine.nl/column/is-trump-een-als-dagobert-vermomde-donald/

Het krachtenveld buigt

vrijdag 17 april

Het lijkt dat we in een nieuwe richting aan het buigen zijn. De zwaarte begint uit de lucht te gaan. Er komen meer mensen buiten, meer winkels gaan open en we zien weer wat meer klanten.

Dat betekent dat de mensheid de modus van angst en overleven aan het verlaten is. Gelukkig, we kunnen een alarmfase terug.

De eerst volgende laag is die van de emoties en het reageren. Ook dat vraagt om behoedzaamheid.

Want we hebben met elkaar een enorme hoeveelheid verdriet en boosheid verzameld, die zich zal willen ontladen. Het is verleidelijk om dat af te reageren op de bangsten.

Een mooi (pijnlijk) voorbeeld daarvan

Vandaag is in het nieuws, dat de topman van de KLM een hoger bonusplafond wil. Zodat hij ipv 75% nu 100% bonus van zijn salaris kan krijgen. Dat is natuurlijk volslagen waanzin in deze tijd.

Wanneer iemand zo een onnozele stap zet, riskeert hij dat de volledige lading van collectieve boosheid, zich over hem uitstort.

Dus mocht je na het lezen van dit bericht overwegen, om met je bulldozer over een van de landingsbanen, vol met geparkeerde vliegtuigen te razen, bedenk je dan.

Deze man is zo bang voor verandering, dat zelfs de corona crises, hem niet tot een stap in een andere richting heeft kunnen bewegen.

Hij is vast niet de enige

Zo zijn er nog wel wat meer voorbeelden te vinden. De cijferdreigers, de incubatie hazen, de lockdown politici. Heb compassie en gun het universum de ruimte om de emotie wolk, op een veilige manier te laten ontladen.

Ondertussen, blijf op koers, denk aan je afstemming en zet de stap naar de modus van creatie.

liefs, gezondheid en tot morgen.

De nieuwe moraal

donderdag 16 april

Ik ben veilig en vertrouw het leven

Ik leef mijn emoties en seksualiteit bewust

Ik leef mijn kracht

Ik beslis

Ik ben onvoorwaardelijke liefde

Ik leef onvoorwaardelijke liefde

Wanneer de angst regeert

woensdag 15 april

Bij mensen die in de angst zitten, wordt het denken ondergeschikt aan het overleven. Alles wordt geïnterpreteerd vanuit gevaar. Voor die persoon ziet het er logisch uit. De ander zal zeggen, waar ben je mee bezig.

Zo sprak ik ooit iemand die bang was voor ufo’s. Hij had zijn huis vol gehangen met aluminium folie, van het plafond naar beneden, waartussen hij lage paden had gemaakt.

Voor hem was dit het nieuwe normaal.

We weten het nog steeds niet

Al weken kijken we naar getallen, waarvan we achteraf steeds horen dat ze niet kloppen. Ook zien we een werkelijkheid die moeilijk te interpreteren is. De vermeende 200.000 doden in de USA staan nog steeds op 20.000.

De met spoed gebouwde ziekenhuizen in stadions, staan leeg. Ook in Nederland lijkt de situatie niet zo heel veel anders.

Maar komt dit alles nu, doordat we ons zelf in huisarrest hebben geplaatst? Of komt dit alles omdat het hele virus verhaal uit zijn verband is getrokken. We weten het niet en we gaan het pas ontdekken als we van de beademing af zijn.

Te lang op de ic

Waar inmiddels iedereen het wel over eens lijkt te zijn, is dat het te lang aan de beademing liggen, grote lange termijn schade als gevolg heeft.
Zou dat dan ook voor de wereldbevolking gelden?

Nog steeds hebben we te maken met een regering, die vanuit de angst regeert. Dankzij de slapende Nederlandse bevolking, is het rustig gebleven. Geen rellen, vechtpartijen, plunderingen en dat soort ellende.

Maar nu komt de volgende laag erbij. Al die mensen, die straks lijntjes op straat gaan tekenen, hekjes plaatsen en protocollen controleren. Met andere woorden, voorlopig zijn we nog niet van de ic af.

Stel ze gerust, klap voor ze, beur ze op

Zodat ze niet in de angst gefixeerd raken. Dat is goed voor hun angstige ego.

Mocht je daar zelf in terecht komen, ga dan een middag aluminiumfolie aan het plafond plakken. Na een tijdje kom je er los van en kun je weer helder naar de dingen kijken.

Want de snelste weg van de beademing af, is die van een bewuste afstemming. Die begint bij het hart. Laten we niet nog meer nodeloos leed veroorzaken.

Samen staan we sterk, hoorde bij WO2.
Individueel zijn we sterk, hoort bij WO3.

Liefs, wijsheid en gezondheid.

Jij bent dood

dinsdag 14 april

Als klein jongetje in de jaren zestig, speelden we vaak soldaatje. We richten ons plastic geweer en riepen ‘jij bent dood’. Daarna bleef je op de grond liggen tot het spel af was.

Meer dan vijftig jaar later werkt het nog steeds. De kinderen van toen gedragen zich nog net zo en het werkt!

Het kabinet roept ‘jullie zijn dood’ en de hele Nederlandse samenleving ligt op zijn rug, met de pootjes in de lucht.

Ik hoor je denken ‘maar ik niet’

Sorry, maar dat is het ‘nieuwe normaal’. Want wees eerlijk, je hangt wat rond in huis, rent een rondje en gaat naar de supermarkt. Kijkt wat tv en werkt wat op je computer. Is dat leven?

Utrecht is dood, het werkelijke aantal doden is 300.000 alleen daar al. De straten zijn leeg. Tien bussen in de rij op Neude, met misschien vijftien passagiers. Zelfs Lombok is leeg.

Het gaat zo slecht, dat de Imam vanaf de moskee moet roepen of er nog iemand leeft. De laatste mensen die je tegenkomt, kijken je angstig aan en durven niet meer te groeten.

Op een verlaten wandelpad komt een jongen van begin twintig me tegemoet. Met een grote boog loopt hij om me heen. Doet hij dat voor mij, doet hij dat voor zichzelf? Ik weet het niet.

Er zijn geen feesten meer, geen terrasjes, geen festivals, geen mensen op straat, geen gezelligheid, geen familie bezoekjes, geen verjaardagsfeestjes.

Dus wees eerlijk, je bent gewoon dood. De volgende fase is de ontbinding en dan gaat het stinken. Niet het aantal ic bedden is het probleem, het tekort aan grafkisten.

Andrea Bocelli zong in een lege dom van Milaan gisteren, al je requiem.

De rijkste 1 procent

Wat wel erg grappig is, is dat de rijkste één procent nog niet door heeft, dat zij nu de armste honderd procent zijn.

Bill gates moet straks miljoenen vaccinaties in zijn eigen kont steken. Mark, Grappie en Wopke zitten straks met zijn drieën de app op elkaar uit te oefenen.

Het IMF, de Europese unie en de banken hebben alleen nog anonieme rekeninghouders. En wie maakt zich druk om huurverhoging, er is niemand meer.

Het virus is erg

Natuurlijk is het virus erg. Als je ziek wordt is dat ellendig en een overbelaste zorg al net zo.

Maar wees eerlijk:
Oude mensen voorhouden dat ze tot het einde van het jaar in quarantaine moeten blijven, zoals de EU voorzitster opperde, is traumatisch.

Kinderen met mondmaskers, op anderhalve meter in een klas zetten is traumatisch.

Nederlanders die elkaar met apps begluren, om te kijken of het wel veilig is, is traumatisch en nog erger dan de tweede wereldoorlog.

Een zorgsector uitkleden, ze vervolgens zonder fatsoenlijke middelen aan het front laten strijden en dan roepen dat ze helden zijn, is traumatisch.

Israëlische soldaten die rabbijnen arresteren, zijn hun eigen erfgoed vergeten. En ga zo maar door.

Game over

Op mijn twaalfde ging ik mee op voetbal kamp. In de duinen speelden we soldaatje. Een uur lang lag ik te wachten op de tegenstander. Tot ik ontdekte dat het spel al lang af was, de groep was vertrokken en ik alleen in de struiken zat.

Gestorven ben ik al vele malen in dit leven. Elke keer ben ik opgestaan en heb de volgende stap gezet.

Als dood het ergste is wat je kan overkomen, dan ben je het al.

liefs, wijsheid en gezondheid.

Zwarte zaterdag

zaterdag 11 april

Zwart geblakerde zendmasten in Zuid Nederland sijpelen door het corona nieuws. Ik citeer de NOS: ”..uit protest tegen 5G, omdat mensen denken dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Dat is gevaarlijk, want je kunt er ziekenhuizen mee in de problemen brengen.”

Is er misschien iets meer aan de hand? Er gaan verschillende berichten rond. Doktoren die beweren dat de Corona verschijnselen erg veel lijken op hoogteziekte, problemen in vliegtuigen waar lange tijd de druk weg viel en mensen die aan zware electromagnetische straling (5G?) waren blootgesteld.

Wanneer op de sociale media het verband wordt gelegd tussen 5G en Corona, worden berichten verwijderd. 5G is met grote geheimen t.a.v. schadelijkheid omhuld. Corona is eveneens met veel geheimen omgeven.

Dus het is niet vreemd dat mensen dit linken en zich hierover zorgen maken. Ik heb in 56 jaar nog nooit meegemaakt, dat mensen zendmasten in de brand staken. Nu gebeurt het al een aantal dagen op meerdere plaatsen in Zuid Nederland en ook in UK al circa 20.

Het stelt de journalistiek voor de keuze: onderzoek of propaganda?

Blue skyes over Utrecht

Al ongeveer twee weken is de hemel boven Utrecht diep blauw. Sinds het vliegverkeer is verdwenen, zie je nog wel af en toe een vliegtuig, maar dat is zelden.

Vanochtend was het anders. Alsof het vliegverkeer weer volledig actief was, werd de blauwe lucht onderbroken door een kruislings raster van vliegtuigstrepen, met daarin ook meerdere vliegtuigen die keurige lijnen trokken.

Er hangt al de hele dag een nevel en er zijn patronen die we anders nooit zien.

Nou ben ik al heel lang bekend met het fenomeen chemtrails. Het boeide me niet, omdat ik het een onzinnige manier van beïnvloeding vind. Maar dat het fenomeen bestaat, is voor mij al lang geen vraag meer.

Tot vanochtend. Want het is vreemd. Het roept de vraag in mij op of we vandaag met chemicals worden besproeid, om ons gedrag te beïnvloeden. Het zou wel erg in de lijn liggen, van de angstpolitiek die wordt gevoerd.

Het stelt de journalistiek voor de keuze: onderzoek of propaganda?

Het zwarte gat

Op meerdere plaatsen kwam ik vanmiddag in Utrecht studenten tegen, die met schepjes en harkjes bezig waren, om het onkruid tussen de stoepstenen bij hun voordeur weg te halen.

Wanneer studenten op een stralende zaterdagmiddag bezig zijn, met het schoonkrabben van hun stoep, dan zijn we in het diepst van de nacht aangeland.

Niets rest ons dan nog, dan te bidden, om uit de dood te mogen verrijzen.
Hopelijk dat de Paus ons morgen kan redden.

Wanneer er zich geen nieuwe grote en wonderbaarlijke gebeurtenissen voltrekken, dan zijn wij er over twee dagen weer.

We wensen je wijsheid, gezondheid, liefde en een vrolijk paasfeest.

Remember: always look on the bright sight of life. You come from nothing, you go back to nothing, so what did you lose?

De Kruisweg

vrijdag 10 april

De bodycount wordt beter en de maatregelen worden strenger. Er is een Europees pakket van maatregelen afgesloten, op de manier zoals dat tot nu toe altijd ging. Van verandering in de publieke wereld, lijkt nog geen teken te bespeuren. De ego’s lijden de massa.

De massa vertoont zich wat meer buiten. Maar midden in hartje Utrecht lijken mensen vooral bezig met het uitstippelen van hun looproute. Een afwachtende houding lijkt de boventoon te voeren.

De hoofd focus is de dood

De tegenstelling tussen zij die kiezen voor het leven en zij die kiezen voor de dood groeit nog steeds, in het voordeel van de dood. De gesprekken op straat, de ontmoetingen, de televisie, de sociale media, het gaat vrijwel alleen over corona.

Hoe zou het zijn wanneer we een indicator zouden hebben, die aangaf hoeveel mensen zich in welke afstemming bevinden?

Hoeveel mensen zitten in de angst, hoeveel mensen in de emoties, hoeveel mensen in het denken en hoeveel mensen in het hart? Daarmee zouden we kunnen zien hoe het echt met de Nederlanders gaat.

Wanneer je weet dat de grootste kracht van de mens in het hart zit en de geringste kracht in de modus van angst, zou het waarschijnlijk zichtbaar maken dat we op een verkeerd spoor zitten.

De mensheid lijdt

Bewust of onbewust, de rode draad van wat mensen in dit leven op Aarde willen doen, wordt zichtbaar in hun professionele bestaan. Daarvoor is het nodig, om andere mensen te ontmoeten.

Mensen zijn gevoelswezens en creatie is een gevoelsactiviteit. Sluit de helft van de wereldbevolking op en je ontneemt hen het meest essentiële van hun bestaan. Namelijk het neerzetten van hun unieke ding in de wereld.

We kunnen met elkaar doen alsof het wel chill is, om in het zonnetje te zitten. Maar de realiteit is dat het grootste deel van de wereldbevolking de lijdensweg gaat.

De boodschap van Jezus gaat over liefde.

