Voor de leeuwen

0
1250

zaterdag 6 juni

2020 is beslist een wonderbaarlijk jaar. Want dacht je dat WO3 ten einde was, doe dan je riem nog maar een tandje strakker. De weg naar het hart is niet geplaveid met goede voornemens.

Hoe ziet de weg naar het hart er eigenlijk uit? De eerste stap is de bewustwording van je bestaansrecht. Dat gaat gepaard met het loskomen van de angst. Dit is wat er zich afspeelde in de corona crises tot nu toe. We hebben hiervoor ongeveer drie maanden nodig gehad.

Daarna volgt stap 2: het leren omgaan met je emoties. Deze week hebben we die fase haar entree wereldwijd zien doen.

Of het nou gaat om de demonstratie op de Dam, Halsema en Grapperhaus die elkaar verraden, de wereldwijde anti fascisme demonstraties of Rutte die Zwarte Piet als afleiding gebruikt. De inhoud maakt niet werkelijk uit.

Dit zijn de weken waarin wereldwijd emoties worden ontladen. (Dat is overigens nog iets anders dan bewust met je emoties omgaan.) Het voordeel van emoties is dat de ‘emmer’ vanzelf leeg raakt, waarna stap 3 in beeld komt.

stap 3 draait om de bewustwording van het denken

Bewustwording van het denken gaat over het leren zien, waartoe het denken van de mens wel en niet in staat is. Daarbij is het belangrijk je te realiseren dat denken gaat over ‘rationele logica’. Dat heeft niets met gevoel en intuïtie te maken.

Het denken gaat bijvoorbeeld over wetenschappelijk bewijs. Zo zijn de prognose modellen van het RIVM, bij uitstek resultaten van het denken. Ook het corona dashbord en GGD algoritmes, zijn voorbeelden van het denken.

We hebben in de afgelopen maanden kunnen zien hoe het denken een enorme chaos heeft veroorzaakt. Alhoewel het niet gezegd lijkt te mogen worden, hebben de Zweden waarschijnlijk meer bewustzijn in hun denken.

Misschien wel het mooiste product van het denken is het mondkapje in de trein. Vrijwel alle wetenschappers zijn het erover eens dat het niet nuttig is, maar de denkers van de NS en de veiligheidsregio hebben toch argumenten gevonden, om het wel te doen.

Het denken leidt meestal tot dualiteit. Wel of geen maatregelen, wel of geen boetes, wel of geen racisme. Ieder heeft zijn argumenten en probeert daarmee de ander van zijn/haar gelijk te overtuigen.

Op de piek van het denken vind je ook de confrontatie rijk-arm.

De tsunamie van financiële chaos lijkt zich onderwater al te vormen. Het IMF heeft deze week weer 700 miljard toegevoegd aan steun. (samen met het eerste pakket is dat 26 miljoen manjaren werk) En de vloedgolf gaat ‘de kust’ vast niet bereiken, voor het einde van de emotie fase.

Daarna komen we in de eindfase van WO3

De moeilijkste en meest kwetsbare stap in de beweging van de mensheid naar het hart, ligt in de laatste stap. Wanneer de overgang wordt gemaakt van de denkende modus naar die van het hart.

Want pas op dat niveau is de mensheid in staat om werkelijk bewustzijn te zetten in hetgeen er is gebeurd. Kunnen kijken naar hetgeen er is aangericht. Het kunnen helen en vergeven van ontstane wonden. Pas dan is het mogelijk om onszelf als mensheid te ontdoen van vraagstukken als racisme, hongersnood, corruptie en machtsmisbruik.

Voor de leeuwen

De stap naar het hart kan pas worden gezet, wanneer mensen zich op grote schaal gaan afvragen: ‘wat heb ik nodig ?’.

Dat is iets anders dan de vraag ‘wat heb ik niet nodig’. Daarbij kun je denken aan een salaris van 2 miljoen, zes dure auto’s voor de deur, een biomassa centrale op basis van gekapte bomen. Dat bedoel ik hier dus niet.

De hele lockdown in de eerste fase van Corona was gericht op het beschermen van onze kwetsbaren en ouderen. Dat ging over de vraag wat hebben zij nodig.

De racisme protesten draaien om de vraag wat hebben mensen met een andere huidskleur nodig? Wat Floyd nodig had, is misschien wel duidelijk: vrijheid? Maar ook dat gaat niet over jou.

Wat heb jij wel nodig? Wanneer je jezelf oprecht deze vraag durft te stellen, zul je merken dat de stap naar het hart niet voor ‘de schapen’ is.

Het hart is voor de leeuwen. Die kunnen creëren wat zij nodig hebben en niet meer dan dat. Hoe meer schapen de leeuw in zichzelf ontdekken, des te eerder WO3 ten einde zal zijn.

Liefde, wijsheid en gezondheid gewenst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + 18 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.