Jij bent dood

0
1158

dinsdag 14 april

Als klein jongetje in de jaren zestig, speelden we vaak soldaatje. We richten ons plastic geweer en riepen ‘jij bent dood’. Daarna bleef je op de grond liggen tot het spel af was.

Meer dan vijftig jaar later werkt het nog steeds. De kinderen van toen gedragen zich nog net zo en het werkt!

Het kabinet roept ‘jullie zijn dood’ en de hele Nederlandse samenleving ligt op zijn rug, met de pootjes in de lucht.

Ik hoor je denken ‘maar ik niet’

Sorry, maar dat is het ‘nieuwe normaal’. Want wees eerlijk, je hangt wat rond in huis, rent een rondje en gaat naar de supermarkt. Kijkt wat tv en werkt wat op je computer. Is dat leven?

Utrecht is dood, het werkelijke aantal doden is 300.000 alleen daar al. De straten zijn leeg. Tien bussen in de rij op Neude, met misschien vijftien passagiers. Zelfs Lombok is leeg.

Het gaat zo slecht, dat de Imam vanaf de moskee moet roepen of er nog iemand leeft. De laatste mensen die je tegenkomt, kijken je angstig aan en durven niet meer te groeten.

Op een verlaten wandelpad komt een jongen van begin twintig me tegemoet. Met een grote boog loopt hij om me heen. Doet hij dat voor mij, doet hij dat voor zichzelf? Ik weet het niet.

Er zijn geen feesten meer, geen terrasjes, geen festivals, geen mensen op straat, geen gezelligheid, geen familie bezoekjes, geen verjaardagsfeestjes.

Dus wees eerlijk, je bent gewoon dood. De volgende fase is de ontbinding en dan gaat het stinken. Niet het aantal ic bedden is het probleem, het tekort aan grafkisten.

Andrea Bocelli zong in een lege dom van Milaan gisteren, al je requiem.

De rijkste 1 procent

Wat wel erg grappig is, is dat de rijkste één procent nog niet door heeft, dat zij nu de armste honderd procent zijn.

Bill gates moet straks miljoenen vaccinaties in zijn eigen kont steken. Mark, Grappie en Wopke zitten straks met zijn drieën de app op elkaar uit te oefenen.

Het IMF, de Europese unie en de banken hebben alleen nog anonieme rekeninghouders. En wie maakt zich druk om huurverhoging, er is niemand meer.

Het virus is erg

Natuurlijk is het virus erg. Als je ziek wordt is dat ellendig en een overbelaste zorg al net zo.

Maar wees eerlijk:
Oude mensen voorhouden dat ze tot het einde van het jaar in quarantaine moeten blijven, zoals de EU voorzitster opperde, is traumatisch.

Kinderen met mondmaskers, op anderhalve meter in een klas zetten is traumatisch.

Nederlanders die elkaar met apps begluren, om te kijken of het wel veilig is, is traumatisch en nog erger dan de tweede wereldoorlog.

Een zorgsector uitkleden, ze vervolgens zonder fatsoenlijke middelen aan het front laten strijden en dan roepen dat ze helden zijn, is traumatisch.

Israëlische soldaten die rabbijnen arresteren, zijn hun eigen erfgoed vergeten. En ga zo maar door.

Game over

Op mijn twaalfde ging ik mee op voetbal kamp. In de duinen speelden we soldaatje. Een uur lang lag ik te wachten op de tegenstander. Tot ik ontdekte dat het spel al lang af was, de groep was vertrokken en ik alleen in de struiken zat.

Gestorven ben ik al vele malen in dit leven. Elke keer ben ik opgestaan en heb de volgende stap gezet.

Als dood het ergste is wat je kan overkomen, dan ben je het al.

liefs, wijsheid en gezondheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.