De betekenis van de dood aan het kruis, gaat over de bereidheid om te sterven voor de onvoorwaardelijke liefde.

Boetes, camerawagens, roadblocks, huisarrest, lenen in plaats van schenken, bedreigingen, ruzie maken, leven in angst, al die dingen gaan over verstrikkingen om te komen tot liefde.

Wie wil leven voor de liefde, kan vanavond zijn ego laten sterven aan het kruis.

Wie durft dat in deze tijd nog te doen?

Durft de Paus te sterven voor de onvoorwaardelijke liefde? Durft hij het kapitaal van het Vaticaan uit te delen aan wie het nodig hebben?

Durft Trump te sterven voor de onvoorwaardelijke liefde? Door op te houden met de reclamecampagnes tijdens zijn persconferenties, door te staan voor zijn volk?

Durft de Eu te sterven voor onvoorwaardelijke liefde? Door te stoppen met achterkamer deals met onverklaarbare keuze’s? (miljarden voor Polen en Hongarije, ruzie tussen Nederland en Italië)

Durft Mark te sterven voor onvoorwaardelijke liefde? Door de mega winsten van de supermarkten, terug te laten vloeien in de maatschappij, i.p.v de zakken van de aandeelhouders.

Durft Willem te sterven voor onvoorwaardelijke liefde? Door zijn hart te laten spreken voor de Nederlanders?

Durf jij te sterven voor onvoorwaardelijke liefde?

Ik wens het iedereen, samen met wijsheid en gezondheid toe.

Het laatste avondmaal

donderdag 9 april 2020

Vandaag, de donderdag voor Pasen is het voor veel mensen in de wereld ‘witte donderdag’. Voor het eerst sinds WOII zitten minstens 3,5 miljard mensen in licht of zwaar huisarrest.

Waarvan volgens CNN op dit moment 1,5 miljoen mensen besmet zijn en 90.000 mensen overleden. Dat betekent dat voor 0,4 procent besmettingen en 0,002 procent overledenen de wereld stil staat.

Dat klinkt niet logisch.

Het faillissement van de psychologie

Wat maakt dat dit dan toch gebeurt?

Wanneer mensen bang zijn, dan verplaatst hun bewustzijn zich naar de modus van ‘het bestaansrecht’. Alles komt dan in dienst van het overleven te staan. Het logisch denken wordt ondergeschikt aan het overleven.

anders gezegd: we denken wel, maar kunnen geen logische conclusies meer trekken.

Het probleem moet dan zo snel mogelijk van tafel, ongeacht of de oplossing erger is dan de kwaal.

Dit is het…

Nu in de praktijk

Met de beelden van de uitbraak in China kwam de angst binnen. Eerst de media, toen de regeringsleiders, toen de Who, toen de deskundigen, toen de gewone mensen. En toen was het te laat: Lock down.

Met andere woorden, we hebben elkaar, collectief in de angst getrokken. Waarbij de mensen met de meeste angst, de sterkste katalysators zijn.

Inmiddels heeft ongeveer de hele mensheid zich gefixeerd, in de modus van het bestaansrecht. De mens heeft zijn eigen burnout gecreëerd. Grappig en gevaarlijk tegelijk.

Een ander moet het oplossen

In Nederland werpen mensen zich bij problemen, graag in de schoot van de wetenschap, in de hoop dat zij het probleem voor hen oplossen. Maatregelen, vaccins, het maakt niet uit.

Wanneer tijdens de crises, een paar professor psychologen bij de Nos, RTL4 ‘Op1’, in de tweede kamer of bij Jinek aan tafel waren geschoven en die hadden gezegd: Niets aan de hand jongens. Dit is menselijk gedrag, waardoor we onszelf onbewust in een crises trekken.

Met als advies aan de NOS en RTL: trek de mensen naar een hogere modus in plaats van in het ‘bestaansrecht’, dan kunnen we rustig kijken en wel de logische oplossingen kiezen. Dus veel uitleggen, geen paniek zaaien en vooral geen paternalistisch leiderschap.

Dan was dit hele circus niet nodig geweest.

Wat maakt dat ze dat niet hebben gedaan?

Net zoals de virus deskundigen nauwelijks weten wat er met dit virus gebeurt, begrijpen psychologen nauwelijks wat er in het menselijk bewustzijn gebeurt.

Daar hebben ze toch voor gestudeerd? Het probleem van de wetenschap is dat ze, net als het Rivm, zo verstrikt zitten in hun oude patronen en modellen, dat ze niet durven te kijken naar dat wat buiten hun ‘box’ ligt.

Bovendien hebben zij een enorm financieel belang, want nog vele jaren, kunnen ze heel veel werk hebben aan deze traumatische ervaring.

Het laatste avondmaal

Toch zit er ook een andere kant aan deze hele ervaring. De hele boodschap van de kerk is 2000 jaar lang geweest dat er een god is die het uiteindelijk voor ons oplost. En dat doet god ook voor je.

Want vandaag zit iedere individuele Nederlander aan het hoofd van het laatste avondmaal. Gezellig met een paasbroodje van de AH en de familie op 1,5m om je heen.

Ergens in het achterhoofd van Jezus speelt al de angst voor wat er komen gaat. Namelijk over straat lopen met je mobiele kruis. Met mensen die je aankijken en vernederen omdat je besmet bent.

Want hoe gezellig het nu ook moge zijn, de vraag of je de apps gaat downloaden, komt deze dagen op je pad. Kies je voor onvoorwaardelijke liefde of ga je mee in de modus van de angst?

Durf je als Jezus op te staan en je discipelen uit te nodigen om te gaan voor liefde en eigen verantwoordelijkheid? Of zeg je nog even stilletjes niets. In de hoop dat het allemaal goed komt.

Dus beste 7 miljard Jezussen op deze wereld: Van god / allah / boeddha en elke verlichte meester van dit universum, krijg je nu de gelegenheid om wakker te worden.

Bepaal je het zelf, of leg je de verantwoordelijkheid bij een ander.

Nog 24u tijd tot de kruisiging. De dood van het ego, wat zegt: laat een ander het maar voor me oplossen.

Liefs, wijsheid, gezondheid en tot morgen.

Just another day at the office

woensdag 8 april

De eerste zon komt over de daken van Utrecht. Het belooft weer een prachtige dag te worden. Een blik op het nieuws geeft aan dat het aantal ic-patiënten afneemt. Een uitstekende dag om er iets moois van te maken.

Na wat bouwen aan de websites en een aangename wandeling naar de Werfeling, openen we rond de middag de deuren. Want iedere euro omzet, draagt bij aan het overleven van de kwetsbare ondernemers.

Vol enthousiasme ontvangen we de eerste bezoekster van vandaag. Op gepaste afstand bewondert ze de Werfeling en verlaat vriendelijk met lege handen weer de winkel.

Na een aantal uren van hard werken sluiten we de deuren, om terug te keren naar huis. De eerste bezoekster was ook onze laatste bezoekster.

Op de terugweg halen we nog wat nootjes bij de lokale ondernemer om de hoek, omdat we als kleine ondernemers elkaar in elk geval kunnen steunen.

Opgefrist en uitgerust komen we weer thuis

Om met enige verbazing te lezen dat Jaap van het RIVM weer een nieuw probleem heeft gevonden. Wie weinig klachten heeft gehad, heeft ook weinig antistoffen aangemaakt. duhhh

Beste Jaap: Wie weinig klanten heeft, heeft ook weinig inkomsten.
Dat is een logisch gevolg, maar wel lastig wanneer je ervan moet leven.

Zou het bij Jaap dan ook zo werken? Als hij weinig besmettingen heeft, kan hij er niet van leven? Zou ook zijn ego verlangen naar meer aandacht?

Dan bedenk je een nieuwe marketing strategie. Bij zijn collega Ab Oosterhaus, de deskundige van ‘Op1’, heeft dat goed gewerkt. Die lijkt lekker te hebben verdiend aan eerdere vaccins. Dus waarom ook Jaap niet?

Het kruis van Pasen is voor iedereen

Beste heren deskundigen: We zitten nog twee dagen voor het symbolische sterven van Jezus. De hemel werd donker en zijn laatste woorden waren: Mijn god, mijn god, waarom hebt gij mij verlaten.

Wellicht komt het moment naderbij, om jezelf de vraag te stellen of jullie ego, misschien ook wel wat lijdensweg kan gebruiken. Was het niet Pontius Pilatus, die zijn handen in onschuld zijn waste?

(beste mensen, misschien een goed moment om de terugkeer naar de good old prepaid, te overwegen.)

Wijsheid, gezondheid en liefde gewenst.

Het nieuwe normaal is gekte

dinsdag 7 april

Wie voor de aardigheid vanavond dacht, laat ik weer eens naar de persconferentie kijken, die heeft er waarschijnlijk weer een paar grijze haren of rode vlekken bij.

Het zat vol met idiote, paternalistische (waar ik al eerder over heb geschreven) gedragingen. Een leider zou de mensen een hart onder de riem hebben gestoken. Er was genoeg reden om positief te zijn.

Maar nee, onze managers regering is bezig om het zo goed mogelijk volgens de regels te doen. Dus moeten we wennen aan een nieuw normaal.

Groepjes racefietsers passen niet meer in het nieuwe normaal

Want ze rijden te dicht op elkaar en brengen nu anderen in het nauw. Dat kan niet en daar moet hard tegen opgetreden worden. uhhh?
Is er eindelijk een beetje ruimte op de weg…

Economie versus gezondheid, past niet meer in het nieuwe normaal

Want alle maatregelen die we nu treffen voor onze kwetsbare ouderen, voorkomen dat onze economie straks nog meer schade oploopt. Heel logisch, want de toegevoegde waarde van onze ouderen aan de economie is enorm.

In het nieuwe normaal worden geen kritische vragen meer gesteld.

We gaan door met het volgen van het wetenschappelijke pad

Daarbij baseren we ons op de cijfers van het RIVM. Want die zijn zo betrouwbaar. uhhh? Ongeveer iedereen in Nederland heeft nu wel door, dat ook veel overleden bejaarden niet zijn getest of in de ic geweest.

De prognoses waarmee we in de afgelopen weken werden geconfronteerd, bleken ook al voor geen meter te kloppen. Dus hartstikke fijn, maar ook hartstikke onbetrouwbaar dat wetenschappelijke pad.

Laten we meer gaan testen, de komende tijd. Dat is best trendy.

En dan het klapstuk van de avond: de 2 apps

Onder het mom dat je dan kunt zien wie besmet is, gaat de overheid precies volgen wie en waar beweegt, hoe je contacten lopen enzovoorts. Alleen een manager kan dit soort idiote oplossingen verzinnen.

Gelukkig hoef je je om automatiseringsprojecten van de overheid niet druk te maken. Die zijn nog nooit gelukt.

Een van de eerste berichten na de heropening in Wuhan, was dat er in enkele dagen 1,3 miljoen telefoons werden weggegooid. Ha ha, de mijne gaat als eerste en ik ga mijn gele Corona ster alvast uit de mottenbalen halen.

Ondertussen flapt men er nog even achteraan dat het voor de kinderen die nog langer thuis moeten blijven, wel een beetje jammer is. En die psychiatrische patiënten hebben het ook wel wat extra moeilijk. Maar ja even doorbijten, we moeten immers de kwetsbare ouderen beschermen.

Dan nog: voor wie het nu nog niet begreep: met de Pasen thuisblijven, Zu hause bleiben, Resté a la maison

Ha ha ha, denken ze in Den Haag dat Nederlanders idioot zijn? Zelfs onze kat durft inmiddels het balkon niet meer op.

Het nieuwe normaal = je zo onnozel mogelijk gedragen

Zoals ik gisteren al schreef, we zijn nu nog maar drie dagen af van het sterven van het ego. Misschien hoop je nog dat een wonder je gaat redden. Doe dan je laatste gebed, want het einde is in zicht.

Of kijk vanavond naar wat misschien wel de meest geniale filmscene is, ooit gemaakt. monty python – life of brian

Eric Idle hangt aan het kruis, met naast hem nog een rij gekruisigden. Samen zingen ze het lied: Always look on the bright sight of life, met daarin de geweldige tekst:

We come from nothing, we go back to nothing, so what did we lose? Nothing

zie hier de link : https://youtu.be/SJUhlRoBL8M

Ik denk dat ik hem vrijdag avond maar keihard op het balkon aan zet.

Verzadiging voor het sterven

maandag 6 april

Inmiddels zijn we ongeveer de vierde crises week ingegaan. Veel mensen zitten al een hele tijd thuis. Verschillende stadia hebben we doorlopen. Van de schrik, naar de aanpassing, naar de gewenning.

Na een heel weekend van zonnig weer en rust, komen we nu in de fase van de verzadiging. De statistieken vlakken af, de overheidssteun blijft uit en de ‘quasi intelligente lock down’ lijkt te gaan slepen.

Verhalen komen naar de oppervlakte

Langs allerlei verschillende wegen, komen nu ook andere verhalen naar de oppervlakte. Over de onmogelijkheid van het geschetste Chinese hoefijzer vleermuis scenario. Over de tralies in het Wuhan ziekenhuis en de rol van media.

De eerste golf van bedreiging lijkt nu over te gaan in de tweede golf. Het sterven van de economie vraagt om steeds meer aandacht. Precies vier dagen voor de kruisiging van Jezus, gaan we ‘financiële beademers’ bestellen.

Gaat de angst voor de dood van het lichaam nu plaats maken, voor de dood van de geest?

Kunnen we niet weer gewoon aan het werk?

