Intuïtie en leiderschap

0
324

Intuïtie en leiderschap horen bij elkaar

Intuïtie is je vermogen om direct te weten wat er nodig is, in relatie tot iets buiten je.

Leiderschap gaat over je vermogen om te kunnen handelen naar dat wat er nodig is.

Ben je de leider van een groep, dan zul je hier vaak gebruik van maken. Maar ook voor de mens als individu is dit essentieel.

Samengevat weet een bewuste leider onmiddellijk, wat er nodig is voor zijn groep en kan daar naar handelen.

Heeft iedereen intuïtie?

Ja, ieder mens heeft het. Want het is gewoon een van de lagen in het menselijk bewustzijn. Dus net zoals ieder mens van nature een arm heeft, heeft ieder mens van nature intuïtieve vermogens.

Maar, je kunt het niet vasthouden of meten.

Daardoor is het een fenomeen geworden, waar iedereen van alles over meent te weten. De een noemt het onderbuikgevoel, de ander fingerspitzengefühl, weer een ander heeft het over zijn gevoel en zo is het begrip behoorlijk vertroebeld geraakt.

Wanneer is het betrouwbaar?

De intuïtie is een van de modi van bewustzijn.

Je zou dit kunnen vergelijken met de verdiepingen in een flatgebouw van bewustzijn. Waarbij het dan voor het gemak de zesde verdieping is.

Op deze verdieping staan denkbeeldig alle middelen die nodig zijn om direct te kunnen zien wat er nodig is.

Zuiver betekent dat je afgestemd bent, of handelt vanaf deze verdieping. Het is een vorm van onmiddellijk weten, veel sneller dan de verdieping van het denken.

Daardoor verschaft het je essentiële informatie over wat er nodig is in relatie tot de wereld om je heen.

Voor leiders is deze informatie van cruciaal belang. Het stelt je in staat om heel snel en adequaat te kunnen handelen in complexe situaties.

Hier wordt bijvoorbeeld het verschil tussen een leider en een manager ( die het meer moet hebben van het denken) zichtbaar.

Dus het kan ook onbetrouwbaar zijn?

Ja, dat kan heel gemakkelijk. Want het flatgebouw van menselijk bewustzijn/ de modi heeft meer verdiepingen.

Wanneer we vanuit andere verdiepingen werken, bijvoorbeeld de tweede verdieping van emoties, dan wordt de informatie van de intuïtieve modus daaraan ondergeschikt.

Je zou kunnen zeggen dat tijdens het transport van zes naar twee de informatie zijn zuiverheid verliest. In dat geval is de informatie niet meer betrouwbaar.

Leiders die het vanuit hun onderbuik inzetten, maken dus gebruik van onbetrouwbare informatie. Het wordt vertroebeld door hun eigen herinneringen, projecties enzovoorts.

Wanneer het onzuiver wordt ingezet, maakt het leiders tot onveilige/ onbetrouwbare leiders.

Hoe zit het dan met het verstand van de leider?

Het menselijk systeem beschikt over twee manieren van informatie verwerking, de rationele en de voelende.

Waarbij voor bewuste leiders geldt, dat zij zich hiervan bewust zijn. Bovendien zijn ze in staat om beiden met elkaar samen te laten werken.

Zodat ze elkaar in een optimale verhouding aanvullen.

Wat kan ik ermee?

De samenwerking van verstand en intuïtie, versterkt het functioneren van de leider langs zowel de rationele- als langs de gevoels-as.

Anders gezegd de as van de technische aspecten en de as van de menselijke aspecten komen op die manier bij elkaar. Daardoor ontstaat er een synergetische lijn, die een grotere vrijheid van bewegen mogelijk maakt.

Bovendien hebben leiders er soms mee te maken dat de structuren of groepen waarmee ze werken dermate groot zijn, dat het rationeel volgen en analyseren het menselijk verstand te boven gaat. Intuïtie heeft daar geen last van.

Want het maakt gebruikt van het veel snellere en verder vertakte energetische informatiesysteem van de mens. Zodat het je moeiteloos dirigeert naar die plek, waar je aandacht op dat moment het hardst nodig is.

Dus intuïtie en leiderschap hebben elkaar zelfs heel hard nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

tien + 19 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.