Mark, the best we have

0
609

Ha beste lezers. Rien die een positieve mening heeft over Mark Rutte? Je leest het goed. En nee, ik ben (zover ik weet) nog niet besmet, mocht je daaraan twijfelen.

Hij deed iets wat al heel lang niet meer gedaan was. Na Joop had geen voorganger dit meer aangedurfd. Beetje zenuwachtig, veel denkwerk en soms wat warrig. Maar hij gaf het beste wat hij had: zijn menselijkheid. Chapeau. (Net als onze koning, zijn Nederlanders best schattig als ze iets moedigs doen)

Hoe kun je zijn boodschap begrijpen, vanuit een bewust perspectief?

Het begint met het begrip ‘mening’. In zijn toespraak zij hij ongeveer zoiets als: dat heel veel meningen lastig zijn. Je komt er niet meer uit en dan kun je het best vasthouden, aan wat de wetenschappers aanreiken.

Let op: Een mening hoort bij de persoon die hem uit. De mening komt voort uit iemands ervaringen en zegt niets over het onderwerp van de mening. Tien mensen hebben een mening over een schilderij. Het wordt er niet anders van.

Dus voor een minister president, zijn die meningen eigenlijk niet zo relevant. Veel belangrijker is het gevoel. Want mensen zijn voelende wezens. Voelen doe je met je energie. Het stroomt door je heen en we doen het allemaal. Het volk voelt Mark en Mark voelt het volk.

Dat gevoel kan op veel manieren naar buiten gaan. Dan noemen we het gedrag. Zoals ik gisteren uitlegde, werkt ons systeem als een soort flatgebouw, waar ons gevoel doorheen stroomt. Afhankelijk van de verdieping, krijgt het een eigen kleur.

De verdieping van het denken

Mark leek zijn gevoel vanavond, vooral via de ‘derde verdieping van het denken’, naar buiten te laten stromen. Dan ziet het er logisch en rationeel uit. Soms ook even via de tweede verdieping, waarbij zijn lichaam wat onrustig werd. (kijk maar na bij de herhaling)

Het lijkt erop dat hij de deskundigen van het RIVM, op deze verdieping als ‘the best we have’ beschouwt. Dus vertrouwt hij daarop. Bovendien is controle de specialiteit van deze verdieping, wat goed aansluit bij zijn ‘maximale controle’ benadering van de crises.

Nu is de verdieping van het denken niet echt de krachtigste verdieping van het menselijk systeem. Zeker niet de snelste. Handig voor eenvoudige vragen en computers. Maar voor complexe vraagstukken heb je andere verdiepingen nodig.

De verdieping van intuïtie geeft sneller toegang tot betere oplossingen. De verdieping van innerlijk weten, beschikt over een veel grotere wijsheid.

Kortom, op het eerste gezicht lijkt het niet handig om te vertrouwen op de denkers van het RIVM. Je krijgt niet echt vernieuwende oplossingen, je hobbelt wat achter de situatie aan en het is erg slecht voor je nachtrust.

Een valkuil

Wanneer je niet goed snapt hoe je dat gevoel in jouw flatgebouw moet besturen, om op de juiste verdieping uit te komen, is dat best een risico. Je zit zomaar op de eerste of de tweede verdieping en dan werkt intuïtie waardeloos, onbetrouwbaar en onvoorspelbaar.

De held

Nu is Mark niet ‘op zijn achterhoofd gevallen’. Hij ziet natuurlijk ook wel dat hij met die cijfers achter de feiten aan loopt. Ook ziet hij vast wel, dat de paniek in andere landen de problemen misschien nog wel groter maakt.

Zijn gevoel zegt dat we voor de zwakken moeten zorgen. Ook zegt zijn gevoel dat het probleem ontzettend groot, moeilijk, ingrijpend en nog veel meer is. Allemaal zaken van het gevoel. Eigenlijk lijkt zijn boodschap te zijn: Ik weet het niet, niemand weet het, we moeten ons er aan overgeven en samen het beste van zien te maken…. En dat is de weg van het hart!

Maar ja, spreek het Nederlandse volk maar eens toe met een: Ik weet het ook niet, maar ik volg mijn hart… Dus kiest hij voor het beste wat hij heeft: niets en noemt dat de houvast van de wetenschap.

Samengevat neemt Mark ons op een vriendelijke wijze mee, op het pad van overgave. Onderweg naar de wereld in het hart.
..Niemand die gezegd heeft, dat dat een gemakkelijke route zou zijn.

En hebben we volgende week een complete ‘lock down’? Dan lag het niet aan Mark. Dan was dat het een gevolg van het Nederlandse volk, dat aan het leren is hoe met haar gevoel om te gaan.
We doen het met ‘the best we have’.

tot morgen bij de volgende blog
wijsheid, kracht een veel liefde gewenst aan eenieder die dat nodig heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − 11 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.