Het lijkt erop dat we op een kruispunt in de crises zijn aangeland. Alsof we uit twee scenario’s kunnen kiezen.

scenario 1: de IC gevaren zijn onder controle, het viel toch wel mee en laten we weer snel doorgaan met ons oude patroon.

scenario 2: laten we niet het oude patroon herhalen, maar er bewustzijn in zetten en ons gedrag veranderen

scenario 1 verder zoals voor de crises

Dat betekent zoiets als zeggen dat we het best goed hebben gedaan, een parlementair onderzoek voor de vorm en zo snel mogelijk weer winst maken.

We laten het CBS de gevolgen berekenen, drukken wat geld bij en doen alsof we gek zijn. Verder gaan we morgen weer verder met ons werk, lekker in de file, geen gezeur meer van de kids en partner.

En we roepen in koor ‘halleluja, en god zag dat het goed was’.

scenario 2: we kiezen voor een verandering van ons eigen gedrag

In dit scenario beginnen we met het stellen van de vraag: hoe ben ik met dit alles omgegaan? Ben ik alert geweest, ben ik kritisch geweest, heb ik het serieus genomen? Heeft het me werkelijk iets gedaan?

De volgende vraag om jezelf te stellen: wil ik door met mijn oude patroon? Ga ik mee in een wereld die ‘gaten opvult door toekomstige generaties ervoor te laten werken? Lever ik mijn bijdrage aan een wereld die zichzelf kaal consumeert?

Niet meteen naar de vraag: hoe dan?

Het lijkt voor de hand liggend om te zeggen, neen ik ga het anders doen. Maar weet je dat wel zeker? Want wees nu eerlijk, wat is er werkelijk veranderd?

De politici roepen dezelfde dingen. De media verspreiden hetzelfde nieuws. De banken kiezen dezelfde oplossingen. De Zuid Europeanen roepen net als de Noord Europeanen, nog steeds hetzelfde als voor die tijd.

Stel jij morgen aan je baas voor, om de prijzen van de artikelen met veel te hoge winstmarges, na de crises te verlagen? Of ga jij als zorgmedewerker na de crises, de minister vragen om een commando salaris?

Ons ego lijkt nog steeds aan de winnende hand

Als keurige schaapjes blaten we wat op facebook en twitter. We laten ons inpakken door de media en geruststellen door de politici. Want de schaapsherder gaat ons wel redden.

Nou, denk dan deze week nog even aan dat bijbelverhaal. Van Jezus aan dat kruis. Ten tijde van het sterven van het ego, werd de hemel zwart en luidde de woorden: mijn god, mijn god, waarom hebt gij mij verlaten?

Want wanneer we iets anders willen, dan zullen we het zelf moeten doen.

Liefs, wijsheid en gezondheid gewenst.

Even wegdromen

zaterdag 4 april

Het is zaterdagmiddag. Je zit genoeglijk in een hoekje in de zon en voelt de zonnestalen op je gezicht. Buiten is het stil en langzaam dommel je weg.

Om wakker te worden in het warme zand, aan een prachtige turquoise zee. Het ruisen van de golven nodigt je uit om de branding in te gaan. Om je onder te dompelen in heerlijke blauwe golven.

Op veilige afstand, zie je iemand anders genieten van de zoute zee. En na een tijdje te hebben genoten van het warme water, laat je je op de golven meedrijven terug naar de kust.

Een heerlijke bruine ‘burger’ staart je aan

Je kijkt naar een grote rieten parasol, met daaronder een heerlijk restaurantje vol met precies die grote burgers en drankjes, die jij heerlijk vindt.

Behalve de ober, zijn de krukken leeg en schuif je aan om even heerlijk te genieten. Op de achtergrond hoor je de klanken van een klein live bandje.

Afgekoeld door de zee, geniet je van deze heerlijke snack en gaan je gedachten uit naar je ideale partner.

De ondergaande zon

Met een plezierig gevulde maag keer je terug naar het strand. Terwijl de zon langzaam in de zee verdwijnt, gaan je gedachten uit naar een romantische avond met je geliefde.

Samen genietend van een drankje op het balkon, verzonken in een goed gesprek verlies je jezelf in de ogen van die ander.

Genietend van het warme gevoel, droom je heerlijk weg in een zwoele avond.

Schat, kom je aan tafel?

Vanuit de verte dringen de geuren van eten tot je door. De stem van je partner wekt je zachtjes uit je droom op het balkon.

Heerlijk ontspannen geniet je van de smaakvolle maaltijd, om daarna samen de avond in te verdwijnen. De wereld is ver weg.

Lieve mensen geniet van elkaar, geniet van de zon, met wijsheid en gezondheid, waarna er maandag weer een nieuwe blog is.

Heers door te dienen, dien door te heersen.

04-04-2020

Vier april tweeduizend twintig, wat een bijzondere datum vandaag

In de grote Arcana van de (Crowley) tarot staat de 4 voor de Emperor; de Keizer die symbool staat voor macht en leiderschap.

De kaart van deze Keizer is prachtig vurig Oranje Goud van kleur. We zien een grote majestueuze man met kroon en mantel. De houding van zijn lichaam drukt het getal vier uit.  In zijn ene hand heeft hij een toorn die versiert is met de kop van een ram. De andere hand van de keizer, die in zijn schoot ligt, bevat een Aardbol, die symbool staat voor de vereniging van wijsheid en wereldse macht.

Aan de voeten van de Keizer licht een lam. Het lam verwijst naar deemoed een ander belang-rijk aspect van volwassen leiderschap; Leiderschap wat begaan is met anderen, wat oog heeft voor de belangen van het grote geheel en wat zich volkomen vrij voelt om persoonlijke belangen ondergeschikt te maken. De Keizer heeft dit vermogen in zichzelf ontwikkeld. Hij heerst door te dienen & dient door te heersen.

In de Osho zen Tarot vinden we bij de vier in de grote Arcana, de Rebel.
Hier treffen we eveneens een vurig uitziende kaart, met een grote man met kleurige mantel, die tot vleugels zijn verworden. In de hand heeft hij een toorn met brandend vuur, die symbool staat voor het licht van zijn eigen, met moeite verkregen waarheid.  Om zijn voeten ligt een ketting waarvan de schakels niet langer aaneen zijn geregen maar in losse stukken op de grond onder hem, uiteen zijn gevallen.

De machtige autoriteit op deze kaart is duidelijk meester over zijn eigen lot. Hij daagt ons uit om de moed te vatten om verantwoording te nemen voor wie we zijn en naar onze eigen waarheid te leven.

Ik citeer een paar stukjes: “Of hij nu rijk is of arm, de rebel is eigenlijk een keizer (ahaaa ;)), want hij heeft de ketens van de repressieve conditionering en het maatschappelijke oordeel verbroken”

‘Zijn hele levenswijze is rebels, niet omdat hij tégen  iets of iemand vecht, maar omdat hij zijn ware aard heeft ontdekt en vast besloten is daarnaar te leven.”

Terug bij de afbeelding zien we aan zijn zijde een enorme adelaar. Als boodschapper tussen hemel en Aarde verwijst de adelaar, naar het kunnen kijken vanuit een ruimer perspectief.

Terug naar de dag, die de dag van vandaag markeert, 04-04-2020.
Leiderschap in een tijd waarin de wereld wordt getart door een virus. een virus wat de wereld ín de greep lijkt te hebben…

Vandaag ook een dag, waarop de harten van mensen wereld wijdt, massaal ‘in de energie’ bij elkaar komen. Met de intentie te mediteren & vanuit al die menselijke harten liefdevolle energie over de aarde te laten stromen.

Vermeend wordt dat een hemelse sterrenpoort zich ook precies vandaag op de dag van de Keizer gaat openen.

De mensheid beweegt in tijden van grote veranderingen op Aarde.

Rejoy, love and dans minstens 3x in de rondte

Celeste Banning

WO3 is geen vakantie

vrijdag 3 april: leeswijzer – pas op, vandaag best confronterend

Er zit een zonnig warm weekend aan te komen. Naar het strand of naar het bos mogen we niet. Naar het buitenland kunnen we niet. Dus wat wordt het?

Blijven we netjes binnen en maken we ons kleine ommetje? Of dan misschien toch even de stad in wandelen? De burgemeesters houden hun hart vast. Staan de handhavers al paraat om de menigte uit elkaar te houden?

Het is een lastig dilemma, want als het misgaat zitten we maandag zomaar in een lock-down. Niet omdat de situatie dan ineens wezenlijk veranderd is, maar omdat het emotioneel een dunne lijn is, waarover we bewegen.

Zou het vergelijkbaar zijn met de mei dagen van 1940?

Jammer genoeg kan ik het mijn ouders niet meer vragen. (Al ben ik blij voor ze, dit niet meer mee te hoeven maken.) Maar ik zou het me een beetje kunnen voorstellen.

Voor een groot deel van de Nederlanders was het front ver weg. Misschien was het front groter, maar er waren minder media die er bovenop zaten. Waardoor het net als nu, toch voor heel veel mensen waarschijnlijk een ver van hun bed show was.

Binnenblijven en niet weten wat er komen gaat. Misschien wel een beetje datzelfde unheimische gevoel, van er hangt iets dreigends in de lucht. Maar misschien valt het ook allemaal wel mee.

WOII werd wreder, naarmate het langer duurde.

Ook het corona virus lijkt zich in eerste instantie te richten op een smalle doelgroep, namelijk de kwetsbare oudere. Maar tegelijkertijd is het bezig, om de hele wereld aan zich te onderwerpen.

Sommige Duitse deelstaten overwegen het uitgeven van immuuncertificaten, om weer aan het werk te mogen. Het is misschien wat schokkend, maar als dat hier zou gebeuren, dan speld ik een Corona ster op mijn jas.

75 jaar na de vorige WO bewegen er patronen, die best vergelijkbaar zijn met een pijnlijk verleden. In de paniek en onmacht, kunnen we, alles wat we jaarlijks op 4 en 5 mei zo nadrukkelijk roepen, snel vergeten zijn.

Ja, natuurlijk zijn er ook dingen anders

Maar wees alert. Het menselijk systeem is in 75 jaar wel geëvolueerd, maar dezelfde mechanismen als toen, zijn nog steeds in ons werkzaam.

Daarom is het juist nu, belangrijk om je eigen gedrag goed te observeren. Wanneer je komende dagen gefrustreerd raakt over het weer, het beleid of jezelf. Zet er dan bewustzijn in.

Hoe? Daar heb ik al eerder over geschreven. Volg deze link.

Denk aan het “emotie noodpakket”, zodat we maandag niet in de ‘spertijd’ van WOIII terecht komen. Want, al loopt nu ongeveer 3/4 van de wandelaars buiten te bellen, dat is nog altijd beter, dan in je zolderkamer.

liefs, gezondheid en wijsheid.

De vernieuwing

donderdag 2 april

Vandaag stond in Utrecht een groot bord: alleen samen kunnen we corona controleren. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het zinvol?

Het beheersen van het virus lijkt dan het doel te zijn. Tegelijkertijd meldt het nieuws dat onderzoekers schatten dat er 25% stille dragers zijn, die nergens last van hebben.

In China lijkt een nieuwe lockdown in een andere provincie nodig, omdat het zich toch verplaatst. Kijkend naar de gebeurtenissen, dan lijkt het controleren van dit virus een onrealistisch doel.

Een onlogische manier van denken

Wat met het bord waarschijnlijk bedoeld wordt, is dat we gezond zijn op een wijze als voor de crises. Dat de zorg weer op een normaal niveau functioneert en de economie weer op gang is gekomen.

Dan is het niet logisch om je aandacht te richten op een onhaalbaar doel, als het beheersen van het virus. Het klinkt misschien goed, maar als je er logisch over nadenkt is het onzin.

Dat wat je aandacht geeft, dat groeit

Een misschien wat uitgekauwde kreet, maar wel relevant hier. Als je doel controleren is, dan gaat daar ook alle aandacht zitten. Je hebt regels nodig, boetes, handhavers, regel overtreders en ga zo maar door: De controle groeit.

Waar de aandacht harder nodig lijkt te zijn is dat we gezond zijn. Ik ben gezond is een veel krachtigere intentie. Dan ga je daar je aandacht op richten. Dus ik geef aandacht aan mijn geest en lichaam. Ik ga zorgvuldiger met mezelf en met anderen om.

‘Wij staan voor gezondheid’ zou op het bord in Utrecht een heel andere uitwerking hebben. Daar zou de zorg vast blij van worden. Trek dat door naar de wereldwijde nieuwsverslaggeving en een heel andere toon zou ontstaan.

Als we zo graag denken, laten we het dan logisch doen

In onze, op het oog zo verstandige wereld, wordt het dus tijd om ons verstand logisch te gaan gebruiken.

bijvoorbeeld: Mannen die in het kamer-debat eisen dat we gegarandeerd 3000 ic bedden moeten hebben, vragen om hun verstand logisch in te zetten. Misschien een nieuwe rol voor de voorzitster?

En wie vandaag de gestoorde president van Honduras hoorde zeggen dat ze overtreders van de lockdown moeten doodschieten, zou zich af kunnen vragen, wat de reden is dat sommige leiders, zich in deze tijd, zo vreemd gedragen.

We zijn toe aan vernieuwing

Kijkende naar de ontwikkelingen rondom deze crises, dan lijkt het er nog veel op dat we in dezelfde rondjes, als voor de crises aan het draaien zijn.

Logisch zul je zeggen, want als er niets is veranderd, dan kun je ook geen ander resultaat verwachten. Precies!

Het wordt tijd voor een nieuwe koers. In plaats van bezig te zijn met wat we niet willen, onze aandacht richten op wat we wel willen.

