Duivels dilemma?

0
609

dinsdag 21 april

Het is zeven uur. Gespannen zit de hele Nederlandse bevolking in afwachting van de minister president. Zijn opening: een duivels dilemma.

Want de cijfers zijn hoopgevend, we gaan de basisscholen open doen en kinderen mogen buiten spelen. Voorzichtig en onder het toeziend oog van God’s minister van onderwijs.

Verder blijft alles zoals het was om de kwetsbare ouderen in de verpleegtehuizen en de zorg te beschermen.

Wat is hier duivels aan?

Al bij aanvang van de crises was het duidelijk dat kinderen niet veel risico liepen. Daarin is dus niets veranderd. Het is een sigaar uit eigen doos.

Was er voor de crises ook al geen overbelasting van de zorg? Stonden ze voor de gezelligheid op het Malieveld? Hoeveel overbelasting heeft het kabinet er zelf aan toegevoegd, in haar eigen angst voor te weinig bedden?

Het te nemen besluit voldeed niet aan de drie criteria, om het duivels te noemen. Waar loert de duivel dan wel?

Het faillissement van Nederland?

Met elke week die het intelligente huisarrest duurt, zakt de Nederlandse economie verder weg. Laat staan die van de Zuid – Europese landen, laat staan die van de hele wereld.

Het kabinet Rutten laat Nederland achter met een gat, groter dan de financiële crises van 2008 in het kwadraat.

Terwijl de Scandinavische landen en verschillende studies, laten zien dat wel of geen lockdown, het verloop van het virus overal hetzelfde is.

Dus doorgaan op een route waarvan steeds duidelijker wordt dat hij niet klopt, de bosbrand van de economie verder laten aanwakkeren of aan jezelf toegeven dat je misschien wel op een verkeerd spoor zit? Dat is een duivels dilemma.

Management is geen competentie om een land te leiden

Het zit al in de naam: ‘het outbreak management team’. Iedere werkende Nederlander weet het. Management teams vergaderen, komen doorgaans met de verkeerde maatregelen en hebben nauwelijks een positieve invloed op de realiteit.

Zolang je niet in een crises verkeerd, heb je er ook niet zo veel last van. Het kost veel geld, maar het is als hooikoorts. Lastig maar gaat vanzelf voorbij. In het geval van crises zijn ze uitermate gevaarlijk.

Het ontbreken van visie en de moed om van door adviseurs aangereikte regels af te wijken, is waar het gevaar schuilt.

Nu het goede nieuws

De wereld heeft andere leiders nodig. Echte leiders, die begrijpen hoe het menselijk gedrag in elkaar zit. Die een bevolking niet in de angst jagen.

Leiders die mensen kunnen motiveren, gerust stellen, hoop geven en niet bang zijn voor hun ego. Dus ook geen Trumps, die hoe handig het nu even is, zich vooral laat leiden door zijn emoties. Ook geen Wilders of Baudets achtigen, die slaaf zijn aan hun ego.

Neen, volwassen mensen die hun bewustzijn hebben ontwikkeld. Zijn die er dan? Ja, volop. Waar zitten ze? Overal op strategische plekken in de maatschappij. Waar wachten ze op? Het startsein.

Dit is het startsein…

De kleine ondernemers hoeven niet te vrezen. Ondernemen is dingen doen, waarvan je van te voren niet weet of ze zullen werken. Zij vinden creatieve en slimme manieren om te overleven.

De grote klappen gaan vallen in de directie kamers. Waar de grote winsten elke dag verder verdampen. Want zij steunen op de managers, die ze in hun aangeleerd gedrag, direct afsturen op de ondergang.

Het zijn de managers die samen met het kabinet, onbewust de doorgang maken voor het echte nieuwe normaal. Dus elke anderhalve meter maatregel, elk winkelwagentje, dranghek, bekeuring draagt bij aan het vergroten van de doorgang.

Ben je een bewuste leider?

Dan is dit het moment om naar buiten te treden. Laat van je horen, neem de leiding. Of richt een nieuwe partij op.

Ben je een manager? Als je geluk hebt ben je wakker en kies je er nu voor om de overstap van manager naar leider te maken. Hoe? Daarvoor zul je met jezelf aan de slag moeten.

Er zijn genoeg bewuste coaches, begeleiders en trainers die je daarin kunnen helpen. Neen, die vind je niet bij de grote geldmakende opleiders. Die zijn goed in het trainen van managers. Maar bij een van de kleine zelfstandigen, die je vast wel kent.

En denk je dat dit allemaal onzin is? Dan doe je ons een groot plezier, want samen met de achterblijvende managers, creëer je de opening naar echte vernieuwing.

Liefs, gezondheid en wijsheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × drie =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.