De zin van 4 mei

0
589

maandag 4 mei

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht. Het is de tekst op het oorlogsmonument aan het voormalig Weteringplantsoen in Amsterdam.

Nu 75 jaar later zitten we in WO3. Het lijkt niet gezegd te mogen worden, maar hier staat het.

De hele wereld is in oorlog met een virus dat, inmiddels zeer waarschijnlijk, gemaakt is in een lab voor biologische wapens te Wuhan. Ook de Amerikaanse president was daar heel duidelijk over.

Maar denk niet dat hij zijn handen kan wassen in onschuld. Want ook de Amerikanen investeren net als alle andere landen, (dus ook Nederland), in biologische wapens.

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

Geboren in gevangenschap

Vol trots vertelde hij over de in gevangenschap geboren Panda beer. Iets wat maar zelden voor schijnt te komen.

Hoe symbolisch, dat mijn oud collega en een van de rijkste mensen van Nederland, nu in zijn uppie naar de geboorte van zijn Chinese Panda zit te kijken. In plaats van een cash cow, heeft hij een levend wezen in gevangenschap gebaard.

Ook de directies van veel grote Nederlandse bedrijven verkopen rustig hun ziel, om nog meer winst te maken. En ondertussen worden we in fase 2 van de WO3, economisch in gevangenschap geplaatst.

Waarna we naar de incasso gaskamers van deze tijd, zullen worden gedeporteerd?

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

Wilhelmina 17 oktober 1942

Een klein citaat uit een van de toespraken van Koningin Wilhelmina:

Door een lichte ongesteldheid, waarna ik rust moest houden, verhinderd kon ik niet eerder het woord tot u richten. Met des te meer genoegen doe ik dit thans.

Opnieuw voel ik mij dezen keer gedrongen enkele oogenblikken met u in eerbied en aandacht stil te staan bij de nagedachtenis van hen, die vielen als slachtoffers van den redeloozen bloeddorst der moffen, zoowel die­genen onder hen van wie ons de namen en de terechtstelling bekend zijn, als de velen, wier afslachting in het verborgen de laaghartige wreedaard voor ons heeft meenen te moeten verzwijgen. Onze hartelijke deelneming gaat uit tot allen, die deze martelaren beweenen.

Vanavond staat ook hij vrijwel in zijn uppie op de Dam. Het was 20 maart dat hij het volk toesprak. En er was de politiek correcte boodschap op zijn verjaardag. Maar waar is het vuur van zijn oma? Is onze koning verstrikt in het koninklijke keurslijf?

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

Je hebt gewoon je muil te houden

Het was de reactie van onze minister president vorig jaar op een verstoring van de dodenherdenking in Vught. Vanavond staat ook hij in zijn uppie op de Dam.

Als hoofd van de regering is hij verantwoordelijk voor de besluitvorming in de crises. Met volle kracht stuurt hij Nederland steeds dieper de crises in. Bemoedigende woorden geeft hij niet, de grondwet heeft hij in een besloten vergadering, kapot gemaakt.

Een jaar later herhaalt hij politiek correct tegen alle Nederlanders: Je hebt gewoon je muil te houden.

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

De zin van 4 mei is voorbij

Het heeft namelijk geen nut om onszelf voor de gek te houden. Je zou het kunnen vergelijken met tijdens de WO2 te luisteren naar de Duitsers, die hun gevallen Joden zouden betreuren.

Helaas hebben velen de oorspronkelijke betekenis van de dodenherdenking niet begrepen. Niet erg, nieuwe rondes nieuwe kansen. Maar laten we hier mee ophouden.

Niet vanuit een gebrek aan respect aan hen die in WO2 zijn gestorven. Ook mijn ouders hebben hier zwaar onder geleden. Maar om wakker te worden.

Want ‘Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.’

Liefde, wijsheid en gezondheid gewenst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

drie × 3 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.