Tijd voor een nieuwe maatschappelijke wind

Gaan we daar komen met de huidige leiders? Nee, dan zullen ze eerst wat aan de ontwikkeling van hun bewustzijn moeten doen. Anders blijft het een herhaling van zetten. Bovendien hebben ze nu iets anders aan hun hoofd.

Het is een uitnodiging aan ons thuis zittende mensen, om nieuwe ideeën over maatschappelijk leiderschap naar voren te brengen. Zodat we na deze crises, als mensen een volgende stap kunnen zetten.

Misschien in een nieuwe politieke partij, in je werk of waar dan ook in je omgeving. Zodat er meer ruimte kan komen voor gevoel en logisch denken, in samenwerking met elkaar.

Laten we de crises gebruiken als punt van transformatie.

Gezondheid, wijsheid en liefde gewenst.

Leven in een spookstad

woensdag 1 april

Voorzichtig hebben we de Werfeling weer geopend van 13.00 – 16.00. Want zolang het bedenken van regels sneller gaat, dan het uitvoeren ervan, geeft ieder verkocht artikel, de kwetsbare ondernemer een klein beetje lucht.

De reis van huis naar hartje Utrecht, doen we te voet. Dat geeft een wonderbaarlijke ervaring van de stad.

hoe dieper in het centrum, hoe stiller het wordt

Zodra je de deur naar buiten verlaat, valt het op dat er in de woonwijk meer mensen buiten zijn. Boodschappers, ouders met kinderen, uitlaters en bouwers.

Eenmaal de woonwijk verlaten, wordt het snel stiller op straat. De bouwers vallen meer op en de hardlopers komen erbij. Bouwers lijken zich in een werkelijkheid zonder corona te bevinden.

En behoudens de marathon van Utrecht, ben ik nog nooit zoveel hardlopers tegengekomen als er nu op straat zijn. Heel Holland rent?

de wielers

Bewegen de hardlopers met een uiterste voorzichtigheid om je heen, de fietsers leven nog weer in een andere realiteit. Helm op, neus op het stuur en rijden alsof je leven ervan af hangt. De sport moet door.

Naarmate de wandeltocht het centrum nadert, begint ook het fietsverkeer te krimpen. Auto’s waren er toch al niet veel en de bussen beginnen het stadsbeeld te bepalen.

Bij het naderen van een bus 28 staat op de display: sorry, bus is vol. Even een kleine grijns, een chauffeur met gevoel voor humor. Maar, dat blijkt anders te liggen. Er zitten zo’n tien mensen en iemand met een rood hesje in de bus. Vol is vol.

Het grote kruispunt bij Tivoli is bijna leeg

Een enkele auto, een paar fietsers, verkeersregelaars en bouwers bepalen het stadsbeeld. Woensdag middag één uur en de stad is vrijwel leeg. Het klinkt nog stiller dan op zondagochtend.

Het roept de beelden van Zombie films in me op, waarbij uit een onverwachte hoek in een verlaten stad ineens een halfvergane figuur tevoorschijn komt. Toch niet, het zijn de bekende Utrechtse bedelaars, die weer zijn teruggekeerd.

De Oudegracht

Het leven keert weer een beetje terug. Broodje Mario en de bloemenkraam trekken wat publiek. Er zijn wat meer mensen die een ommetje maken, de Hema is open en nog wel wat meer winkels.

Aan de overkant van de gracht zitten een paar jongeren, netjes op afstand te genieten van het zonnetje. En zo breng ik een paar uur alleen door in de Werfeling. Na wat vioolspel sluit ik de deur en ga ik weer op de terugreis.

gezondheid, wijsheid en liefde gewenst

Ontspannen schuldgevoel?

dinsdag 31 maart

Wie zich een dagje onthoudt van de mobiel, televisie en supermarkt kan belanden in een aangename staat van ontspanning. Er is minder lawaai buiten, het ruikt frisser en er is tijd voor andere dingen.

Een ijzingwekkend verschil met de indringende beelden van overbelaste ziekenhuizen, krampachtige persconferenties, corona praatprogramma’s en getallen producerende presidenten.

Rustig op staan, tijd voor de kinderen en een kopje koffie op het balkon in de zon. Ruimte om na te denken over de dingen die je doet, creatieve ideeën beginnen in je te borrelen.

Het loket

Totdat je in deze tamelijk ontspannen staat van zijn, achter je computer kruipt om gebruik te kunnen maken van de regelingen voor afstervende ondernemers.

Voor je het weet ben je verdwaald in de wereld van SBI codes, uittreksels van de Kamer van Koophandel, waar je al jaren niet meer naar hebt omgekeken. Overbelaste websites en binnen no time staan je haren recht overeind.

Terug naar de rust. Je besluit om Keessie nog maar een keer extra uit te laten en even een frisse neus te halen. Gelukkig geen onzinnige gesprekjes, want de andere hondeneigenaren, blijven op ruime afstand uit je buurt.

Fris en fruitig keer je terug, achteloos werp je een blik op je mobiel en: Aaahhhh, het hele circus begint opnieuw.

Een vreemde paradox

Veel mensen lijken deze dagen te leven in een dubbele werkelijkheid. Enerzijds zit je midden in de WOIII, maar doe je de voordeur dicht, dan is het rustiger dan ooit.

Stel dat er geen corona crises was en toch zou je dit leefpatroon erop na houden, hoe zou dat zijn? Minder op je werk, minder in de auto of in de trein. Meer lopen, meer sporten, meer tijd voor elkaar.

Misschien gaat het pijn doen in je portemonnee. Maar veel mensen werken voor bedrijven en instanties, waar zowel de werkzaamheden als de salarissen nu ook gewoon doorgaan.

Het ontspannen schuldgevoel

De situatie brengt ons bij een nieuwe ervaring: het ontspannen schuldgevoel.

Enerzijds ervaren we ontspanning. Op zich voor heel veel mensen al iets vreemds, wat toebehoorde aan vage herinneringen uit de vroege jeugd.

Anderzijds voelen we ons schuldig. Want je mag niet blij zijn als anderen lijden. Bovendien kun je niet voor je eigen inkomen zorgen.

Voor liefhebbers van polariteiten een mooie tijd, maar voor veel mensen niet heel gemakkelijk.

Erkenning helpt

Geef het dan in elk geval erkenning, zodat het zich niet in je vast gaat zetten. We moeten nog een tijdje volhouden, zo lijkt het.

Veel liefde, gezondheid en wijsheid toegewenst.

De vraag die niemand stelt

maandag 30 maart

O, gewoon een super agressief en extreem besmettelijk virus, afkomstig van een beestje op een of andere markt in Wuhan. Logisch toch, dat kan iedereen gebeuren. Niet iets om je mee bezig te houden.

Doen we anders ook niet, behalve dat we zelfs het serienummer van de Buk raket hebben achterhaald, van de MH-17 ramp.

De Chinese hoefijzervleermuis natuurlijk

”Waarschijnlijk is het afkomstig van de Chinese hoefijzervleermuis. Niet dat we het virus daar al op hebben aangetroffen”, schrijft een ‘special professor emerging en zoonotic viruses’ op zijn website. toepasselijke naam:hoefijzer

Dat al in 1981 de auteur Dean Koontz schrijft over een pandemie door een virus afkomstig uit een militair lab in Wuhan, heb ik nog niet in het journaal langs zien komen. Überhaupt lijkt niemand zich meer, met de vraag waar het vandaan komt, bezig te houden.

Met alle geheime diensten van de wereld, is het toch onwaarschijnlijk dat het precieze antwoord niet al bekend is. En was het al die ene Chinese hoefijzervleermuis, (die met dat kromme pootje) dan hadden we ongetwijfeld beelden gezien van een ontbladerd leefgebied van dit beestje. Maar zelfs die show kregen we niet te zien.

Als de meest voor de hand liggende vraag niet wordt gesteld, wees dan alert.

Waarschijnlijk is dan het antwoord al lang bekend, maar is het niet de bedoeling dat het grote publiek dat nu te weten krijgt.

Ondertussen gonst de wereld van de complotten. Op dit moment lijken er drie gangbare theorieën: een bio-wapen, een 5G complot en een complot bedoeld, om mensen wereldwijd te vaccineren en chippen.

In dit soort situaties kun je als mens beter je eigen waarheid vormen. Ik heb mijn waarheid, in een van mijn eerste blogs uitgeschreven.

Maar blijf wel alert. Het aanvankelijke nine-eleven complot, lijkt inmiddels door de meeste mensen als waarheid te zijn geaccepteerd. Dat konden we ons eerst ook niet voorstellen.

Er gebeuren vreemde dingen. In het journaal zien we dat er 100 militairen worden ingezet om ziekenhuizen te ondersteunen. ” Wow, dat is wat” zo wordt het door de NOS gebracht.

Maar Nederland heeft minimaal vier hospitaal compagnieën van 100-150 man ieder. Zitten die dan nog te klaverjassen?
(overigens met alle respect voor hen, als oud GNK soldaat I)

Kijk als je niks te doen hebt, eens naar de Netflix-Vietnam documentaire. Dat is een mooi voorbeeld van hoe regeringen, op op grote schaal de bevolking een andere waarheid voorschotelen. Alternative facts?

Moet ik me dan zorgen maken?

Ja, wie zich in deze tijd geen zorgen maakt, kan zich beter afvragen waar hij/zij met zijn aandacht zit. Want wanneer de mensheid op wereldwijde schaal door een catastrofe wordt getroffen, is dat iets om je zorgen over te maken.

Hoe zit het dan met vaccinaties om je gedrag te manipuleren of om je te chippen? De ziel is meester over het lichaam. Al injecteren ze je met nieuwe hersenen, dan nog blijf jij de baas, mits je er bewust in aanwezig bent.

Hoe kan ik met dit soort berichten omgaan?

Misschien wel de belangrijkste raadgever in deze, is je eigen gevoel.
Overgave aan dat je het niet weet, geeft rust.
Versterk je energie en lichaam, zo goed als mogelijk. Mediteer en beweeg.

en onthoud dat onvoorwaardelijke liefde jouwe grootste kracht in het universum is.

liefs, wijsheid en gezondheid gewenst

Geld of gezondheid?

vrijdag 27 maart

In mijn allereerste lezing over de crises, inmiddels twee weken geleden, werd al duidelijk dat het over de thema’s gezondheid en geld ging.
Maar nu we een aantal weken verder zijn, krijgt de betekenis daarvan meer inhoud.

Kiezen we voor de gezondheidsroute, door zoveel mogelijk af te remmen. Of kiezen we voor het reanimeren van de economie. Een vraag die het gevolg is, van de keuzes uit de afgelopen decennia.

Het front is nu de IC

Waar het front is, vind je ook de soldaten. Onze private en militaire geneeskundige troepen.

De normale karakteristiek van een oorlog hebben we deze week gezien. Eerst een algehele mobilisatie van het zorgpersoneel. Vervolgens worden de reservisten opgeroepen. En uiteindelijk wordt iedereen, die ook maar iets kan doen, ingezet.

Maar hoe wrang is het, wanneer je wel de beschikking hebt over vijf vliegdekschepen, terwijl je maar één hospitaal schip in New York kunt afmeren. Ook de F16’s kunnen weinig betekenen, op het ziekenhuis parkeerterrein.

We hebben de verkeerde soldaten opgeleid

Jarenlang hebben we onszelf wijs gemaakt, dat het belangrijk is om te investeren in een snelle interventie macht. Jammer genoeg vonden we de strijd om macht, olie en geld belangrijker, dan de strijd om onze gezondheid.

Misschien wordt het tijd om in te zien, dat we beter kunnen investeren in ons lichaam dan in ons ego. Dan had ons leger er nu héél anders uitgezien.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

De Romeinen hadden het al meer dan 2000 jaar geleden helder voor ogen. Een evenwichtige balans tussen je lichaam en je geest is belangrijk.

Want door met een gezond lichaam, energie te steken in je werkzaamheden, kun je een inkomen verdienen. Geld is dus eigenlijk jòùw energie, met een prijskaartje eraan.

Nog anders gezegd: geld is energie, in een verpakking. Of nog anders gezegd. Geld is gebonden energie.

Ongebonden of ook wel vrije energie, is dus geen geld. Logisch, want voor vrije tijd, word je ook niet betaald.

Wat gebeurt er dan als een bank geld drukt?

Dan is die bank eigenlijk bezig met vrije energie om te zetten, in gebonden energie. Die gebonden energie lenen ze uit aan jou. In ruil daarvoor moet je over een lange periode vrije energie/ vrije tijd omzetten in gebonden energie.

Oké, zul je wellicht denken, maar wat heeft dit allemaal met de crises te maken?

We hebben meer energie vastgezet, dan goed voor ons is

Al vele decennia lang zijn we veel meer geld aan het creëren, dan we als mensheid in een leven kunnen werken. De economie is tot een soort enorme geest met een veel te klein lichaam, geworden.

Het geld dat we verdienen steken we vervolgens ook niet in de gezondheid van ons lichaam, maar in het nog verder opblazen van ons ego.

Vergeet niet dat dezelfde zorgmedewerkers in december nog massaal stonden te demonstreren in Den Haag. Misschien hadden ze een punt.

Nu zitten we met de gebakken peren

Toen ging het mis. Eerst hebben we het lichaam van onze planeet uitgeput. Waarna we ons rot schrokken van de Australische bosbranden en overige gevolgen van de klimaatverandering.

Nu wordt ook nog eens ons eigen lichaam bedreigd met ziekte. Het hele waterhoofd van de economie dreigt het lichaam, wat het moet dragen te verpletteren.

De mensheid verkeert in een burnout.

Wat is dan nu de beste keuze?

