Een kruispunt is geen T-splitsing

0
933

Een kruispunt is geen T-splitsing
‘America first’ is het omgekeerde van ‘America’ last. Sinds WOII is Amerika bezig geweest haar macht naar buiten uit te breiden. 20-1-2017 lijkt het tij te keren. Niks buitenland, alles naar het binnenland. Amerika kiest de andere pool.

Aan deze kant van de oceaan, lijkt het ‘Europa first en de anderen last’ zich rot te schrikken. Als een slachtoffer dat verslaafd is geraakt aan haar hulpverlener. Eerst Engeland en nu Amerika. Hoe moet dat met ons? Een angst die wordt aangewakkerd door de, misschien nog wel onzekerdere, populisten.

Alsof we bange kinderen zijn, die het liefst onder hun bed kruipen. Dan moeten de deuren van Europa op slot, laat staan dat we anderen kunnen steunen. Dan geldt het principe, dat wie het hardste schreeuwt, de macht krijgt.

Het is verleidelijk te denken dat er toch nooit iets verandert. Dat we van de ene pool naar de andere pool worden geslingerd. Niets is minder waar, laat je niet misleiden. Een kruispunt is geen T-splitsing.

We kunnen ook gewoon oversteken en doorgaan op ons pad van ontwikkeling.

Hoe ziet dat er dan uit? Het vraagt een klein beetje inzicht in menselijk gedrag. Een mens kan zijn energie op drie manieren besturen. Helemaal naar de ander (America last), helemaal bij zichzelf (America first), of bij zichzelf en tegelijk in verbinding met de ander. (America together).

Wie goed kijkt, ziet dat de Britten het beter door hebben. De boodschap van Theresa May lijkt fundamenteel anders dan die van Donald Trump. We staan op onszelf en maken een nieuwe Global verbinding: , Misschien snapt ze het wel beter omdat ze een vrouw is. Die zijn vaak beter in het gemeenschappelijk belang.’

Europeanen staan voor de uitdaging om volwassen te worden. Voor zichzelf kunnen zorgen en tegelijk in verbinding durven zijn met de wereld om hen heen. Luisteren naar populisten is als vasthouden aan het kind-stuk. We kunnen het niet zelf, pappa of mamma moet ons redden.

Onze volgende stap vraagt om volwassenheid. Om leiders die bewust om kunnen gaan met hun emoties. Leiders met moed, die hun hart durven laten spreken. Bewuste leiders hebben hun verstand en gevoel in evenwicht. Niet de slimste maar de wijste leider, is wat Europeanen nodig lijken te hebben.

Een volwassen volk kiest een volwassen leider. Wees je bewust waar je voor kiest.
Een kruispunt is geen T-splitsing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + negentien =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.