Confrontatie met het hart

0
657

zaterdag 27 juni

Zondagmiddag Malieveld 21 juni: een cirkel van zittende mensen, omringd door een cordon, in het zwart gehulde, politie agenten. Wie was daar voor wie?

Was de me er, om de Nederlanders te beschermen tegen het hart van deze demonstratie voor vrijheid? neen, want we kunnen voor ons zelf zorgen.

Waren deze mensen er om de Nederlanders te laten zien dat het hart de uitweg uit de crises is? neen, want dat wisten we al.

Waren deze mensen er om zichtbaar te maken dat agressie naar het hart onmenselijk is? ja, want anders stonden ze er er niet.

de weg naar het hart gaat door de laag van macht en onmacht

De polariteit die bij deze fase hoort, laat zich steeds meer zien. De op een tweede golf gerichte autoriteiten, versus de op vrijheid gerichte bevolking.

De rechtszaak tegen de Corona wetswijzigingen, waarin inhoudelijke argumentatie wordt bestreden met procesmatige trucs, zoals het last minute wijzigen van de rechter.

De beeldvorming langs de publieke kanalen, versus de beeldvorming langs de vrije aanbieders. Wie de ontwikkelingen volgt, kan iedere dag nieuwe voorbeelden zien.

geld is energie met een begrenzing

Om geld te krijgen zul je ‘vrije tijd’ moeten omzetten in ‘onvrije tijd’, ook wel werken genoemd.

Geld speelt daarom een belangrijke rol in deze fase van de crises. Wie het geld heeft, kan mensen voor zich laten werken.

De politieagenten stonden daar voor hun werk / geld. De demonstranten zaten daar in hun vrije tijd, voor de vrijheid.

Precies hierin ligt de wijsheid besloten:
Aan heel Nederland lieten ze zien: kies je voor je geld of voor je hart?

liefde is confronterend

De vaccin deal met Hugo de Jonge is een oude handelstruc. Schotel iemand met macht een aantrekkelijke deal voor. Eenmaal getekend kan hij enkel nog terug door in de onmacht te gaan. Daarvoor is veel liefde nodig.

In de afgelopen paar dagen werden Lufthansa en KLM gered met samen 12 miljard euro. De mp kondigde een tekort van 70 miljard aan. Gemeente Utrecht meldde een kostenpost even groot als haar hele geldvoorraad. De financiële tsunamie komt dichter bij de kust.

Over de hele wereld worden schulden gemaakt en ‘uitstel van betaling’ regelingen getroffen. Waardoor heel veel vrije tijd/energie wordt omgezet in gebonden tijd/energie. Waar mensen dus lang voor zullen moeten werken.

Nog overheden, nog bedrijven gaan de confrontatie hiermee aan. Is het liefdevol om onze kinderen op te zadelen met schulden? Omdat we kozen voor biologische wapenindustrie en bezuinigingen op de zorg. Durven we tegen onszelf te zeggen, dat we hebben gekozen voor geld in plaats van voor geluk?

Het hart zou schulden kwijtschelden, in plaats van schulden te maken.

de confrontatie met je eigen hart

In de afgelopen periode heb ik niemand gesproken die blij was met een mondkapje. Ook heb ik niemand gesproken, die overtuigd was van het nut ervan. De enige reden om het te gebruiken lijkt dat het in bepaalde situaties moet van de overheid.

Dat brengt je bij persoonlijke confrontaties. Is het liefdevol naar jezelf om een mondkapje op te zetten? Doe je het voor je lijf, doe je het voor je geld, doe je het voor het gemak, doe je het voor de macht?

Is het liefdevol naar jezelf om een demonstrant voor de vrijheid te arresteren? Doe je het voor je baan, doe je het voor het geld, doe je het voor de macht?

Is het liefdevol naar jezelf om in deze tijd, een niet betaalde rekening uit handen te geven aan een incassobureau? Doe je het voor je baas, doe je het voor het geld, doe je het vanuit onmacht?

Is het liefdevol naar jezelf om in je werk andere principes te hanteren, dan je in je privé leven hanteert?

de tweede golf is die van het hart

De meest cruciale fase in de hele crises is nu aangebroken. Dat is de overgang van de tijd waarin het denken alles bepalend was, naar de tijd waarin het hart leidend wordt.

Heel veel mensen hebben deze keuze al gemaakt. Misschien nog niet zichtbaar boven water. Maar de eerste golf van het geld, lijkt te worden gevolgd door de nog grotere tweede golf van het hart.

Durf te vertrouwen. Want misschien is dit hele proces van verandering, wel bedoeld om de bangsten op deze planeet, mee te nemen naar hun hart.

Dat vraagt om de ultieme confrontatie.
Lief zijn voor de ander en jezelf tegelijk.

Wijsheid, liefde en gezondheid gewenst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.