Wanneer je fysieke lichaam wordt verpletterd, door het waterhoofd van de economie, dan moet je in elk geval niet dat waterhoofd nog groter maken.

Neen, je moet zorgen dat het waterhoofd gaat krimpen. Dat kan op twee manieren. Of je laat in een grote klap de wereld-economie ineen storten. De grootste angst van de wereldleiders.

Óf je gaat de gebonden energie, die het waterhoofd veroorzaakt, weer vrij maken.

Hoe? Door al die enorme geldreserves te verkleinen. Bijvoorbeeld door de winstreserves van Shell te gebruiken om staatsleningen af te lossen. Zodat de overheid, aan de kleine ondernemer meer geld kan schenken i.p.v. lenen.

Óf de winstreserves van AH en Jumbo gebruiken, om gratis boodschappen te verstreken aan al die mensen, die nu in de problemen aan het komen zijn.

Óf de opgebouwde vermogens van ziektekosten verzekeraars gebruiken om iedereen tijdens de crises vrij te stellen van premie betaling.

Óf misschien kunnen al die kwetsbare ouderen, hun erfenissen investeren in de mensheid.

Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Van achteren kijk je een koe in haar kont

Het heeft geen nut om te jammeren over de vreemde keuzes van het verleden. Misschien was het wel precies nodig, om als mensheid op dit punt uit te komen.

Maar één ding is duidelijk, hoe groter we het economische waterhoofd maken, des te meer gaat ons lichaam pijn doen. Dan zal het vast niet het laatste en ook niet het zwaarste virus zijn, dat de mensheid treft.

Dus laten we kiezen voor ons lichaam

Liefst op een zo liefdevol mogelijke manier.

En nu staat het weekend voor de deur. Dus tijd om voor het lichaam te zorgen. Maandag is er weer een blog.

En in de tussentijd wensen we je gezondheid, liefde en wijsheid.

Recessie of processie?

donderdag 26 maart

De eerste voorspellingen over de economische impact van de crises, beginnen zich als een soort verkiezingsuitslagen aan te dienen. Waarbij de eerste inzet een economische krimp van 7,7 procent lijkt te zijn.

Maar hoe kun je nu al een inschatting maken van het effect? De hele wereld economie is tot stilstand aan het komen. Dan lijkt zo een percentage van 7,7 wel wat netjes.

Misschien krijgen we wel een economische krimp van 200 procent. Maar wie durft dat te zeggen? Door miljarden in een economie te ‘blazen’, wordt het wel wat lastig om in te zien wat nu echt is.

Wat het extra troebel maakt, is dat hoe groter de recessie, hoe scherper de discussie gezondheid versus economie wordt.

Recessie

De letters re betekenen opnieuw en de letters cessie, staan voor ‘overdracht van schuldvordering’. Een woord dat een toon zet, dat we opnieuw in de schuldproblemen komen.

Niet zo vreemd, wanneer we het gat dat nu ontstaat, oplossen door te lenen. Lenen van de Europese bank, lenen van de overheid, lenen van de bank, lenen van de leverancier.

Het woord recessie impliceert ook, dat er na de recessie weer een periode komt, waarin dingen terug kunnen keren bij het oude. Maar is dat eigenlijk wel logisch om te verwachten?

Processie

De taaltechnische tegenhanger van een recessie, zou zijn een processie.

Grappig genoeg is dat een woord uit de Katholieke traditie. Waarin gelovigen in het openbaar hun geloof betuigen. Meestal in een lange optocht, waarbij een heilige in de vorm van een beeld vooruit wordt gedragen.

Nu weet ik niet of je iets hebt meegekregen van Paus Franciscus in de afgelopen dagen, maar hij liep alleen door de verlaten straten van het Vaticaan. Ook het wereldwijde gebed gisteren, kenmerkte zich door eenvoud. Nooit eerder heb ik een Paus zoiets zien doen.

Tegelijkertijd beschikt de Katholieke kerk wereldwijd over enorme vermogens. Samen met de hele wereld, zien ook zij hun vermogens verdampen.

Recessie of Processie?

Misschien staat de Paus voor hetzelfde dilemma. Moeten we ons eeuwenoude denken van recessie en processie, niet eens achter ons laten.

Wellicht is het beter om te kiezen voor meer rust en eenvoud. Hoe zou het zijn als de Paus het vermogen van de kerk, gebruikte om alle schulden van zijn volk af te lossen?

Waarschijnlijk zou er een schokgolf door de hele kerk trekken. Ineens is al het geld op. Bisschoppen, kardinalen, pastoors, helpers, allemaal zouden ze terug zijn bij af.

Gewoon een gebaar vanuit onvoorwaardelijke liefde. Een symbool van transformatie. Het zou de Paus tot een heilige held van de mensheid maken.
Waarmee hij de toon zou zetten, voor al die te rijke leiders op deze planeet.

Want deze crises zou wel eens anders kunnen uitpakken, dan menigeen denkt.

Vanavond mediteer ik voor de Paus.
Liefs, wijsheid en gezondheid gewenst, voor iedereen.

De Flipperkast

woensdag 25 maart

De flipperkast is een mooie metafoor voor de dag van vandaag. De bal rolt even vrij en kan elk moment weer een object raken. Dat geeft de vele thuiszitters, even een moment om op adem te komen.

De zon schijnt, dingen krijgen weer een soort van structuur. De vakjes in de supermarkt zijn afgetekend en netjes gaan we één voor één naar binnen.

De bumpers

In de flipperkast zijn dat de obstakels waar de flipperbal tegenaan schiet, vervolgens wild beginnen te flikkeren en de bal weer in een onverwachte richting weg schieten.

De crises heeft een aantal grote bumpers. De RIVM cijferbumper, waar vandaag een wat voorzichtig optimistische beweging zat.

Dan is er de Den Haag crisisbumper, die met persconferenties veel tumult kan veroorzaken. Vandaag even wat rustiger.

Niet te vergeten de publieke opinie bumper, die via de sociale media, flink veel lawaai kan maken. Maar bij gebrek aan prikkels snel stiller wordt.

We hebben op het speelveld de Donald Bumper, die dicht bij de Tilt knop zit.

O ja, aan de zijkant op het speelveld staat de Europese bumper, maar die lijkt niet helemaal goed te werken.

Tot de kogel weer iets raakt

En dan barst het spel weer los, waarbij de bal van de ene bumper tegen de andere vliegt. Alles wild begint te knipperen en flikkeren, en de hamster-bonus weer in het spel tevoorschijn springt.

De tweede bal

Waar in dit hele spel geen rekening mee wordt gehouden is de tweede bal. Nergens krijgt hij aandacht en toch maakt hij misschien wel een groot verschil.

Want zonder veel te praten, zitten er door heel Nederland elke dag weer vele tienduizenden mensen stil op hun kussen, te mediteren, te bidden, te healen, te duimen, positieve intenties neer te zetten en nog veel meer, om de energie te verzachten.

De onzichtbare bal, die als tegenhanger van de zichtbare bal, het spel relatief luchtig weet te houden. Laten we ook die mensen de erkenning geven die ze verdienen.

Het is misschien wel een belangrijke factor, waar het gaat om de eigenzinnige rol, die Nederland in dit wereldspel heeft.

Welke bal speel jij? Of misschien wel allebei.

Wijsheid, liefde en gezondheid gewenst en een relatief rustige avond.

Paternalistisch Leiderschap

dinsdag 24 maart

Tijdens de persconferentie van gisteravond, zagen we een dramatisch staaltje van paternalistisch leiderschap. De toon werd al gezet door de minister president. Waarna zijn collega’s Grapperhaus en de Jonghe daar nog eens flink overheen gingen.

Paternalistisch leiderschap is zoiets als, de ‘Pastoor die zijn parochianen vertelt, hoe zij zich horen te gedragen’. Het stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

belerend

De toon is belerend, vanuit een perspectief dat de toehoorder niet capabel is om zelf na te denken. Zo werd eindeloos herhaald hoe ‘zondig’ het was, dat mensen niet de 1.50 in acht namen. En hoe belangrijk het is, dat wel te doen.

Je moet jezelf al behoorlijk kwijt zijn, wil je dat nu nog niet doorhebben. Dus wanneer mensen dan toch iets anders doen dan je verwacht, zou er dan misschien iets anders aan de hand kunnen zijn?

Hier wordt het verschil tussen de leider en de manager zichtbaar. De leider is bezig met zijn mensen en de manager is bezig met zijn regels.

bestraffend

Een tweede adagium van deze vorm van leiderschap luidt: Wie ‘zondig is moet boeten’. Een regen van bedreigende boetes werd over de Nederlanders uitgestrooid. Duidelijk werd gemaakt, dat overheden flink zullen straffen met hoge boetes.

Dus terwijl we massaal bezig zijn onze economie te vernietigen, de getroffenen vervolgens proberen te redden, moeten boetes het antwoord zijn op het vraagstuk hoe de mensen juist aan te sturen?

Op de koers die we nu varen, heeft straks wellicht niemand nog geld, om ook maar een boete te betalen.

bewakend

Een oorlog wordt gevoerd door soldaten. We komen ze in deze crises op twee plaatsen tegen. De eerste groep zijn de helden, die werkzaam zijn in de gezondheidszorg.

Hoe belangrijk ook, het werk dat hier gebeurd, op een gegeven moment verliest het onbegrensd bejubelen van je soldaten aan geloofwaardigheid. Een leider die dat niet in de gaten heeft, begint zijn eigen troepen te ondermijnen. Zouden medailles in de zorg net zo werken als in het leger?

Het tweede front heeft zich nog niet geopend, maar daar lijken we gevaarlijk hard op af te koersen. Nog even en het straatbeeld wordt bepaald door handhavers, bewakers, agenten en waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd, ook het leger.

Paternalistisch leiderschap kan alleen bestaan bij gratie van onderdrukkers. In deze tijd met een vriendelijk woord ‘handhavers’ genoemd.

Donald Trump

De leiderschapsstijl van Donald Trump, is meer van de tweede helft van de vorige eeuw. Het staat bol van alle kanten uit schietende emoties. Maar meer dan de Nederlandse manager, kijkt hij wel meer vooruit.

Dat bracht hem bij de vraag, of ‘het middel niet erger dan de kwaal is’. Deze vraag past niet in het ‘paternalistisch leiderschap’. Het heilige woord van de ‘bodycount’ is absoluut en daar kun je niet op terugkomen. Dat is heiligschennis.

Toch heeft hij misschien wel een punt. Straks hebben we de kwetsbare ouderen gered en de mensheid om zeep geholpen.

De mensheid is toe aan iets nieuws

Hoe moeilijk de crisis voor iedereen ook is, hij demonstreert misschien wel het grootste probleem van deze tijd.

De mensheid is geïndividualiseerd. Dat betekent dat ieder mens zijn eigen keuzes maakt. Iedereen is met elkaar verbonden, informatie gaat supersnel rond. Mensen laten zich niet meer de les voorschrijven, op een manier die stamt uit de tijd van onze ‘kwetsbare ouderen’.

Wanneer je dat als leider begrijpt, dan kun je van die kracht gebruik maken. Oplossingen komen dan sneller voorhanden, de atmosfeer verandert van depressief in bemoedigend. Mensen zetten de schouders onder het probleem en hebben geen tijd om naar het strand te gaan.

In plaats van onze jeugd te bekritiseren, omdat ze het spel niet willen meespelen, kun je beter van ze leren. Ze laten het zittend leiderschap iets zien, wat ze liever niet zien.

Een doorbraak

Hopelijk brengt deze crises een doorbraak, in het leiderschap van de wereld. Dat is best belangrijk, omdat er veel grote problemen voor ons liggen.

Als dit virus al een probleem is, hoe dan om te gaan met een virus dat een ‘killratio’ van misschien wel 50% heeft. De rest van ons leven op het balkon?

Het lijkt erop dat het tijdperk van leiderschap vanuit het hart aanklopt. Waarin verstand en gevoel op harmonieuze wijze, samengaan.
Maar daarvoor zullen we wellicht nog wat dieper moeten gaan.
Hopelijk niet al te diep.

Liefs, sterkte en gezondheid gewenst.

Overgave geeft rust

maandag 23 maart

De ene helft van de mensen lijkt nu de andere helft te willen overtuigen, dat het anders moet. Wel naar het bos of niet naar het bos. Wel een lockdown of geen lockdown.

De curve vlakt af of het ergste moet nog komen? De crises lijkt een appèl te doen op de ‘moraal ridder’ die in ieder van ons kan schuilen.
Maar wees eerlijk:

Staan China en Italië bekend als land van betrouwbare cijfers?

Ons denken zoekt naar een houvast en dan grijpen we naar cijfers. Terwijl we dat anders eigenlijk ook niet doen. Kijk maar naar de financiële markten. Die draaien voornamelijk op emotie reproducerende algoritmes.

Kijk naar hoe regeringen in het verleden hun besluiten namen. De Golfoorlog werd gevoerd om nep-aantallen van nucleaire en chemische wapens, in de magazijnen van de Irakezen. En zo gaat het, al zo lang als ik leef.

Maar ook dichter bij huis werkt het anders. Want succesvolle ondernemers sturen hun bedrijven niet op cijfers. Jaarcijfers worden meer gemaakt voor de bank en belasting achteraf.

Financieel directeuren hopen dat directies, op hun cijfers de koers uitzetten. Maar ook dat gebeurt in werkelijkheid anders.

Moeten we dan onze laatste houvast loslaten?

Wie in staat is om zich over te geven aan het moment, is in staat tot betere beslissingen, dan wie vasthoudt aan ‘vermeend betrouwbare cijfers’.
Angst was altijd al een slechte raadgever.

Dan ontstaat er ruimte voor overgave. Durven toegeven dat je het niet weet, is de eerste stap van ontwikkeling. Weet jij hoe lang de crises gaat duren?

Wanneer je jezelf durft over te geven aan onwetendheid, dan ontstaat er ruimte om te luisteren. Hoe zou het zijn, als er mensen zijn die wel weten hoe lang de crises gaat duren?

Wie zich niet durft over te geven, zou hun boodschap niet eens horen. Toch zijn ze er. Hoe vreemd het misschien ook in je oren klinkt, er zijn zielen die zich in tijd voorwaarts en zielen die zich in tijd achterwaarts bewegen.

Maar stel dat je zou weten wanneer je dood gaat.

Stel dat iedereen op deze planeet zou weten wanneer hij of zij dood gaat. Dan zou deze hele crisis, direct zijn betekenis verliezen. Wie gaat die gaat en kan zich de rit naar het ic besparen. En al die anderen kunnen naar het strand.

Dus we hebben onzekerheid nodig, om onszelf te ontwikkelen.
Het is de onzekerheid die ons doet overgeven aan nieuwe ervaringen.

We leven in een op onzekerheid gebouwde werkelijkheid.

Misschien vind je het eng om dat onder ogen te zien. Kijkend naar de mensheid in deze fase, lijkt het erop dat we dat inzicht nodig hebben, voor ons eigen voortbestaan.

Anders veranderen we in een beschaving van kunstmatige werkelijkheid.
En die lijkt geen bestaansrecht te hebben in dit universum.

Wijsheid, kracht en liefde gewenst, in the day to come

Oranje en vertrouwen

zaterdag 21 maart

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben gekeken naar de toespraak van onze Koning. Misschien is de waarde van zijn toespraak nog wel meer het vertrouwen dat hij mensen geeft, dan de inhoud van zijn boodschap.

Hoe belangrijk is het dat er iemand is, die zonder rechtstreeks verantwoordelijk te zijn voor het beleid, kan spreken voor het hele volk. Het schept ruimte voor de menselijkheid in ons.

menselijkheid als sleutel

In het hanteren van de crises, lijken beleidsmakers gemakkelijk de menselijkheid naar de achtergrond te schuiven. De ‘body count’ bepaalt de nieuwsberichten. Maatregelen om van alles te redden. Apparatuur die nodig is.

Op een waanzinnige schaal bouwt de mensheid nu emotionele spanningen op. Die lijken zich tot nu toe, te ontladen via grote events als het ‘balkon klappen’ en ‘you never walk alone’ zingen. Ook de sociale media vormen een enorme uitlaatklep van emoties.

Oranje is de kleur van emoties

Gisteravond was het onze Koning, die de menselijkheid de ruimte gaf. Of je er nu wel of niet achter staat, het maakt niet uit.

Een toespraak van de Koning biedt een enorme gelegenheid, tot emotionele ontlading. Respect voor de wijze waarop onze Koning daar invulling aan weet te geven.

Maar het zou niet fair zijn, om het hanteren van onze eigen emoties, bij anderen neer te leggen. Ieder mens heeft daar zelf iets in te doen.

Vanochtend las ik op het facebook bericht van een Nederlander in Benidorm. Daar lijkt een steeds harder regime van lockdown maatregelen te gelden. De emotionele lading van het bericht was enorm.

Gelukkig wordt de Nederlander in mindere mate geleid door emoties dan de Zuid Europeaan. Want anders hadden we hier nu misschien ook al wel, dezelfde situatie gehad. Maar we zijn er nog niet. Ons ‘dingetje’ is om emoties te onderdrukken.

Dus laten we als individu ook zelf zorgen, voor onze eigen emoties.

Hoe kun je omgaan met je eigen emoties

In de eerste plaats geeft een emotie aan, dat er iets over je grens gaat. Meestal leidt dat tot boosheid of verdriet. Je kunt het vergelijken met een stoplicht. Iets gaat over je grens, het licht springt op rood en je voelt de boosheid in je opkomen.

Zou je in de auto zitten, dan ga je niet onmiddellijk het stoplicht slopen. Je weet dat het te maken heeft met de onderliggende informatie, die zorgt dat het verkeer wordt geregeld.

Zo werkt het menselijk systeem ook. Dus als er boosheid in je opkomt is dat een teken. Niet om direct je buurman te lijf te gaan. Neen, er is informatie die om aandacht vraagt.

De kunst van het bewust omgaan met je emoties, is dat je met je gevoel of aandacht naar de emotie gaat. En vervolgens kijkt welke informatie hieronder zit. Je zult merken dat de boosheid of het verdriet minder worden. Er ontstaat weer ruimte om normaal te handelen.

Dit ga je nodig hebben

Dus stel je voor: ergens in een Nederlandse binnenstad zit je thuis en staat je auto noodgedwongen op een betaalde parkeerplaats. Je staat op je balkon en ziet hoe de camera auto van de gemeente langs komt, om je te flitsen.
Bij de vierde dag, dat hij weer langs komt, flip je en bestorm je de parkeerwachter.

Dat is niet liefdevol. Zeker geen manier, om bewust met je emoties om te gaan.

Wat je beter kunt doen is met je aandacht voelen waar je nu eigenlijk zo boos over bent. Is het onrecht, je angst voor de boete, je frustratie over het binnen zitten. Het kan van alles zijn.

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat het is. Het feit dat je er aandacht aan geeft, haalt de angel eruit. Je kunt weer ontspannen en je hartslag wordt weer normaal.

Ondertussen is de auto uit de straat verdwenen en zit jij nog veilig thuis.

Het noodpakket

Lukt dat alles niet, dan heb ik het volgende noodpakket

In gedachten zeg je de volgende vijf zinnen:
* Net als ik is deze persoon op zoek naar wat geluk in zijn of haar leven 
* Net als ik probeert deze persoon lijden in zijn/haar leven te vermijden
* Net als ik heeft deze persoon ervaring met verdriet, eenzaamheid en wanhoop
* Net als ik probeert deze persoon zijn/haar behoeften te vervullen 
* Net als ik leert deze persoon over het leven 

Het is een ‘paardenmiddel’. Hier moet je verder niet over praten of nadenken. Dit moet je gewoon doen.

Oefen ermee, tijd genoeg. Neem het serieus, want als het echt ruig wordt, zou het je leven kunnen redden.

Lachen is ook je emotie ontladen

Nu zijn er veel manieren om je emoties te ontladen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar lachen. Tranen van het lachen werken net zo goed als tranen van verdriet.

Dus mocht je de komende dagen het verlangen voelen om de spanning in jezelf te ontladen. Mijn favoriet is: Monty Python – Life of Brian.

Heb je suggesties, ze zijn allemaal welkom.

Liefs, wijsheid en gezondheid. Morgen geen blog.
Maandag zijn we er weer.

Individuen in verbinding

vrijdag 20 maart

‘You never walk alone’. In meer dan dertig landen was het vanochtend gelijktijdig te horen. Heerlijk.

Ik was het eerlijk gezegd vergeten, maar onderweg naar mijn fiets bemerkte ik, dat ik het in mezelf liep te zingen. Zo krachtig was de wereldwijde zang, dat het een half uur later, nog in de lucht nagalmde.

Zo simpel kan het zijn. Mensen die zich om een gemeenschappelijk belang met elkaar verbinden. Waarom dan die vreemde titel, zul je denken.

maar wees eerlijk, ‘never walk alone’?

Ik denk dat mensen van deze tijd het best benauwd zouden krijgen, van de gedachte nooit even alleen te kunnen gaan. Altijd mensen bij je? Sommigen op Linked-in bezwijken al, na een week binnen met het eigen gezin.

Wist je dat ‘you never walk alone’ al in 1963 is geschreven?

In die tijd zat de mensheid nog behoorlijk verstrikt in het groepsbewustzijn. Dat betekent dat de groep zorgde voor je veiligheid en bepaalde hoe te leven. We zaten nog vol in de verzuiling (Tros, KRO, de katholieken, de protestanten etc)

De pastoor bepaalde wat goed was voor de parochie. De directeur bepaalde wat goed was voor zijn medewerkers en de Quay (wie??, de minister president in 1963) bepaalde wat goed was voor de Nederlanders.

Nu, vijftig jaar later is de mens geïndividualiseerd. Mensen willen zelf kunnen bepalen wat goed voor ze is. En zeker, mensen die na die tijd zijn geboren.

Dat is ook niet zo vreemd, want aan die verzuiling zaten ook veel negatieve kanten. Denk bijvoorbeeld aan het misbruik in de kerk.

Het tijdperk van de denkende mens

Doordat de mens steeds meer voor zichzelf ging denken, konden we ontsnappen aan de oude machtsstructuren. We gingen door de emotie fase en werden intellectuele zelfstandige mensen. Ieder een computer, een eigen huis en auto.

Maar met het badwater dreigde ook het kind te verdwijnen. De wereld van het geloof paste niet lekker meer, in de wereld van individualisatie.
Dat maakte ons afstandelijker, harder en angstiger om de verworvenheden kwijt te raken.

Daar komt nu verandering in

Volgende generaties (vanaf circa jaren tachtig) hadden al snel door, dat je van die denkende mens ook niet heel gelukkig werd. Steeds harder werken voor meer winst, burn-out en stress die toenam)

De wereld van het gevoel begon zich aan te dienen. Op zoek naar nieuwe waarden gingen we door de Osho fase, de Competentie fase, de Mindfullness fase, de Yoga fase en nu de Aneeyuasca fase.

Nog nooit zijn zoveel individuen, tegelijkertijd op zoek geweest, naar de essentie van het leven.

You only walk alone

En toen was daar plotseling het corona virus. Dat als eerste toesloeg in China. Het land waar de instandhouding van groepsbewustzijn, misschien wel het meest van alle landen op aarde, kunstmatig in stand wordt gehouden.

Wat vervolgens oversloeg naar Italië, bakermat van de katholieke kerk. Neen, ik ben geen complotdenker maar wel verwonderd over hoe creaties kunnen verlopen.

En wat zagen we vanochtend gebeuren: hardlopers, die op 1.50m afstand van elkaar, met hun koptelefoon op, ‘you never walk alone’ liepen te zingen in het park.

Individueler kan haast niet en tegelijk ook verlangend naar verbinding.

Hier ligt de uitweg van de crises

Mensen in deze tijd verlangen naar vrijheid en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je hoeft mensen niet te vertellen om elkander lief te hebben, want kijk om je heen…

In Utrecht stond een groot reclamebord: We hebben een wonder nodig.
… je zit er middenin…

Waar gaat het dan mis? Ons bedrijfsleven is nog gebouwd op de ouderwetse piramide structuur, uit de tweede helft van de vorige eeuw. We doen wel stoer, maar kijk maar om je heen.

De overheid heeft het nog moeilijker. Ons hele maatschappelijke systeem is gebouwd op structuren uit de eerste helft van de vorige eeuw. Vervolgens is de gemiddelde leeftijd van een president in Europa bijna 60.

En hebben we ook nog te maken met een veroudering van de wereldbevolking. Die vervolgens het zwaarst getroffen lijkt te worden in deze crises.

Op dit moment, is de individuele mens al veel verder dan de structuren die hem vast houden. Je hoeft jonge mensen de hand niet meer vast te houden.

Geef jonge mensen ruimte voor iets nieuws.

Vanuit dit perspectief, zijn zowel Geert als Thierry gepasseerde stations. De mensheid keert niet terug naar het groepsbewustzijn. De meeste mensen hebben al lang ervaren dat kennis zonder gevoel, niet gelukkig maakt.

De mensheid lijkt een zetje in de rug te krijgen, omdat ze haar eigen ontwikkeling wat in de weg zit.

Don’t be afraid of the dark

Het overgrote deel van de wereldbevolking is opgegroeid met de gedachte dat er een groter iets is, dan wijzelf. De een noemt het God, de ander Allah een derde Boeddha. Maar wat maakt het uit.

Zelfs wie niet met een geloof is opgegroeid, heeft inmiddels wel weer ergens een gevoel of bewustzijn, dat er meer is dan alleen het stoffelijke leven.

Dus hoe eng is die dark nu eigenlijk. Misschien is het hier wel veel enger.

Leeswijzer: het navolgende stukje kan als schokkend worden ervaren

Als je dus in het leven worstelt met de prikkels, van al die miljoenen mensen om je heen. En de kans groot is, dat na de dood er weer anderen op je staan te wachten...

Dan is er dus eigenlijk maar één echt moment van rust. Op de overgang van leven naar dood: you always walk alone.

(soms helpt het om ook de dood iets luchtiger te benaderen)
Het is akelig voor de nabestaanden, het is klote voor je plannen, maar liefde heeft geen gezicht.

liefs en tot morgen

Kwijtschelden mag ook.

donderdag 19 maart

De Europese Centrale Bank injecteert 750 miljard euro in de economie. Bij een jaarloon van 50.000 is dat meer dan 16.000.000 manjaar werken. En dat is maar een van de emmertjes, die in het gat van de economie worden gestort.

Ooit zullen die manjaren moeten worden ingevuld. Daarmee kan het een last worden, waarmee we jonge generaties opzadelen. * Vergroten we op deze wijze niet de druk op onze eigen toekomst? Daar ligt het klimaatvraagstuk ook al te wachten.

De definitie van gekte is: hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten. Dat klinkt wat cru, maar wel iets om even bij stil te staan.

Als je wilt redden, is het nu toch de tijd om iets anders te doen.

Als kleine ondernemer is het fijn om te lezen dat er aan ons wordt gedacht. De maatregelen die de overheid aankondigt lijken in elk geval een korte termijn noodoplossing.

We krijgen uitstel van betaling voor belastingen, aflossing van leningen en kunnen extra uitkeringen aanvragen. We lezen vandaag dat de banken sterk genoeg zijn om dit te kunnen dragen.

Maar wacht even…. Uitstel is geen afstel. Hoe eenvoudig zou het zijn voor de overheid om te zeggen: de komende tijd schrappen we alle belastingen.

Hoe eenvoudig zou het zijn om met de banken af te spreken, dat we zes maanden lening krijgen kwijtgescholden. Want wie de korte termijn crises overleeft, kan straks alsnog jaren extra aflossen. En zo vrolijk bijdragen aan het rendement van de banken.

Hoe eenvoudig zou het zijn, om met AH af te spreken, dat alle produkten de komende maanden zonder winstmarge worden verkocht. Op hamster-donderdag is er immers miljoenen verdiend.

Zo kunnen ook de ziektekosten, verzekeringspremies, energiekosten tijdelijk worden stopgezet.

Kortom, het kost weinig moeite om een structurele redding te bedenken.Wat een boost zou dat de economie geven. Zonder dat we een extra last op de schouders van onze kinderen hoeven te leggen.

Een nieuwe richting inslaan.

De menselijke energie wil stromen, want dat is onze natuurlijke staat van zijn. Wanneer dat proces stilvalt, gaat er al snel innerlijke wrijving ontstaan. Want het gaat over de persoonlijke grens van mensen.

Een tijdje kunnen mensen dat onderdrukken. Maar wanneer de spanning te groot wordt, leidt dat er automatisch toe, dat de emoties worden uitgeleefd.

In vergelijkbare omstandigheden uit het verleden, leidde dat meestal tot rellen en plunderingen.

Door als overheid en grote bedrijven het voortouw te nemen, door op grote schaal prijsverlagingen door te voeren, schulden kwijt te schelden of premies stop te zetten, kunnen ze in deze fase een goodwill opbouwen die het tij kan keren…

Want genezen werkt beter dan paracetamol.

Tijd voor pure onversneden onvoorwaardelijke liefde…

* Wil je meer over dit thema weten, neem dan gerust contact op met info@werfeling.nl

Om op te warmen

woensdag 18 maart

Vandaag precies twee mensen in de Werfeling. Ze vonden het bijna ongepast om binnen te komen, maar deden dat om de kleine ondernemers te steunen.

Tegelijkertijd zijn wij open om onze bezoekers te steunen en geven we ze rozenkwarts mee. Om hun energie te versterken. We waren allen geraakt, door elkaars menselijkheid.

Een gevoel van warmte dat we nodig hebben, om te voorkomen dat we wegglijden in de modus van overleven. Want die is koud en angstig.

Lock-down lijkt eraan te komen, Tsjechen mogen niet meer zonder gezichtsbedekking over straat, in Portugal mogen mensen niet meer op het strand?

Liefde is de grootste kracht van het universum

Als de leiders het niet meer weten of de controle verliezen, dan is het tijd voor pure onversneden liefde.

Dus laat jezelf niet wegzuigen naar de modus van het overleven. Zorg dat je afstemming op peil blijft. Niemands gezondheid is gebaat bij het leven vanuit de onderste modus. De laagste trilling van ons systeem.

Hoe krachtiger je energie in je lijf, hoe beter de hectiek te hanteren.
Daarom adviseren we mensen om naast alle maatregelen, ook dagelijks een half uurtje te mediteren om hun energie te versterken.

Op onze website gaan we de komende tijd verschillende meditaties plaatsen, om je daarbij te ondersteunen. De eerste is om je energie te versterken. Vanaf morgen komen er meer bij.

Je vindt ze via deze link https://www.werfeling.nl/corona-meditaties/

Onvoorwaardelijke liefde werkt in alle richtingen

In onze eerdere blogs schreven we over het belang om je gevoel in plaats van je verstand te volgen. Veel mensen vroegen hoe dan?

De meest gemakkelijke manier om daar te komen:
– ga even zitten
– doe je ogen dicht
– stel je voor dat een kleine versie van jezelf
– langs je ruggengraat omhoog of omlaag klimt, precies naar waar je hart zit
– dan zit je midden in je gevoel

Wees er gewoon even in aanwezig en ervaar hoe de rust in je systeem terugkeert.

Hoe kan ik anderen helpen?

Wanneer je het gevoel hebt dat iemand in je nabije omgeving een ‘healing’ zou kunnen gebruiken, dan is ieder mens daar heel goed toe in staat.

Het is niet nodig om allerlei ingewikkelde procedures te doen. Kijk maar hieronder:

– je begint zoals hierboven omschreven, want je doet het uit je hart
– dan denk je aan de betreffende persoon
– in gedachten zet je hem of haar op 25 meter voor je

– vervolgens stel je je voor, dat er een straal van onvoorwaardelijke liefde
– vanuit je hart naar die persoon toe stroomt, met:
– de intentie dat: die persoon vrij is om ermee te doen wat hij/zij wil

– doe dat een tijdje, totdat je het gevoel hebt dat het genoeg is
– dan zwaai je de persoon gedag en laat het beeld verdwijnen
– je noemt in gedachten je naam, zodat je energie weer bij jezelf terugkomt

Deze healing werkt super krachtig. Denk aan de intentie dat de persoon vrij is om ermee te doen wat hij/zij wil. Alleen dan heeft het zijn werking.
Tien minuten is in elk geval lang genoeg. Vaak zelfs veel minder.

Een veilige manier, om zonder contact en kans op bestemming toch iets voor een ander te doen.

En remember: when the going gets tough, the tough get going!

sterkte, wijsheid en heel veel onvoorwaardelijke liefde van ons voor jullie allemaal.

Céleste en Rien

WO3 was tegen onszelf

dinsdag 17 maart

In Frankrijk mag alleen nog worden gereisd met een speciaal te downloaden document. 100.000 agenten worden ingezet om het te handhaven. Checkpoints worden opgericht.

Grenzen en luchtruimen worden gesloten. Sociale media exploderen met Corona berichten. De laatste keer dat de hele wereld op zo een grote schaal in paniek was, was volgens mij de WOII.

Wat is er met ons Europees beleid gebeurd? Alsof de EU in twee weken is verdampt. Ieder land lijkt nu voor zichzelf te kiezen.

wie is de vijand?

Dat is nou het wonderbaarlijke. Een onzichtbaar virus, met een bedenkelijke afkomst, slaagt erin de hele wereld in ‘oorlogsgebied’ te veranderen.

Straaljagers en tanks halen niets uit. Waar moeten de troepen heen worden gestuurd? Waar is het front? Kan er niet worden gevochten?

Het front lijkt zich te bevinden op de IC’s van ziekenhuizen. Uhh… blijken de geneeskundige troepen, ineens de commando’s van het nieuwe slagveld? In plaats van een marinierskazerne, dan maar een ziekenhuis bouwen?

wat zijn de belangen?

Vooralsnog lijkt het eerste belang van deze oorlog, het beschermen van onze oude en kwetsbare bevolkingsgroep te zijn. Zij lijken het hardst te worden geraakt in deze oorlog.

Hé? De mensen die zelf zo’n beetje de tweede wereldoorlog als kind hebben meegemaakt, liggen nu in de frontlinie van WOIII????

Ik kan me werkelijk niet voorstellen, dat zij willen, dat voor hun laatste dagen, de wereld zichzelf in een oorlogssituatie stort. Toch lijken we er hard naar onderweg.

wat is er dan in godsnaam aan de hand?

De mensheid bevindt zich in een transformatie. We hebben zo lang de uiterste grenzen opgezocht, dat we nu geconfronteerd lijken te worden met onze eigen onmacht.

De eerste financiële crisis veranderde niets. Klimaatproblemen willen nauwelijks tot ons doordringen. De hele planeet staat te schudden, maar de mensheid lijkt het beter te weten.

Niet ons gevoel, maar ons verstand lijkt boven alles te gaan. Want cijfers zijn de baas.

Dat lijkt verdacht veel op de Vietnam oorlog. De enige manier die men toen had, om het succes van de Amerikaanse troepen te meten, was het tellen van gedode tegenstanders.

De ‘bodycount’ lijkt ook nu de houvast om het succes van de strijd tegen Corona te meten. Voor de Amerikanen liep dat dramatisch af.

hoe komen we uit deze spiraal van zelfvernietiging?

Dat zullen we zelf moeten doen. Opgesloten in quarantaine, krijgen we genoeg tijd om te voelen, wat in het leven nu eigenlijk essentieel is.

Slopen we onze beschaving, breken we de planeet nog verder af, hamsteren we nog meer geld of volgen we ons hart.
Ligt de toekomst bij onze kinderen of bij onze bejaarden?

Healthy-aging is mooi, maar laten we onze angst voor de dood onder ogen z

van verstand naar hart

Zelf ben ik bijna 56 en mijn ouders zijn al lang overleden. Maar ik weet zeker dat ze zich in hun graf zouden omdraaien, bij het zien van wat er nu gebeurt.

Dus begin vandaag met het ontwikkelen van je bewustzijn. Wordt lid van een kerk, pak een boek of wat dan ook. Maar doe iets, om te begrijpen dat het leven niet draait om ons verstand, maar om ons hart.

We kunnen vanavond heel hard klappen voor onze nieuwe soldaten van de zorg. Ik heb een diep respect voor hen en wens hen sterkte in de komende tijd.

Maar het lijkt tijd om deze crises met onszelf te winnen, opdat we niet op het gedenkveld van WOIII eindigen.

Mark, the best we have.

Maandag 16 maart

Ha beste lezers. Rien die een positieve mening heeft over Mark Rutte? Je leest het goed. En nee, ik ben (zover ik weet) nog niet besmet, mocht je daaraan twijfelen.

Hij deed iets wat al heel lang niet meer gedaan was. Na Joop had geen voorganger dit meer aangedurfd. Beetje zenuwachtig, veel denkwerk en soms wat warrig. Maar hij gaf het beste wat hij had: zijn menselijkheid. Chapeau. (Net als onze koning, zijn Nederlanders best schattig als ze iets moedigs doen)

Hoe kun je zijn boodschap begrijpen, vanuit een bewust perspectief?

Het begint met het begrip ‘mening’. In zijn toespraak zij hij ongeveer zoiets als: dat heel veel meningen lastig zijn. Je komt er niet meer uit en dan kun je het best vasthouden, aan wat de wetenschappers aanreiken.

Let op: Een mening hoort bij de persoon die hem uit. De mening komt voort uit iemands ervaringen en zegt niets over het onderwerp van de mening. Tien mensen hebben een mening over een schilderij. Het wordt er niet anders van.

Dus voor een minister president, zijn die meningen eigenlijk niet zo relevant. Veel belangrijker is het gevoel. Want mensen zijn voelende wezens. Voelen doe je met je energie. Het stroomt door je heen en we doen het allemaal. Het volk voelt Mark en Mark voelt het volk.

Dat gevoel kan op veel manieren naar buiten gaan. Dan noemen we het gedrag. Zoals ik gisteren uitlegde, werkt ons systeem als een soort flatgebouw, waar ons gevoel doorheen stroomt. Afhankelijk van de verdieping, krijgt het een eigen kleur.

De verdieping van het denken

Mark leek zijn gevoel vanavond, vooral via de ‘derde verdieping van het denken’, naar buiten te laten stromen. Dan ziet het er logisch en rationeel uit. Soms ook even via de tweede verdieping, waarbij zijn lichaam wat onrustig werd. (kijk maar na bij de herhaling)

Het lijkt erop dat hij de deskundigen van het RIVM, op deze verdieping als ‘the best we have’ beschouwt. Dus vertrouwt hij daarop. Bovendien is controle de specialiteit van deze verdieping, wat goed aansluit bij zijn ‘maximale controle’ benadering van de crises.

Nu is de verdieping van het denken niet echt de krachtigste verdieping van het menselijk systeem. Zeker niet de snelste. Handig voor eenvoudige vragen en computers. Maar voor complexe vraagstukken heb je andere verdiepingen nodig.

De verdieping van intuïtie geeft sneller toegang tot betere oplossingen. De verdieping van innerlijk weten, beschikt over een veel grotere wijsheid.

Kortom, op het eerste gezicht lijkt het niet handig om te vertrouwen op de denkers van het RIVM. Je krijgt niet echt vernieuwende oplossingen, je hobbelt wat achter de situatie aan en het is erg slecht voor je nachtrust.

Een valkuil

Wanneer je niet goed snapt hoe je dat gevoel in jouw flatgebouw moet besturen, om op de juiste verdieping uit te komen, is dat best een risico. Je zit zomaar op de eerste of de tweede verdieping en dan werkt intuïtie waardeloos, onbetrouwbaar en onvoorspelbaar.

De held

Nu is Mark niet ‘op zijn achterhoofd gevallen’. Hij ziet natuurlijk ook wel dat hij met die cijfers achter de feiten aan loopt. Ook ziet hij vast wel, dat de paniek in andere landen de problemen misschien nog wel groter maakt.

Zijn gevoel zegt dat we voor de zwakken moeten zorgen. Ook zegt zijn gevoel dat het probleem ontzettend groot, moeilijk, ingrijpend en nog veel meer is. Allemaal zaken van het gevoel. Eigenlijk lijkt zijn boodschap te zijn: Ik weet het niet, niemand weet het, we moeten ons er aan overgeven en samen het beste van zien te maken…. En dat is de weg van het hart!

Maar ja, spreek het Nederlandse volk maar eens toe met een: Ik weet het ook niet, maar ik volg mijn hart… Dus kiest hij voor het beste wat hij heeft: niets en noemt dat de houvast van de wetenschap.

Samengevat neemt Mark ons op een vriendelijke wijze mee, op het pad van overgave. Onderweg naar de wereld in het hart.
..Niemand die gezegd heeft, dat dat een gemakkelijke route zou zijn.

En hebben we volgende week een complete ‘lock down’? Dan lag het niet aan Mark. Dan was dat het een gevolg van het Nederlandse volk, dat aan het leren is hoe met haar gevoel om te gaan.
We doen het met ‘the best we have’.

tot morgen bij de volgende blog
wijsheid, kracht een veel liefde gewenst aan eenieder die dat nodig heeft.

COMPASSIE EN WC-PAPIER

zondag 15 maart:

Hamsteren van wc-papier lijkt vreemd, vanuit onze normale belevingswereld.
Maar die lijkt even helemaal verdwenen.

Een boete voor een bruiloft met meer dan honderd mensen. Zijn we de weg kwijt aan het raken? In sommige landen patrouilleert de politie al op straat, omdat mensen niet meer naar buiten mogen.

De spannende filmscenario’s lijken ineens akelig dichtbij te komen. Tijd om er bewustzijn in te zetten! Voordat we elkaar ‘gek’ maken.

Daarvoor is wat inzicht in het menselijk systeem nodig:

Je zou het menselijk bewustzijn kunnen vergelijken met een flatgebouw.
Iedere verdieping doet iets met ons bedrag.

De eerste verdieping:
Zitten we op de eerste verdieping, dan ervaren we de wereld vanuit ons ‘instinct’. Een drang om te overleven is hier werkzaam. Belangrijk, bijvoorbeeld wanneer je op dit moment al geveld bent door het virus. Je hele systeem is gefocust op overleven.

Een verdieping die gemakkelijk de vecht en vlucht reacties oproept. Je voelt dit onder in je onderlijf en benen. Voor wie bekend is met de chakra’s bedoelen we hier het eerste chakra.

De tweede verdieping:
Wanneer we leven vanaf deze laag zitten we midden in de emoties. Van boos, naar blij, naar verdriet en meer. We doorleven ze, omdat je er vanaf hier niet naar kunt kijken. Je voelt het ter hoogte van je navel in je buik, het tweede chakra.

(Zoiets als Donald Trump die niet in een crises zit. Want wat hij nu in de crises laat zien, is best een knap)

De derde verdieping:
Vanaf deze verdieping in onszelf, wordt ons gedrag bepaald door ons denken. We hebben informatie nodig, analyseren die en op basis daarvan doen we voorspellingen. Een veel gebruikte verdieping in deze dagen. Ook omdat we er via de media continue mee worden geconfronteerd.

Kenmerkend voor deze derde verdieping is, dat het ons gedrag snel in een gevoel van macht en onmacht plaatst. Je voelt het ter hoogte van je maagstreek.

De vierde verdieping en hoger:
Hier wordt het rustiger. Het begint met het hart, we worden creatiever, onze intuïtie begint te werken. Kortom, in deze dagen zijn de verdiepingen vanaf het hart en hoger fijner om te verblijven.

Nu gaan we deze kennis toepassen op de situatie vandaag:

De reikwijdte van het virus is zo overweldigend, dat ieder mens in een gevoel van onmacht wordt gedrukt. We gaan erover nadenken. Zal het mij treffen, gaat het mijn kinderen of ouders raken?

Media confronteren ons met grafieken van steeds hogere besmettingsaantallen en doden. Maatregelen ter voorkoming van verspreiding leggen ons activiteiten stil. Daardoor krijgen we nog meer tijd om erover na te denken.

Kortom, we trekken onszelf ongemerkt in een spiraal van onmacht.

We zien de beelden van ziekenhuizen en invoelers als we zijn, maken we het direct persoonlijk. Ons lichaam begint te reageren en de eerste kuch of nies kan een paniek reactie oproepen.

Dan zijn er ook de mensen die wel ziek zijn. Kortom, we ervaren een enorme activiteit op de eerste, tweede, en derde verdieping van ons systeem.

in de JUMBO Leidscherijn

Nu loop je (vanuit de derde verdieping in je systeem) door de supermarkt en zie je iemand met een wagen vol wc-papier.

Jij denkt hier vanaf de derde verdieping over na. Je analyseert en concludeert: oké, in dit tempo moet ik morgen mijn billen met mijn handen afvegen. Je voelt de onmacht en dat roept een gevoel van strijd in jezelf op.

De man met de wc-rollen bevindt zich al op de eerste verdieping in zijn systeem. Normaal zou hij nooit zoveel wc papier komen. Maar nu hij op de eerste verdieping zit, heeft hij dat niet meer in de gaten. Het overleven neemt het over.

Vanuit zijn perspectief ben jij een gevaarlijke bedreiging. En al ben je een goede kennis, zodra je een pak uit zijn karretje trekt gaat hij met je op de vuist. Jij zit al in de strijd, dus zul je hem wel eens even duidelijk maken dat hij het helemaal verkeerd ziet.

en voor je het weet gaan jullie, rollend als wc papier, over de grond.

Compassie is de redding uit deze situatie.

Wanneer je door de supermarkt loopt en je iemand zijn kar vol ziet laden, dan betekent het dat deze persoon verstrikt zit op de eerste verdieping.

Wat liefdevolle aandacht helpt dan beter.
Vraag die persoon of hij of zij zich zorgen maakt. Maak een praatje, zet een luchtigere toon.

Daarmee help je die ander meer. Natuurlijk zijn jouw zorgen er ook.
Maar wanneer je er samen bewustzijn in weet te krijgen, wordt het gemakkelijker om te hanteren. Een lach werkt beter dan een dreun.

Het hanteren van deze crisis:

Dat we met zijn allen een probleem hebben is duidelijk. Of we de crisis overleven?
Statistisch gezien maakt de een meer kans dan de ander. Maar je zult er maar net aan de verkeerde kant zitten.

Dus hebben we onze maximale kracht nodig, om hiermee om te gaan. Die kracht zit niet meer op de eerste verdieping. De dagen van het instinct zijn geweest.

De grootste kracht van het universum is die van onvoorwaardelijke liefde.

Dus laten we het voorbeeld van de Italianen volgen: Tijd voor een nieuw lied. Zingen brengt je systeem automatisch naar de zesde verdieping.

Breng het hart erin. Dat doe je door je gevoel te volgen en iets liefdevols of wijs toe te voegen. Laten we de sociale media vol zetten met vrolijke boodschappen van wijsheid en compassie.

Wees creatief, ga de natuur in want dat heelt je systeem. Doe een meditatie en wees lief voor je naasten. Onthoudt dat het de toon is, die de muziek maakt.

Morgen vind je hier weer een nieuw artikel.

REACTIES EN VRAGEN

Langs verschillende wegen ontvangen we reacties en vragen. We verzamelen ze vanaf nu onderaan deze pagina. Want het gevoel van verbinding dat ze ons geven, willen we graag met je delen.
Voel je vrij om reacties en vragen hier achter te laten.

Je reactie wordt niet direct gepubliceerd. Dat geeft ons de gelegenheid om je email adres (nodig voor het aanmaken van een reactie) te kunnen verwijderen en spammers tegen te houden.

even naar beneden scrollen en dan kom je er…. 🙂

6 REACTIES

 1. Heerlijk Rien, je toon en heldere uitleg naar het nu. Dat geeft rust en helderheid en houvast.
  Vandaag heb ik genoten van het weer, de hele dag de tuin in geweest. Thuis samen plannen gemaakt voor het teeltplan voor de groente- en bloementuin.
  Ik houd het blog in de gaten. En we doen dagelijks de meditatie met ons drietjes thuis. Dat voelt goed.
  Liefs Leonie

 2. reactie van Esther:

  Dank voor je blogs elke dag. Het doet me goed om in deze rare tijd ook af en toe een andere ‘klank’ te horen, vanuit een andere afstemming dan angst en overleven. Een fijn lichtpuntje elke dag. En het is ook erg interessant om vanuit bewustzijn te duiden/geduid te krijgen wat er op andere lagen zich afspeelt. Hopelijk draagt het bij aan de volgende stap, naar het hart. En heling van de aarde zelf. Moedig en liefdevol dat jullie de Werfeling zolang mogelijk open houden. Alle goeds gewenst voor jullie, take care.

  Trouwens Rien, wat ik me afvraag: denk jij dat wat in de bijbel wordt omschreven als de eindtijd met uiteindelijk de nieuwe hemel en nieuwe aarde, eigenlijk hetzelfde is als wAnneer (bijna) de gehele mensheid de stap naar het hart maakt? Ik denk de laatste tijd namelijk wel eens: het is dat ik niet meer christelijk ben, maar anders zou ik denken dat nu toch wel de eindtijd aan is gebroken😅 de situatie die daar wordt geschetst komt namelijk akelig veel overeen met de huidige tijd😬

  (Ps. Of mag ik je dit niet vragen gezien de 1 jaar geen contact-regel☺️😅?)

  Veel liefs,
  Esther

  Hoi Esther

  We kunnen veel praten over bewustzijnsontwikkeling, maar uiteindelijk gaat het erom wat we ermee doen.
  Inspireren, verduidelijken en ondersteunen is het beste wat wij hebben. En dat zetten we heel graag in.
  Dus heel hartelijk dank voor je lieve reactie. Het geeft ons de moed om ermee door te gaan en die hebben we soms best nodig.

  De regel van een jaar geen contact, is ondergeschikt aan het grote geheel, dus lijkt me in deze fase niet meer relevant. 😊
  Laten we ons, vanuit bewustzijn, met elkaar verbinden en doen wat wij kunnen.
  We zijn vandaag bezig om een groep te vormen met alle mensen die de Merkaba bij ons hebben geactiveerd, om tegelijk op een vast tijdstip de Merkaba te doen.

  Ik weet niet of dit de eindtijd is waar de bijbel naar refereert. In elk geval hoop ik, dat dit tijd is waarin de fase van de onbewuste wil haar einde bereikt. Ook een soort eindtijd.

  Mijn beeld bij de eindtijd, is het punt waarop we alle 13 dertien dimensies in onszelf hebben geïntegreerd, met elkaar hebben verbonden en de terugreis naar de bron bijna is voltooid. Op dat pad hebben we vanaf hier nog een hele lange weg als mensheid te gaan.

  Liefs & take care
  Rien

 3. van een lezeres
  Hoi Rien en Celeste,

  Waar de Corona creatie volgens mij ook over gaat, is het thema Vasthouden-Loslaten.
  Het virus valt de longen aan.
  Longen gaan over inademen en uitademen. Vastpakken en loslaten.
  Met de sprong naar het hart zullen we ook moeten loslaten, of anders moeten gaan vasthouden.
  Onze kramp lijkt nu om heel hard te gaan vastpakken waar we zo hard voor gewerkt hebben: gezond blijven, oud worden. Het liefst die combinatie. Maar vraag je de ouderen zelf, dan willen ze best het leven wel loslaten en zijn het vooral hun kinderen die benauwd worden van het idee dat dit ongecontroleerd kan gebeuren..
  Dat het hier om ouderen en kwetsbaren gaat, zet ons automatisch in de zorg/bescherm stand van de onbewuste modi.
  De vraag wordt hoe ’zorgen en beschermen’ er vanuit de modus van het hart uit gaat zien. Lang leven en netjes doodgaan krijgt een ander gewicht, het zal meer gaan over er zijn voor elkaar, iets unieks toevoegen, zingeving.

  Ik denk dat het virus minder vat krijgt op ons als we letterlijk goed in- en uit ademen.
  En hoe bijzonder is het dat kinderen minder vatbaar lijken voor het virus? Zijn zij het niet waar we bij uitstek van kunnen leren hoe te leven door gewoon te zijn?

  Nou, zou eventjes wat spinsels 🙂

  Hartelijke groeten,

 4. Hoi Rien en Celeste,

  Altijd weer mooi om een ander geluid te horen. Juist daarom was ik ook nog zo ‘blij’ met het beleid dat we in Nederland hadden; accepteer het virus, omarm het (alleen jammer van het stukje ‘controlezucht’, maar dat dit in relatie tot de zorgcapaciteit staat is wel zo handig). Maar geen strijd zoals veel andere ‘wereldmanagers’ verkondigen; Macron, Trump, Conte, etc. Dit probleem moet je niet willen oplossen in dezelfde dimensie waarin het is ontstaan…

  Helaas is het ook duidelijk dat velen (nog) niet kunnen omgaan met “accepteren” -in alle facetten- en evenmin met de vrijheid die we hadden, waarbij wel wat medemenselijkheid nodig was. Genoeg ‘werkvoorraad’ voor jullie! 😉

 5. Hallo Rien en Celeste,
  Dank voor jullie weerspiegelingen. Zet mij aan het denken en inspireert mij om dingen te delen. Ook ik merk dat we, zoals je schrijft op 6 april, in een fase zitten van verzadiging zitten. Er komt zoveel van het zelfde met dezelfde insteek en toon op ons af dat de mensen om mij heen gaan filteren, minder tot zich nemen en minder dingen willen horen/zien. Wanneer kunnen we weer verder en onze eigen ding doen. Op een enkel geluid na, hoor ik niet dat we het echt anders moeten gaan. De hechting aan de vertrouwde patronen komen weer naar boven en het ego komt uit zijn verdovingsstand. Toch hou ik hoop dat dingen veranderen ook al gaat dit langzaam. Er gebeuren ook hele mooie dingen.
  Wat ik wel ervaar is dat het niet altijd makkelijk is hoe ik als bewust leider daar het prettigst voor mijzelf mee omga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vijf × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.